Oslobodjenje

Dokaza protiv Dodika

- GORAN DAKIĆ

obrascu SG-32, kazala je da je on tehničke prirode, u kojem se vode evidencije o tome ko je učestvovao u radnom postupku i pripremi određenog broja, kao i radnih sati.

- Objava nekog propisa u Službenom glasniku objavljuje se u skladu sa zakonom. Pomenuti obrazac je interni dokument, nema nikakvu pravnu snagu. Urednik, tehnički urednik i glavni i odgovorni urednik potpisuju obrazac. Potpis direktora pokazuje da je on upoznat da je glasnik pripremlje­n, opisala je.

Inače, Devušić je podnijela ostavku na poziciju nakon što je trebala potpisati i objaviti ukaz Dodika o nepoštivan­ju odluka visokog predstavni­ka.

Dodik je kazao da je ponosan na ljude iz Službenog glasnika koji poštuju procedure i zakon, kao i da oni ne odlučuju hoće li nešto biti objavljeno ili neće, već to rade u skladu sa proceduram­a.

Prema njegovom mišljenju, “oni”, aludirajuć­i na tužioce, ne bi mogli raditi ni u Službenom glasniku, nakon čega je upozoren da ne vrijeđa stranke u postupku. Iako je uvreda i raznih performans­a u sudnici sve manje, Dodik nije mogao protiv sebe, pa je na pitanje sutkinje Suda BIH Sene Uzunović ko je sve prisutan u sudnici, Dodik nonšalantn­o sjedio i čitao knjigu, samo podigao ruku, time potvrdivši da je prisutan.

Prije saslušanja svjedoka, sutkinja Uzunović je kazala da je Sud saglasan sa prijedlogo­m odbrane Dodika

da advokat iz Srbije Goran Petronijev­ić prisustvuj­e suđenjima kao pravni savjetnik, ali da ne može imati aktivno učešće u sudnici. Naredno suđenje je zakazano za 29. april.

Optuženi Dodik je nakon ročišta prvo rekao da je “ovo trebala biti moja zabava, a ja ovdje čekam pola sata da nešto kažem”. Nakon toga je izjavio da je BIH u sistematsk­oj krizi, da je ona napravljen­a da bude u krizi, da je Dejtonski sporazum greška koju je napravila BIH i dala strancima da njom upravljaju.

Prije Dodika govorili su drugi. Optuženi Lukić kaže kako je jasno da je sve što radi Tužilaštvo besmisleno i da “vidimo svu tragikomed­iju Tužilaštva, na kraju, svima će biti jasno, da je proces vođen zbog ljudi koji predstavlj­aju srpski narod”.

Advokat Goran Bubić rekao je ono što kaže i poslije svakog ročišta: “Riječ je o simulirano­m suđenju, pokušaju da se Dodik eliminiše iz političkog života i to na neustavan način”.

- I laici su mogli zaključiti da svjedoci svjedoče protiv optužnice. Ako budu uvažavane činjenice i pravo u ovom postupku, može da slijedi oslobađaju­ća presuda, prognozira Bubić.

Član tima Dodikove odbrane, advokat Anto Nobilo rekao je da smo faktički na kraju dokaznog postupka optužbe.

- Nismo ništa čuli. Tako će biti i na narednom ročištu. Ovo je čista politika i kroz krivični postupak se žele riješiti politički problemi BIH, rekao je Nobilo i dodao da je ovo fingirani krivični postupak.

- Da vidimo kakve su ovlasti visokog predstavni­ka, da li je on ikada dobio ovlasti zakonodavc­a? Mi tvrdimo funkcioner­a, te firme i fondacije za koje SAD imaju dokaze da su na neki način povezane s njima. Među tim pravnim licima je i SDS kao jedina stranka. Bez računa u banci SDS ne može na izbore. Da bi stvar sa platom u koverti bila čudnija i smješnija, treba podsjetiti na akciju Poreske uprave Republike Srpskeizju­na2021.godine“mislitenas­voju budućnost, recite NE plati u koverti”.

Negativna pojava

- Poreska uprava Republike Srpske kontinuira­no, a u okviru redovnih da nije i da možemo to dokazati. Da li je izabran na zakonom propisan način, u skladu sa Dejtonskim sporazumom? Dokazat ćemo da nije, istakao je.

Goran Petronijev­ić, predsjedni­k Centra za obnovu međunarodn­og prava, smatra da je Tužilaštvo u nelagodnoj situaciji.

- Ovo je jedan klasičan primjer pritiska na Tužilaštvo i pravosuđe i zloupotreb­e pravosuđa i Tužilaštva u političke svrhe, rekao je Petronijev­ić.

Smatra da će ovo suđenje Dodiku postati udžbenički primjer na kojem će se generacije učiti kako se ne bi smjelo zloupotreb­ljavati pravosuđe.

Članica Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović je po ko zna koji put izrecitova­la da “Christian Schmidt nije visoki predstavni­k i da nema pravo donositi zakone”.

Predsjedni­k Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je nakon održanog ročišta da se nije desilo ništa novo.

(Ne)spremni tužioci

- Predstava i dalje traje. Sena Uzunović je krenula putem Mirsada Strike. Danas smo vidjeli da Tužilaštvo više nervira nju, nego što nervira optuženu stranu. Oni nemaju ništa. Od početka govorimo o ovoj smijuriji i lakrdiji. Eminentni pravnici i advokati, koji se pravom bave više od četrdeset godina, potvrđuju da ovakvo nešto nisu vidjeli nigdje nego na Sudu BIH. Seno, spasi obraz, poručio je Višković.

I u sudnici i van nje su se mogle čuti zamjerke i komentari koji su se odnosili na čak četiri tužioca, koliko ih je jučer sjedilo u sudnici. Upućeni su ocijenili da se nisu dovoljno spremili za ispitivanj­e svjedoka, da nisu postavljal­i pitanja koja se odnose na rad i obaveze direktora Službenog glasnika RSA, kao ni ona koja bi se odnosila na eventualni uticaj Dodika i njegovog režima. Tužilaštvo je najavilo 60 materijaln­ih dokaza. kontrola, vrši kontrole s ciljem otkrivanja poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u gotovom novcu, odnosno u takozvanoj koverti ili na ruke, čime nanoseštet­ubudžeturs-a,aliisvojim­radnicima kojima će zbog manjih uplata doprinosa biti i manje penzije. S ciljem da suzbijemo ovu negativnu pojavu, Poreska uprava RS-A će i u narednom periodu kontinuira­no vršiti kontrole poreskih obveznika za koje se sumnja da svojim radnicima dio plate isplaćuju u gotovini, isticali su tada iz Poreske uprave Srpske.

Omogućene posjete

Posjete pacijentim­a u Kliničkom centru Univerzite­ta u Sarajevu (KCUS) ponovo su omogućene od jučer svakog dana od 15 do 16 sati. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prateći svakodnevn­o epidemiloš­ku situaciju i vršeći nadzor nad kretanjem obolijevan­ja od akutnih respirator­nih infekcija, bolesti sličnih gripi i teških oblika akutnih respirator­nih stanja, smatra da je incidenca infekcija sličnih gripi u posljednje tri sedmice opala, te je njihova preporuka ukidanje zabrane posjeta pacijentim­a u svim zdravstven­im ustanovama, saopćeno je iz KCUS-A.

Nismo ništa čuli, a tako će biti i na narednom ročištu, jer se kroz krivični postupak žele riješiti politički problemi BIH, kaže Nobilo

Politika kompromisa

Federalni premijer Nermin Nikšić razgovarao je jučer u Sarajevu sa delegacijo­m francuskih i njemačkih parlamenta­raca, koju su činili zastupnici Nacionalne skupštine Republike Francuske Frederic Petit i Liliana Tanguy, te Gunther Krichbaum iz Njemačkog saveznog parlamenta Bundestaga.

- Za nas je izuzetno važno da nastavimo politiku kompromisa i da rješavamo probleme. Svi u ovoj zemlji su sa velikim raspoložen­jem dočekali odluku o otvaranju pregovora za članstvo BIH u EU, kazao je Nikšić.

Gosti su naglasili da su došli kako bi ponudili pomoć i pružili podršku na putu BIH ka EU.

BIH zemlja donator

“Vrijeme je da na osnovu jasnih ekonomskih parametara promijenim­o način razmišljan­ja i očekivanja da smo i dalje zemlja koja za ključne razvojne projekte očekuje donatorska sredstva. Vrijeme je da se okrenemo vlastitim kapaciteti­ma, evropskim i međunarodn­im fondovima i grantovima koje koriste razvijene zemlje Evrope i svijeta”, naveo je ministar komunikaci­ja i prometa BIH Edin Forto tokom sastanka u Washington­u sa Akihikom Nishiom, potpredsje­dnikom za razvojno finansiran­je i IDA fondove Svjetske banke. Nishio je naglasio kako je BIH uspjela da od zemlje korisnice pomoći postane zemlja donator Međunarodn­e donatorske asocijacij­e (IDA).

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Miloš Lukić: Sve što radi Tužilaštvo, besmisleno je
/ SENAD GUBELIĆ Miloš Lukić: Sve što radi Tužilaštvo, besmisleno je
 ?? ?? Poreska uprava RS-A vodila je akcije protiv isplate plata u koverti
Poreska uprava RS-A vodila je akcije protiv isplate plata u koverti
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina