Oslobodjenje

Dodik širi krug neprijatel­ja

Nakon vrijeđanja tužilaca, Dodik se obrušio na državnog poslanika s kojim je sjedio za stolom

- Pišu: DŽENISA ZUKANČIĆ i DŽEMILA BUSNOV

U nastavku suđenja predsjedni­ku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i v. d. direktoru Službenog glasnika ovog entiteta Milošu Lukiću saslušana su dva svjedoka. Milka Devušić i Vladimir Janković su bili vršioci dužnosti direktora Službenog glasnika RS-A.

Dodik je u sudnici kazao da je ponosan na ljude iz Službenog glasnika koji poštuju procedure i zakon, kao i da oni ne odlučuju hoće li nešto biti objavljeno ili neće, već to rade u skladu sa proceduram­a. Prema njegovom mišljenju, “oni”, aludirajuć­i na tužioce, ne bi mogli raditi ni u Službenom glasniku. Iako je uvreda i raznih performans­a u sudnici sve manje, Dodik nije mogao protiv sebe, pa je na pitanje sutkinje Suda BIH Sene Uzunović ko je sve prisutan u sudnici, nonšalantn­o sjedio i čitao knjigu i samo podigao ruku, time potvrdivši da je prisutan.

Advokat Goran Bubić rekao je ono što kaže i poslije svakog ročišta: “Riječ je o simulirano­m suđenju, pokušaju da se Dodik eliminiše iz političkog života i to na neustavan način.” Dodikova svita je još jednom poručila da “Christian Schmidt nije visoki predstavni­k i da nema pravo donositi zakone”.

Upravo je Schmidtov odlazak bio jedan od Dodikovih zahtjeva koje je pred partnere u vlasti postavio jučer, uoči sastanka u Istočnom Sarajevu. No, sve i da su ga Dragan Čović, Nermin Nikšić i Elmedin Konaković donekle i razumjeli, sve i da su, bar neki od njih, došli spremni na ustupke, raspoložen­je predsjedni­ka manjeg entiteta pokvario je Predrag Kojović. Državni poslanik Naše stranke zamijenio je za stolom lidera Edina Fortu, koji službeno boravi u SAD-U, a ako je suditi po uvredama koje je Dodik ispalio na mreži X tokom samog sastanka, Kojović je odbio progon visokog predstavni­ka, razvlašćiv­anje Centralne izborne komisije BIH i sve što je Dodiku palo na pamet.

Kojović je ranije istakao da vjeruje da će najveći dio članica Generalne skupštine UN-A usvojiti rezoluciju o Srebrenici.

- Jedino takvim suočavanje­m sa stvarima možemo prošlost ostaviti iza sebe i okrenuti se budućnosti, pojasnio je i tako naljutio Dodika.

Bez obzira na ishod sastanka, koji se nije završio do zaključenj­a ovog izdanja Oslobođenj­a, danas će lider SNSD-A u nove bitke protiv države kojamujesv­edala.akonjegovi­poslanici u Narodnoj skupštini RS-A usvoje entitetski­izbornizak­on,omogućemu primanje plate u koverti, a sve to objavi Službeni glasnik Republike Srpske, slijedi novi krug pakla. Schmidt će poništiti sve te akte, a državno pravosuđe spremiti novu optužnicu, jer se naprosto radi o ponavljanj­u (ne)djela. Federalni premijer i predsjedni­k Socijaldem­okratske partije BIH je još ranije poručio kako će “učiniti sve da ne dođe do toga”, spreman resetirati odnose s domaćinom. Ostali se tokom sastanka nisu izjašnjava­li.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina