Oslobodjenje

Razgovor bez dogovora

- J. A.

Još jedan razgovor vlasti i opozicije oko stvaranja fer i poštenih izbornih uslova u Srbiji završen je bez konkretnih rešenja i dogovora, baš kao i svi prethodni otkako se pokušava izmeniti čitav korpus mogućih marifetluk­a koji od izbora prave tek farsu i unapred izgubljenu utakmicu, bar kad je opozicija u pitanju. Zato oponenti režima pokušavaju da na najmanju moguću meru svedu šanse za izborne krađe insistiraj­ući, između ostalog, da svi lokalni izbori budu održani istog dana kako bi se izbegla manipulaci­ja sa prebivališ­tem i prijavljiv­anje ljudi na različite adrese po potrebi u kojem se gradu izbori održavaju. A na to vlast, naprosto, ne pristaje.

Beogradski izbori su raspisani za 2. jun i sva je prilika da će tada biti i održani. Opozicija je ponudila rešenje kako spojiti ove izbore sa ostalim lokalnim, a šta će učiniti ukoliko vlast ostane pri stavu da se ne objedinjuj­e glasanje, saopštiće sutra.

“Oni imaju još dva dana, da vidimo da li će shvatiti ozbiljnost situacije... Za njih je sve odlično, nema migracije birača, sve je odlično, samo se mi tu nešto ljutimo, čekamo petak. Mi smo, nadilazeći sav užasan govor prema opoziciji, ipak želeli da zbog građana i društva učestvujem­o u razgovorim­a u želji da izađemo iz ove političke krize”, kazala je juče posle sastanka Marinika Tepić iz najveće opozicione koalicije Srbija protiv nasilja.

Tepićeva govori o tome da će opozicija sutra doneti odluku da li će uopšte izaći na beogradske izbore ukoliko oni budu održani 2. juna, a ne kasnije kad se primene preporuke međunarodn­e misije ODIHR, koje bi trebalo da unaprede predizborn­i proces i omoguće jednake šanse svim takmacima u izbornoj trci.

Predsednic­a Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da dogovor nije postignut zato što se sve ponovo svelo na datume. Poručila je da će izbori u Beogradu biti održani onda kada im je zakonski rok, “u najkasnije­m mogućem terminu, a to je 2. jun”.

 ?? / ANADOLIJA ?? Zoran Milanović: Siguran sam da će slobodna Hrvatska dobiti više glasova od HDZ-A
/ ANADOLIJA Zoran Milanović: Siguran sam da će slobodna Hrvatska dobiti više glasova od HDZ-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina