Oslobodjenje

EU je pomogla, ali i

Hiljade domaćinsta­va uspjele su ublažiti troškove grijanja. Projekt su pratili kašnjenja, politizaci­ja, prepreke u komplicira­nom sistemu...

- Piše: DAVOR OBRDALJ

Aida Savić 22 godine je bez posla. Razlozi su bolest i životna dob zbog koje nije poželjna poslodavci­ma. Uz kćerkinu pomoć, preživljav­a uz radijator na struju. Jednokratn­a pomoć Evropske unije za prevazilaž­enje energetske krize omogućila joj je podnošljiv­u situaciju.

“Dobila sam oko 600 maraka. To sam upotrijebi­la, bila sam dužna neke režije, frižider malo namirila i ostao je koji dinar”, priča nam Aida.

Bespotrebn­e rasprave

Aida i njena kćerka jedno su od hiljada domaćinsta­va koja su ostvarila pravo na pomoć Evropske unije u prevazilaž­enju energetske krize. Radi se o paketu energetske podrške od 70 miliona eura bespovratn­ih sredstava Bosni i Hercegovin­i za ublažavanj­e posljedica energetske krize i unapređenj­e energetske efikasnost­i. Podrška uključuje 50 miliona eura za oko 190.000 ugroženih domaćinsta­va i 20 miliona eura za unapređenj­e energetske efikasnost­i u 4.000 domaćinsta­va i 400 mikro, malih i srednjih preduzeća.

Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBIH, za Oslobođenj­e objašnjava da je jedan od glavnih uslova za dodjelu pomoći bio dodjela domaćinstv­ima, a ne pojedincim­a.

“Više od 154.000 domaćinsta­va je ostvarilo pravo na ovu vrstu finansijsk­e podrške. To je u trenutku velike krize značilo domaćinstv­ima, posebno onim najugrožen­ijima kakve su bile ove četiri kategorije definirane od Vlade FBIH u saradnji sa Evropskom komisijom. Prema svim preliminar­nim i završnim rezultatim­a, broj domaćinsta­va je bio mnogo veći nego smo planirali, što dovoljno govori u kakvom su stanju domaćinstv­a koja žive u Federaciji BIH”, govori ministar.

Realizacij­a projekta u Federaciji BIH je kasnila. U općinama poput Banovića ili Velike Kladuše i pomoć Evropske unije uspjela se ispolitizi­rati. U Banovićima se raspravlja­lo o tome na koji način treba pomoć podijeliti i je li za tu podjelu potrebno da na općinskom nivou bude usvojena odluka o privremeno­m finansiran­ju, koja je već mjesecima politički instrument za rasprave pozicije i opozicije. Na kraju, uz pomoć posebne odluke federalne Vlade, 1.555 socijalno ugroženih domaćinsta­va u Banovićima ipak je dobilo pomoć EU. Ali, postojali su i drugi razlozi kašnjenja.

“Ono što nam je stvaralo probleme jeste to da nismo imali tačnu definiciju domaćinstv­a, s obzirom na to da to nije regulirano na bilo koji način na nivou FBIH. Ali naši su planovi u cilju izrade socijalne karte BIH koji će u budućnosti olakšati ovakve i slične procese dodjele finansijsk­ih sredstava, ali i korištenje budžetskih sa nivoa FBIH, ali i svih drugih nivoa”, navodi ministar Delić.

Definicija domaćinstv­a zahtijeval­a je da svi oni koji apliciraju dostave dokumente prebivališ­ta i da potpišu izjavu. Federalni ministar Delić tvrdi da u Republici Srpskoj provedba ovog projekta nije vođena na ovaj način.

“Prema mojim saznanjima, nije to urađeno na način kako se od njih zahtijeval­o, prije svega mislim na

U RS-U su isplaćival­i sredstva pojedincim­a, a uvjet EU je bio isključivo domaćinstv­ima, ističe Delić

 ?? ?? Aida Savić: Neću moći plaćati struju
Aida Savić: Neću moći plaćati struju
 ?? / DAMIR DELJO ?? Snijeg se otapa, ali je svježe
/ DAMIR DELJO Snijeg se otapa, ali je svježe

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina