Oslobodjenje

Posveta žrtvama genocida

Usvajanjem rezolucije 11. juli bio bi proglašen međunarodn­im danom sjećanja na genocid u Srebrenici s ciljem zaustavlja­nja negiranja i prevencije

- MATEA JERKOVIĆ

Najava da će Generalna skupština UN-A početkom maja razmatrati prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici probudila je dobro poznate balkanske demone. Negiranje sudski utvrđenog i presuđenog genocida ponovo je postalo svakodnevn­ica, a gotovo da nema političara koji trenutno stanje nije iskoristio za vlastitu ili promociju stranke. Prednjače, očekivano, srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić i predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik.

Ruski pokušaji

A jučer su iza zatvorenih vrata održane neformalne konsultaci­je o nultom nacrtu rezolucije zvaničnog naziva Internatio­nal Day of Reflection and Commemorat­ion of the 1995 Genocide in Srebrenica. Sastanak su sazvale stalne misije Njemačke i Ruande, zajedno sa stalnim misijama Albanije, Bosne i Hercegovin­e, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Nizozemske, Lihtenštaj­na, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske, te Misija Sjedinjeni­h Država. U New Yorku od jučer borave i predsjedav­ajući i član Predsjedni­štva BIH Denis Bećirović i Željko Komšić. Prema RSE-U, u nacrtu rezolucije, između ostalog, traži se da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida, te se potiču članice UN-A da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovaraju­će programe, kako bi se spriječio revizioniz­am i genocid u budućnosti.

Dugogodišn­ji novinar i dopisnik Al Jazeere Balkans iz Washington­a Ivica Puljić, uoči sastanka iza zatvorenih vrata, za naš list je objasnio da se na sastanku prezentuje nacrt rezolucije.

- Na ovakvim skupovima iza zatvorenih vrata, kada je u pitanju prezentaci­ja neke rezolucije, ima dosta diplomatsk­e bitke, oštrih riječi, protukandi­data. Budite uvjereni da će Rusija i Srbija sa nekim od svojih prijatelja u svijetu pokušati promijenit­i tekst nacrta rezolucije. Rusija zapravo ima jedan amandman koji bi željela nametnuti na tekst rezolucije koji se veže uz Gazu i zločine koje Izrael trenutno čini ili je činio u Gazi, rekao je naš sagovornik.

Istakao je da nacrt zapravo spada u pravnu kategoriju da se genocid nigdje u svijetu, a posebno u Srebrenici, ne bi negirao, da bi počinitelj­i bili kažnjeni, ali prije svega da Generalna skupština UN-A usvajanjem ovog nacrta donese odluku da se svakog 11. jula obilježava Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

- To je ta poruka, to je pravna kategorija i ovdje u tom tekstu nacrta se nigdje ne spominje ko su počinitelj­i, ne spominje se ni Srbija, ni bosanski Srbi, ni Republika Srpska, ni vojska bosanskih Srba. Ni u jednom stavu, rečenici se oni ne spominju. Ovo je posvećeno žrtvama i njihovim obiteljima i, ponavljam, kao pravna kategorija. Tamo se digla velika galama od Dodika pa do Vučića da će to svrstati Srbe među genocidni narod iako to u rezoluciji apsolutno ne stoji. Jedino oni to i spominju, ističe Puljić.

Novi brifing

Kaže da će sutra Bećirović sa Komšićem brifirati članove, odnosno Misije UN-A. Nakon toga ostaje da se vidi šta će se događati do drugog maja, za kada je planirano glasanje na Generalnoj skupštini UN-A - sa amandmanom ili bez njega.

- Ako bude amandmana, to znači da će se prije glasanja o rezoluciji biti održano procedural­no glasanje o samom amandmanu. No, nacrt rezolucije se može prihvatiti natpolovič­nom, prostom većinom 50 plus jedan, a ne dvotrećins­kom, kako su se nadali u Beogradu i Banjoj Luci. Ja znam da je Vuk Jeremić bio ovdje, napustio je New York u utorak uveče, obišao je sve što se moglo obići sa pismom iz Beograda u kojem se zalažu da ništa ne bude od te rezolucije. Vidjet ćemo kakve je rezultate postigao. Ali, osobno mislim da će rezolucija biti usvojena i da će 11. sedmi postati dan sjećanja na genocid u Srebrenici, poručio je Puljić.

 ?? ?? Ivica Puljić: Ne spominje se ko su počinitelj­i, ni Srbija, ni RS
Ivica Puljić: Ne spominje se ko su počinitelj­i, ni Srbija, ni RS

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina