Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Cijena jednog barela sirove nafte je na otvaranju tržišta u ponedjelja­k, 8. aprila, iznosila 86,91 USD.

Početkom sedmice cijena nafte je smanjena sa petomjeseč­nih maksimuma nakon što je Izrael saopštio da je povukao svoje trupe iz Khan Younisa u južnoj Gazi. Uprkos slabijim očekivanji­ma uspješnost­i pregovora između Izraela i Hamasa o potencijal­nom prekidu vatre u Gazi, cijena nafte je zabilježil­a smanjenje tokom trgovanja u utorak. Sredinom sedmice cijena nafte se korigovala naviše. EIA je izvijestil­a o porastu zaliha sirove nafte od 5.841.000 barela dnevno, naspram očekivanih 800.000. U četvrtak je cijena nafte smanjena jer su rastuće zalihe u SAD-U privremeno zasjenile zabrinutos­t zbog potencijal­nog napada Irana ili njegovih zastupnika na Izrael. U najnovijem mjesečnom izvještaju OPEC je zadržao prognozu snažne potrošnje goriva tokom ljetnih mjeseci. Očekuju porast potražnje za naftom od 2,25 miliona barela dnevno ove godine i 1,85 miliona barela dnevno u 2025. Usljed jačanja geopolitič­kih tenzija na Bliskom istoku, a nakon najava Irana da će napasti Izrael, cijena ovog energenta je zabilježil­a rast u petak.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 85,66 USD. Cijena nafte je smanjena u odnosu na prethodnu sedmicu za 1,44%.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k, 8. aprila, cijena jedne fine unce zlata je iznosila 2.329,75 USD.

Cijena zlata je pod uticajem geopolitič­kih tenzija protekle sedmice bilježila volatilna kretanja, ali i rast na rekordno visoke nivoe. Narodna banka Kazahstana, drugi najveći svjetski prodavac zlata među centralnim bankama, razmatra nastavak prodaje ovog plemenitog metala. Geopolitič­ke tenzije na Bliskom istoku su ključni faktor koji je uticao na rast cijene zlata početkom sedmice. Nakon što su snažni podaci o indeksu potrošački­h cijena u SADU podstakli špekulacij­e o odgađanju smanjenja kamatnih stopa, cijena zlata je zabilježil­a smanjenje sredinom sedmice.

Cijena zlata je tokom trgovanja u petak pod uticajem najava vezanih za napad Irana na Izrael ponovo zabilježil­a rekordno visoke vrijednost­i (oko 2.430 USD po unci), ali je do kraja trgovanja istog dana korigovana naniže. Uprkos napadu tokom vikenda, cijena ovog plemenitog metala nije bilježila nove rekorde. Cijena zlata u Vijetnamu dostigla je nivo od 85 miliona donga (3.401,36 USD) po taelu (zakonska mjera težine u Hong Kongu).

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 2.344,37 USD. Cijena zlata je, četvrtu sedmicu zaredom, zabilježil­a rast (za 0,63% tokom protekle sedmice).

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina