Oslobodjenje

Narednih dana još hladnije

Krajinović podsjeća da april može ponuditi sva četiri godišnja doba u vrlo kratkom periodu

- AMIR PAPIĆ

Nakon dužeg perioda visokih temperatur­a, netipičnih za april, jučer su nam stigle još manje tipične vremenske prilike. Još od vikenda se najavljiva­o “kijamet” širom Bosne i Hercegovin­e, meteoroloz­i su izdavali upozorenja, a građani su ponovo uskočili u zimsku odjeću i obuću.

Nagla promjena

U utorak su širom zemlje prvo krenuli jači udari vjetra, a zatim i kiša, uz znatno nižu temperatur­u. Ako ste u utorak ujutro krenuli na posao, a niste ponijeli rezervnu jaknu ili kišobran, navečer ste vjerovatno cijedili limun i pili čajeve.

Izuzev Krajišnika kojima je zahladnjel­o prije nego drugima u BIH, jučer ujutro svi smo bili zatečeni pogledom kroz prozore. Snijeg je zabijelio mladu proljetnu travu i tek očišćene ceste. Temperatur­a šokantna. U Sarajevu su u osam sati izmjerena 2 stepena Celzijusa.

Snijeg koji je tokom noći zahvatio cijelu Bosnu i Hercegovin­u jučer ujutro je napravio i velike probleme vozačima na pojedinim dionicama u našoj zemlji. Na nekim dijelovima saobraćajn­ice su bile očišćene i prohodne, ali na planinama i planinskim prevojima snijeg na cesti je značajno otežao kretanje vozila.

Znate li kada se ljeti žalimo na previsoke temperatur­e i radujemo se osvježenji­ma, a zimi se žalimo na padavine i hladnoću? Može se reći da su se ljeto i zima spojili u ovih nekoliko dana aprila.

A do kada će se nastaviti niže temperatur­e? Klimatolog Federalnog hidrometeo­rološkog zavoda Bakir Krajinović je podijelio nimalo obećavajuć­u prognozu.

- Svjedoci smo nagle promjene vremena. Prije nekoliko dana kukali smo na rekordne temperatur­e i prejako sunce sa ozbiljnim UV indeksom. Danas snijeg pada i prohladno je, a biće još i hladnije, poručio je.

Iako se nekome čini da april nikada nije imao ovakve dane, Krajinović je podsjetio kako je to bilo 1991, a zatim i 2003. godine. Kao da je bio decembar.

- April može ponuditi sva četiri godišnja doba u vrlo kratkom periodu. Analiza minimalnih i maksimalni­h temperatur­a za Sarajevo od 1961. do danas ukazuje na to da je u prosjeku ta vrijednost za april 25,7 stepeni, najmanja je 19,2 °C i bila je 1991, kada je najniža temperatur­a iznosila -0,2 °C (23. 4. 1991), a maksimalna svega 19 °C izmjerena 30. 4. 1991. godine, naveo je, te nam ponudio još neke podatke.

Stara narodna

- Sa druge strane, u aprilu 2003. razlika je bila ekstremna, čak 36 °C. Tog aprila u Sarajevu najniža temperatur­a izmjerena je 9. 4. 2003. i iznosila je -6,2 °C, a maksimum je izmjeren 30. 4. 2003. i iznosio je 29,8 °C, istakao je Krajinović.

Kako je dan odmicao, vremenske prilike se nisu pogoršaval­e. U Sarajevu smo čak zabilježil­i i otapanje snijega. Ali, ako je vjerovati Krajinović­evoj prognozi, još ćemo bar nekoliko dana nositi džempere i zimske jakne.

Što se tiče grijanja, ne zaboravite onu staru dobru - sve dok u imenu mjeseca stoji slovo “r”, sezona grijanja traje.

Snijeg je definitivn­o iznenadio vozače. Koliko, pokazala je naša anketa na Viber grupi Oslobođenj­a. Njih 55 posto već je skinulo zimske gume, a 45 posto ih je ostalo oprezno

 ?? / DAMIR DELJO ?? Nove muke za vozače
/ DAMIR DELJO Nove muke za vozače

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina