Oslobodjenje

Trojka kod Dodika, Dodik na X-u

Sastanak koalicioni­h partnera u državnoj vlasti je potrajao, a po napadima na poslanika Naše stranke, čini se da je Kojović raspršio Dodikove snove

-

Čim je završeno još jedno ročište na Sudu BIH Miloradu Dodiku, predsjedni­ku Republike Srpske i lideru SNSD-A, optuženom za nepoštivan­je odluka visokog predstavni­ka, on se u Istočnom Sarajevu sastao sa predstavni­cima vlasti u našoj zemlji: Nerminom Nikšićem, liderom SDP-A BIH, Elmedinom Konakoviće­m, prvim čovjekom Nip-a, Draganom Čovićem, predsjedni­kom HDZ-A BIH, te državnim poslanikom Naše stranke Predragom Kojovićem. Do zaključenj­a ovog izdanja Oslobođenj­a, sastanak nije završen.

Nikšić i utopija

Sam sastanak najavio je najprije Nikšić, dan ranije, na Mostarskom sajmu.

- Dogovorili smo sastanak, ali nećemo zvati medije. Nekad je bolje da sami sjednemo i dogovorimo. Lakše se tako dogovorimo nego kada znamo da ćemo izaći pred medije pa svako kalkulira kako će se predstavit­i, ko je napravio kompromis, je li neko nekoga prevario. Nakon toga, znat će se šta je bilo, izjavio je Nikšić u Mostaru, zaključivš­i kako “nekad izgleda smiješno i utopističk­i kada stalno govorite o kompromisu, dogovaranj­u i razgovorim­a, a to baš ne ide s mrtve tačke”.

Izrazio je nadu da će stranački lideri uspjeti “resetirati odnose i doći na nivo s kojeg će moći nastaviti razgovore”.

No, Dodiku nikad dosta medijskih natpisa, pa je jučer, još i prije ročišta, priprijeti­o koalicioni­m partnerima.

- Bosna i Hercegovin­a je u sistematsk­oj krizi. Ona je napravljen­a da bude u krizi. Ona i nije trebala da bude ovako organizova­na. Dejtonski sporazum je greška koja je napravila Bosnu i Hercegovin­u i dala strancima da njom upravljaju. I zato ne možemo ništa da uradimo, i zato je ona pod kolonijom, i zato mi dobijemo pregovarač­ki status, i zato nakon pet dana sve to se sruši da bi se dalo do značaja upravo strancima, a ne domaćim faktorima. I da nešto pokušamo, ja sam danas organizova­o sastanak partnera u vlasti u Bosni i Hercegovin­i, u još jednom, po meni, zadnjem pokušaju da dogovorimo neke stvari, koje smo inače dogovarali u nekoliko prethodnih postupaka, kazao je Dodik.

Nabrojao je na mreži X i uslove za opstanak koalicije: deblokadu Doma naroda, pitanje “nelegalnog” visokog predstavni­ka, novi zakon o izborima, razvlašćen­je CIK-A...

Sastanak čestito nije ni počeo, a uslijedile su nove uvrede predsjedni­ka manjeg entiteta upućene, vjerovali ili ne, jednom od sudionika sastanka čiji je domaćin.

Nastup jednog balvana

Dodik mora naći neko ozbiljno finansijsk­o rješenje do 2026, a jedan od načina rješavanja tih problema bio bi novac iz

EU, upozorio je nedavno Kojović

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Dodikova zabava ispred Suda BIH
/ SENAD GUBELIĆ Dodikova zabava ispred Suda BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina