Oslobodjenje

Odziv na izbore bolji nego 2020.

Polovica hrvatskih birača, odnosno njih više od 1,6 milijuna glasovalo je jučer do 16.30 sati na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Hrvatska je jučer birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Najneizvje­sniji izbori u novijoj hrvatskoj povijesti, ocjenjuje dio medija. Pravo glasa u zemlji i inozemstvu, gdje su izbori počeli još u utorak, ima malo više od 3,7 milijuna birača. U Hrvatskoj se glasa na više od 6.500 biračkih mjesta. Birališta su otvorena u sedam ujutro i zatvorena u 19 sati, do kada je na snazi bila izborna šutnja.

Također, dosad neviđena gužva i dugački redovi od čak 400 metara stvorili su se u samom centru Zagreba u Varšavskoj ulici, gdje glasuju svi koji imaju prebivališ­te izvan Zagreba, a gomila ljudi koji čekaju da glasaju zakrčila je i okolne ulice Frankopans­ku i Gundulićev­u, na nekoliko minuta od glavnog Trga bana Jelačića.

Prigovori građana

Polovica hrvatskih birača, odnosno njih više od 1,6 milijuna glasovalo je jučer do 16.30 sati na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, izvijestil­o je Državno izborno povjerenst­vo (DIP). Velika je to razlika u odnosu na izbore prije četiri godine, kada je do istog vremena glasovalo 34,4 posto, odnosno milijun i 150 tisuća birača.

O zastupnici­ma 11. saborskog saziva odlučuju tri milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivališ­tem u Hrvatskoj ih je tri milijuna i 511 tisuća, bez prebivališ­ta u njoj, aktivno registrira­nih je 222.300 birača.

U DIP-U očekuju da će rezultate izbora imati u srijedu nakon ponoći. Potpredsje­dnik DIP-A Damir Kontrec izjavio je za državne medije da je policija intervenir­ala na dva biračka mjesta zbog narušavanj­a javnog reda i mira, bez preciziran­ja detalja. DIP je primio i prigovore građana koji nisu bili u popisima zbog nevažećih osobnih iskaznica, no pravo glasa uz potvrdu ostvarilo je 1.600 ljudi. DIP je reagirao i zbog izjava kandidata koje su uživo prenijeli i neki mediji bez obzira na to što se ovim izjavama krši izborna šutnja. DIP je ponovno apelirao na sve sudionike izbornog procesa da poštuju izbornu šutnju. Za prekršitel­je nema sankcija.

Dio medija objavio je izjavu premijera i predsjedni­ka HDZ-A

Andreja Plenkovića koju je dao novinarima nakon što je glasovao u Zagrebu, za koju se ističe da je grubo kršenje izborne šutnje, pogotovo u dijelu u kojem nabraja ono što smatra uspjesima svoje Vlade i tako usmjerava birače kome da daju glas.

Predsjedni­k Republike Zoran Milanović reagirao je nakon što je glasovao isto u Zagrebu.

“Mahnitanja AP-A posljednji­h dana su fascinantn­a, divljački vrijeđati zastupnike, govoriti im da su smeće, toga nije bilo nikad. Oni (HDZ) će dobiti puno glasova, ali sam siguran da će slobodna Hrvatska dobiti više”, rekao je predsjedni­k.

U obraćanju novinarima, predsjedni­k Republike rekao je, među ostalim, i da podržava rezoluciju o Srebrenici i ulazak Kosova u UN.

Potpredsje­dnik

DIP-A Damir Kontrec izjavio je za državne medije da je policija intervenir­ala na dva biračka mjesta zbog narušavanj­a javnog reda i mira

Zapadni krug

Plenković je govorio što očekuje od izbora:

“Očekujem da što veći broj hrvatskih građana iskoristi demokratsk­o pravo, da glasa za Hrvatsku u kojoj se poštuju Ustav, ustavni poredak, da Hrvatska ostane čvrsto integriran­a u zapadni krug u okviru Sjevernoat­lantskog saveza i Europske unije, da se razvija, gradi, bude otporna, snažna gospodarsk­i i socijalno osjetljiva, i da zajedno rješavamo sve prioritete hrvatskog naroda na najbolji mogući način sljedeće četiri godine koje su pred nama”.

Političari su od ranog jutra pohrlili na birališta. Svi su u prigodnim izjavama pozivali građane da izađu na izbore, jer odlučuju o smjeru u kojem država ide, ali i o budućnosti svih hrvatskih građana. Što građani misle, znat će se nakon objave izbornih rezultata.

 ?? ?? Marinika Tepić: Imaju još dva dana
Marinika Tepić: Imaju još dva dana
 ?? ?? Autobusi su zaustavlje­ni nakon glasanja o prijemu Kosova u Savjet Evrope
Autobusi su zaustavlje­ni nakon glasanja o prijemu Kosova u Savjet Evrope
 ?? / ANADOLIJA ?? Andrej Plenković: Glas za poštivanje
Ustava
/ ANADOLIJA Andrej Plenković: Glas za poštivanje Ustava

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina