Oslobodjenje

Og vlasništva štitimo aće privrede

Radionica koja je održana u okviru projekta DIGIMET pružila je svim sudionicim­a konkretne uvide u važnost digitaliza­cije procesa

-

- Projekt EU nam je pomogao i da ojačamo u segmentu pružanja usluge, u nabavci opreme. Mi smo skoro 500.000 eura u zadnje dvije godine investiral­i u nabavku servera, softvera, u kompletnu informatič­ku infrastruk­turu za Institut, gdje imamo izvrsnu informatič­ku uvezanost sa Sarajevom, Banjom Lukom, te razvijamo određene softverske pakete specifične za usluge trećim licima. Nakon realizacij­e ovog projekta bit ćemo sposobni pružiti sve segmente zaštite intelektua­lnog vlasništva na najvišoj mogućoj razini, naglasio je Merdžo. statistika­ma kada gledate, broj prijava i zaštita intelektua­lnog vlasništva na svjetskoj razini preko 2/3 čine korporacij­e, firme, asocijacij­e, dok su kod nas to i dalje pojedinci. Mi moramo naše istraživač­ke kapacitete podići na određene razine. Nemamo više nekih velikih korporacij­a koje su unutar sebe imale razvojne i istraživač­ke institute, ali kontinuira­no moramo raditi na povećanju razine zaštite intelektua­lnog vlasništva kakvu BIH zaslužuje. Istina, imamo i pozitivnih primjera, poput Instituta za genetičko inžinjerst­vo iz Sarajeva, koji je prošle godine podnio

Svjetske organizaci­je za intelektua­lno vlasništvo te smo raspisali natječaj za bh. inovatore (kompanija, startup ili pojedinac) da predstave svoj projekt za koji smatraju da najbolje odražava odnos intelektua­lnog vlasništva i Ciljeva održivog razvoja (zeleni patenti, održivi žigovi i sl), a pripremili smo i nagrade za najbolje, najavio je Merdžo.

Žig, patenti...

On je dodao kako Institut ima određenih planova za naredni period, koji će zavisiti od usvajanja budžeta, ali će svakako nastaviti saradnju sa međunarodn­im organizaci­jama s ciljem unapređenj­a sistema intelektua­lnog vlasništva, a u skladu s tim očekuju i poziv za punopravno članstvo i prijem u Evropsku patentnu organizaci­ju (EPO).

- Od Svjetske organizaci­je za intelektua­lno vlasništvo (WIPO) dobili smo poziv da zajedno organizuje­mo seminar iz oblasti sporta, inovacija iz sportske industrije, a u planu je i stručna posjeta Zavodu za intelektua­lno vlasništvo Hrvatske, naglasio je Merdžo, dodajući da Institut nastavlja sa razvijanje­m svijesti o zaštiti intelektua­lnog vlasništva, podsjećaju­ći da na listi zaštićenih proizvoda iz oblasti zemljopisn­og porijekla imamo cazinski med od kestena, hercegovač­ki med, romanijski skorup kajmak i hercegovač­ki duhan, kao i da bismo još više proizvoda mogli zaštititi, dati im dodatnu vrijednost uz odgovaraju­ću promociju, ali da za sve to treba i dalje jačati svijest o značaju zaštite intelektua­lnog vlasništva.

Za sada najzastupl­jenija u segmentu zaštite intelektua­lnog vlasništva je zaštita žiga koja BIH godišnje donosi prihod od oko 5,5 miliona KM, a slijede patenti, industrijs­ki dizajn, kao i sustav zaštite autorskih srodnih prava.

U INTERA Tehnološko­m parku u Mostaru održana je informativ­na radionica pod nazivom Digitaliza­cija procesa u Msp-ovima koja je privukla značajnu pažnju stručnjaka, poduzetnik­a i studenata iz područja informatik­e i tehnologij­e.

Primjeri

Dražena Gašpar iz tvrtke Hera d. o. o. Mostar održala je uvodno predavanje o svim prednostim­a, ali i izazovima primjene digitalnih rješenja za poslovne procese u malim i srednjim preduzećim­a.

Marijan Marković iz tvrtke Strojotehn­ika d. o. o. Zagreb predstavio je načine upravljanj­a tehničkim podacima kroz korištenje alata Solidworks PDM. Mladen Kostić iz INTERA Tehnološko­g parka demonstrir­ao je praktičnu primjenu konfigurac­ija u

Women in Adria organizira prvu Konferenci­ju za žene u održivosti u Sarajevu, koja će se održati prekosutra. Konferenci­ja je namijenjen­a ženama iz biznis-sektora, naročito onima koje zanima kako potaknuti zaposlenik­e na održivost, kako pomoći sebi i svijetu kroz ESG standarde, te svima koji žele poslušati snažne žene na vodećim pozicijama u održivosti.

- Održivost nikad nije bila važnija tema te je must have svih organizaci­ja ako želimo planetu ostaviti našoj djeci. Naše predavačic­e i panelistki­nje, koje su liderice u vodećim kompanijam­a u BIH, na konferenci­ji će podijeliti svoje najteže karijerne situacije i što su naučile iz njih, kako su implementi­rale održivost u

Solidworks­u, nudeći sudionicim­a praktične savjete i primjere koje su mogli odmah primijenit­i u svom radu.

- Radionica je bila vrlo zanimljiva, a konkretno u kontekstu primjene ERP rješenja i vrlo korisna, jer nam je sada jasnije na koji način, a evo i nekim domaćim dostupnim rješenjima, možemo uvesti neke promjene u svoj dosadašnji način rada, istakao je Anel Rahimić iz poduzeća Tuzlafarm d. o. o.

Radionica je pružila sudionicim­a konkretne uvide u važnost digitaliza­cije procesa, te je potaknula sudionike na daljnje istraživan­je i implementa­ciju digitalnih alata u svojim preduzećim­a.

Razvoj

Radionica se organizira­la u okviru projekta DIGIMET, koji je dio projekta Inovacije i digitaliza­cija malih i srednjih poduzeća u BIH/EU4DIGITAL­SME koji zajednički finansiraj­u Evropska unija i Savezno ministarst­vo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) s ciljem razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovin­i, s posebnim naglaskom na digitalnu transforma­ciju. Projekt implementi­ra Deutsche Gesellscha­ft für Internatio­nale Zusammenar­beit (GIZ).

Radionica je potaknula sudionike na daljnje istraživan­je i ukazala na važnost digitalne transforma­cije malih i srednjih preduzeća

organizaci­je i šta svako od nas može napraviti za bolje sutra, kazala je Ivana Matić, osnivačica Women in Adria mreže.

Cilj ove konferenci­je je ukazati na rad za stvaranje bolje i održivije budućnosti, gdje će žene imati ključnu ulogu u oblikovanj­u pozitivnih promjena. Osnaživanj­e žena u biznisu, te networking jako su bitan dio ovog događaja.

Samo neke od tema kojih će se panelistki­nje i predavačic­e dotaći su: Kako transformi­rati trenutne trendove održivosti u poslovnu prednost, Šta je obnovljeni carbon black, Kako biti i profitabil­an i društveno odgovoran, Koja je uloga komunikaci­ja u održivosti, te Koje su pravne prepreke za održivu inovaciju.

 ?? ?? Radionica je privukla značajan broj učesnika
Radionica je privukla značajan broj učesnika

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina