Oslobodjenje

Pohvale za Muftića i Buljubašić­a

Sarajevski i mostarski derbi nisu ponudili dobru igru, ali impresioni­ralo je nekoliko mlađih igrača

- Piše: KENAN KALOPER

Iza nas je 26. kolo WWIN lige Bosne i Hercegovin­e, koje su obilježila dva gradska derbija. Više kvaliteta u smislu igre ponudio je mostarski, ali generalno, nijedan neće ostati u predugom sjećanju. Slijedi tim kola.

Golman

Vedad Muftić (FK Željezniča­r) Golman Željezniča­ra odradio je sjajnu rolu u remiju bez golova sa gradskim rivalom Sarajevom. Bordo tim je naročito u završnici meča iskoristio brojčanu prednost da kreira nekoliko dobrih šansi i vjerovatno bi slavio pobjedu da čuvar mreže plavih nije bio na visini zadatka.

Odbrana

Marin Galić (FK Željezniča­r)

I kad je ostao sa dva igrača manje, domaći tim u derbiju između Željezniča­ra i Sarajeva nije gubio kompaktnos­t, a velike zasluge za to idu i Marinu Galiću. Pored svojih odbrambeni­h zadataka koje je dobro obavio, Galić je konstantno motivisao saigrače da ne odustanu.

Odbrana

Nidal Čelik (FK Sarajevo) Mladom Čeliku koji će tek u julu postati punoljetan ovo je bio prvi gradski derbi, ali svoj posao odradio je jako dobro i nije se dalo primijetit­i da je iza njegovih iskusnijih saigrača u odbrani mnogo više velikih utakmica nego iza njega. Čelik je budućnost Sarajeva i ostaje da se vidi u kojem će pravcu ići njegova karijera. laka utakmica za Banjalučan­e, koji su kroz dobar dio meča bili u podređenom položaju, a usto su promašili i nekoliko dobrih šansi da uvjerljivi­je slave. Grahovac je uspio učiniti ono što njegovi saigrači nisu.

Centralni vezni

Muhamedbul­jubašić(fksarajevo) Mladi veznjak Sarajeva bio je bez dileme najbolji igrač u polju na derbiju, a pored vrhunskih tehničkih kapaciteta, koje je demonstrir­ao, pokazao je mnogo hrabrosti i preuzimao je često odgovornos­t u situacijam­a u kojima se to očekivalo od iskusnijih igrača.

Centralni vezni

Faruk Gogić (NK GOŠK Gabela) Odličan meč je odigrao veznjak GOŠK-A koji je u gostima kod Zvijezde nosio svoj tim. GOŠK je prvi primio gol, ali je onda na scenu stupio Gogić, koji je upisao dvije asistencij­e i svom timu donio zlata vrijedan preokret.

Ofanzivni vezni

Mirzadmeha­nović(fktuzlacit­y) Mehanović je, bez dileme, najbolji kreativni veznjak lige ove sezone, a protiv Širokog Brijega je Tuzlu nosio do jako važne pobjede u borbi za opstanak. Prvo je postigao sjajan gol kakvi se rijetko viđaju u Premijer ligi BIH, a onda je izborio i penal za svoj tim.

Desno krilo

Anelhebibo­vić(fkigmankon­jic) Hebibović nastavlja pomjerati granice i bez dileme igra vrhunsku sezonu. Ponovo je bio strijelac za Igman i njegova vrhunska partija protiv Posušja, na njegovu žalost, nije nagrađena pobjedom za njegov tim.

Lijevo krilo

Mario Ćuže (HŠK Zrinjski) Krilni napadač Zrinjskog, po svemu sudeći, hvata vrhunsku formu u završnici sezone, a nakon što je u prošlom kolu postigao dva gola protiv Zvijezde 09, ovaj put je njegovim pogotkom odlučen mostarski gradski derbi, čime je Zrinjski zadržao kakve-takve šanse u borbi za naslov prvaka BIH.

GOŠK je bio u jako teškoj poziciji nakon domaćeg poraza od Posušja, ali trener tima iz Gabele Admir Adžem je istakao da njegova ekipa igra bolje u gostima

Napadač

Esmir Hasukić (NK GOŠK Gabela) Hasukić ove sezone igra jako dobro i ponovo je bio strijelac u važnoj pobjedi na gostovanju kod Zvijezde 09, kojom je GOŠK barem privremeno pobjegao iz opasne zone. Tim iz Gabele ima sve u svojim rukama, osvojio je četiri boda u posljednje dvije utakmice i ostaje da se vidi može li u preostalih sedam kola osigurati opstanak.

Trener kola

Admir Adžem (NK GOŠK Gabela) GOŠK je bio u jako teškoj poziciji nakon domaćeg poraza od Posušja, ali trener tima iz Gabele je istakao da njegova ekipa igra bolje u gostima i da nije još sve gotovo po pitanju borbe za opstanak. Dva kola kasnije GOŠK je sa dva gostovanja donio četiri boda, a najveće zasluge za to ima upravo njegov trener, koji je u svoju ekipu vjerovao i kad mnogi drugi nisu.

 ?? ?? Vedad Muftić spasio je Želju od poraza
Vedad Muftić spasio je Želju od poraza
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina