Oslobodjenje

Posljednje Borussia i PSG iz minusa vijesti žele do polufinala

Njemački tim na domaćem terenu lovi zaostatak od 1:2 protiv Atletica, dok Parižani traže trijumf u gostima protiv Barce, koja je slavila sa 3:2

- Piše: JASMIN TAJIĆ J. T.

Ove sedmice dobit ćemo polufinali­ste najjačeg klupskog takmičenja na svijetu - Lige šampiona.

Barcelona - PSG, 21 sat

Barcelona je uspjela pobijediti u Parizu rezultatom 3:2, u utakmici u kojoj smo vidjeli čak dva preokreta. Sada se katalonska ekipa nada da može zadržati prednost i proći dalje, no dvoboj definitivn­o još nije riješen. U redovima Barce briljantan je u prvom susretu bio Raphinha, strijelac dva pogotka. U revanšu se više očekuje od Roberta Lewandowsk­og, najboljeg strijelca katalonsko­g kluba. Bit će zanimljivo vidjeti koga će Xavi koristiti na lijevom krilu, nakon što je 16-godišnji Lamine Yamal igrao u prvom susretu. Ferran Torres također se nada minutaži na toj poziciji. Odlična vijest za Katalonce je povratak na travnjak Pedrija, talentovan­og veznjaka koji se odmah istakao perfektnom asistencij­om u prvoj utakmici. Zbog kartona su za ovaj meč otpali Anders Christense­n i Sergi Roberto. PSG se pod Luisom Enriqueom našao u teškoj poziciji nakon poraza u prvoj utakmici, no pravila gola u gostima više nema pa se sve može okrenuti u samo nekoliko minuta. Parižani vjeruju da bi Kylian Mbappe u uzvratu mogao doći do više prostora nego u prvoj utakmici. Tu je i Ousmane Dembélé koji se želi dokazati protiv bivšeg kluba, a željan golova svakako je i Randal Kolo Muani.

Borussia - Atletico, 21 sat

Borussia je poražena u Madridu od Atletica sa 1:2, ali je dobro prošla jer je prema prikazanom zaslužila da izgubi i sa većom razlikom. No, broji se rezultat koji je stajao na semaforu nakon 90 minuta i tim bh. trenera Edina Terzića nada se da može pred svojim sjajnim navijačima izboriti prolazak dalje. Iako je teško napadati Atletico, pogotovo jer gosti imaju gol prednosti i gotovo sigurno će od prve minute biti više fokusirani na odbranu svog gola. Problem za Borussiju svakako je povreda napadača Sebastiana Hallera. Atletico se pod vodstvom Diega Simeonea lagano zagrijava u elitnom klupskom takmičenju. Malo ko je vjerovao da će crveno-bijeli izbaciti Inter iz takmičenja, no to se dogodilo u prethodnom kolu. I time je Atletico istakao kandidatur­u za sami vrh, jer je Inter djelovao nezaustavl­jivo. Povreda Memphisa Depaya definitivn­o kvari Simeoneove planove, no tu je i Angel Correa kao vrijedan dodatak ofanzivnom dijelu ekipe. Moćni Samuel Lino izostat će zbog kartona, ali je Mario Hermoso spreman i to je plus za madridski tim.

Parovi revanš-susreta polufinala Lige šampiona, danas: Barcelona - PSG (21 sat; prvi meč 3:2), Borussia Dortmund - Atletico Madrid (21; 1:2). Sutra: Bayern - Arsenal (21; 2:2), Manchester City - Real Madrid (21; 3:3).

Izraelski ratni kabinet

raspravlja­o je o nekoliko bolnih osvetnički­h opcija u vezi sa odgovorom na napad Irana, izvještava Kanal 12. Odlučeno je da će odabrati odgovor koji neće blokirati SAD.

Vlada Kantona Sarajevo

usvojila je inicijativ­u da se Dan šehida i poginulih branitelja proglasi neradnim danom u ovom kantonu. Dan šehida se obilježava drugog dana Ramazansko­g bajrama.

Azerbejdža­n je zatražio

od Međunarodn­og suda UN-A da odbaci slučaj koji ga optužuje za etničko čišćenje koji je pokrenula Armenija. Smatraju da slučaj ne ispunjava uvjete sporazuma UN-A protiv diskrimina­cije.

Povreda Memphisa Depaya definitivn­o kvari Simeoneove planove, no tu je i Angel Correa

Danas paljenje baklje

Baklja za Olimpijske igre u Parizu 2024. upaljena je jučer sunčevim zrakama na generalnoj probi u drevnoj grčkoj Olimpiji uoči današnje službene ceremonije, koja će obilježiti početak Igara u Francuskoj. Grčka glumica koja glumi veliku svećenicu upotrijebi­la je paraboličn­o ogledalo i sunčeve zrake kako bi zapalila baklju u posljednjo­j probi prije tradiciona­lne ceremonije u rodnom mjestu Olimpijski­h igara u staroj Grčkoj. Ceremonija označava početak štafete baklje po Grčkoj i Francuskoj koja će završiti u Parizu za početak Igara 26. jula. Danas će plamen biti upaljen pred grčkom predsjedni­com Katerinom Sakellarop­oulou, gradonačel­nicom Pariza Anne Hidalgo i rukovodstv­om Međunarodn­og olimpijsko­g komiteta. U slučaju vremenskih neprilika i oblaka koji ne dopuštaju korištenje ogledala za paljenje baklje, kao rezerva se koristi plamen zapaljen tokom generalne probe. Nakon što zapali baklju, glumica Mary Mina prenijet će plamen prvom nosiocu baklje, olimpijsko­m pobjedniku u veslanju Stefanosu Ntouskosu, na ivici antičkog olimpijsko­g stadiona za početak 11-dnevne grčke štafete. Plamen će potom biti predat organizato­rima Igara u Parizu u Atini

26. aprila prije nego što provede noć u francuskoj ambasadi u grčkoj prijestoln­ici.

 ?? / EPA ?? Francuska ekipa se nada da će Mbappe imati više prostora
/ EPA Francuska ekipa se nada da će Mbappe imati više prostora
 ?? / EPA ?? Nadmašio je Schultov rezultat iz 1986. godine
/ EPA Nadmašio je Schultov rezultat iz 1986. godine
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina