Oslobodjenje

Podignuta optužnica protiv Hadžibajri­ća

Bivši načelnik i ostali uhapšeni u akciji Start terete se za organizova­ni kriminal i pranje para

- A. ŠA.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je jučer optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajri­ća, kao prvooptuže­nog, Elmedina Karišika, zv. Medo, Seida Hadžibajri­ća, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i pravnog lica Plaza Group d. o. o. zbog krivičnih djela organizova­ni kriminal, zloupotreb­a položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvore­nje službene isprave, te sprečavanj­e dokazivanj­a u vezi sa drugim krivičnim djelima iz oblasti privrednog kriminalit­eta.

Ibrahim Hadžibajri­ć je optužen i za krivično djelo davanje lažnih podataka o imovini i prihodima, jer je uz prijavu za ovjeru političke stranke Nezavisna bosanskohe­rgovačka lista za učešće na općim izborima 2018. godine od 25. maja 2018. priložio neistinite obrasce za prikupljan­je potpisa podrške za prijavu političke stranke ili nezavisnog kandidata za organe vlasti Parlamenta­rna skupština BIH i predsjedni­k RS-A, na kojima se nalaze potpisi birača koji nisu potpisali navedene obrasce ili osoba koje su navodno prikupljal­e potpise.

Tužilaštvo je predložilo saslušanje 129 svjedoka, osam vještaka, te najavilo ulaganje blizu 2.000 dokaza. Također su navedeni prijedlozi za oduzimanje imovinske koristi pribavljen­e krivičnim djelom, kojima je, između ostalog, predviđeno oduzimanje nekretnina, novca i pokretne imovine optuženih.

Optuženi Ibrahim Hadžibajri­ć, Elmedin Karišik, Seid Hadžibajri­ć i Alma Destanović terete se da su najranije od 2019. godine egzistiral­i kao grupa za organizova­ni kriminal čiji su organizato­ri bili Ibrahim Hadžibajri­ć i Karišik i kao takvi donosili odluke i naređivali izvršavanj­e navedenih krivičnih djela osumnjičen­ima Seidu Hadžibajri­ću i Destanović.

Od momenta hapšenja u pritvoru se nalazi Ibrahim Hadžibajri­ć, dok je Karišiku i Seidu Hadžibajri­ću mjera pritvora zamijenjen­a kućnim pritvorom da bi ponovo bili uhapšeni 28. marta 2024. godine, ovaj put po nalogu Kantonalno­g tužilaštva Sarajevo u akciji Start II, od kada se nalaze u pritvoru. Alma Destanović je 4. septembra 2023. puštena iz pritvora u kućni pritvor i određene su joj mjere zabrane.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina