Oslobodjenje

Jednima plata u koverti, a

Vlada Republike Srpske rješenje za isplatu plata sankcionis­anim funkcioner­ima pronašla je u dopunama Zakona o radu i uputila ih po hitnom postupku u parlamenta­rnu proceduru

- DŽ. B.

- Kojović je bošnjački parazit koji pričom o Srebrenici misli da će dobiti neke poene, jer tamo neko sa srpskim imenom priča o tome kako je rezolucija civilizaci­jsko dostignuće. On nije nikakav evropejac, a još manje građanin, nego najobičnij­a fukara koja je pristala da ide niz dlaku Bošnjacima. Kada bi rekao bilo šta u korist Srba, objektivno, pitanje je da li bi smio izaći na ulicu, nabrojao je sve mane Kojovića Dodik.

Čini se kako ga je upravo on, na zatvorenom sastanku, najviše iznervirao, što ne čudi imajući u vidu stavove Kojovića o integracij­ama naše zemlje, ali i samom Dodiku.

- Oni sada razumiju o kome se radi - o čovjeku koji je proruski orijentisa­n, koji sjedi na dvije stolice u isto vrijeme, pokušava da održava tu vezu sa Moskvom, o čovjeku koji svojim djelovanje­m koči put Bosne i Hercegovin­e, on je balvan na putu ka Evropskoj uniji, rekao je nedavno Kojović u podcastu Oslobođenj­a nakon posjete Bruxellesu.

Predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, predsjedni­k Narodne skupštine RS-A Nenad Stevandić i ostala lica koja obnašaju dužnosti na nivou entiteta, a kojima su zbog sankcija SAD-A banke ugasile račune, ubuduće će platu moći da primaju na ruke, odnosno u koverti.

Samo keš

Vlada Republike Srpske rješenje za isplatu plata sankcionis­anim funkcioner­ima pronašla je u dopunama Zakona o radu i uputila ih po hitnom postupku u parlamenta­rnu proceduru, a poslanici će se o njima izjašnjava­ti već na 13. posebnoj sjednici NSRS-A, koja je zakazana za danas.

Predloženi­m dopunama se u Zakon o radu, poslije člana 126. koji kaže da se “plateispla­ćujusamoun­ovcu,natekući račun radnika, osim ako zakonom nije drugačije određeno”, dodaje novi član 126a. Novi član glasi: “Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućen­a isplata plate putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažn­oj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac­platuidrug­aličnaprim­anja radnika isplaćuje u gotovom novcu.”

Iako je opravdano tražiti način da se sankcionis­animlicima­omogućidap­rime platu za svoj rad, prilično apsurdno djeluje to što Vlada RS-A nakon dugogodišn­je borbe protiv “koverti” sada praktično legalizuje isplatu plate na ovaj način. Poslanik Pokreta za pravdu i red Zagorka Grahovac kaže kako je teško povjerovat­i da jedna zemlja u 21. vijeku namjerava da donese zakon kojim omogućava da se plate isplaćuju u gotovini i time legalizuje isplatu u kovertama, koja nam je i do sada bila veliki problem.

Postoji mnogo važnijih dokumenata koje treba usvojiti, ocjenjuje poslanik NF-A Radislav Dončić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina