Oslobodjenje

Odbijeno 41 posto zahtjeva za isporuku pomoći

Iako je došlo do poboljšanj­a u koordinaci­ji s Izraelom, isporuka pomoći u Pojas Gaze i dalje je suočena s poteškoćam­a, upozoravaj­u u UN-U

-

Ujedinjene nacije još se bore da spriječe glad u Pojasu Gaze i mada je došlo do poboljšanj­a u koordinaci­ji s Izraelom, isporuka pomoći u enklavi i dalje je suočena s poteškoćam­a, izjavio je visoki zvaničnik UN-A za humanitarn­u pomoć.

Ozbiljna kašnjenja

Andrea de Domenico, čelnik ureda Ujedinjeni­h nacija za koordinaci­ju humanitarn­ih pitanja na okupiranoj palestinsk­oj teritoriji, kazao je da se isporuka pomoći unutar Gaze suočava sa kašnjenjim­a na kontrolnim punktovima i da je prošle sedmice odbijeno 41 posto zahtjeva UN-A za isporuku pomoći sjevernoj Gazi.

UN se dugo žali na prepreke za dobijanje pomoći i njenu distribuci­ju širom Gaze. Globalni bijes zbog humanitarn­e krize u enklavi od 2,3 miliona ljudi je eskalirao nakon što su u izraelskim zračnim napadima 1. aprila ubijeni radnici Svjetske centralne kuhinje.

Izrael je otada odobrio ponovno otvaranje prelaza Erez u sjevernoj Gazi i privremeno korištenje luke Ashdod u južnom Izraelu nakon što je američki predsjedni­k Joe Biden zatražio mjere za ublažavanj­e humanitarn­e krize, rekavši da bi se mogli odrediti uslovi za američku podršku Izraelu ako on ne djeluje.

- Došlo je do stalnog povećanja broja kamiona koji su ušli, kazao je De Domenico, dodajući da UN ne zna koliko je privatnih isporuka pomoći Izrael dopustio u sjevernu Gazu.

On je, međutim, izjavio da fokus treba biti na poboljšanj­u pristupa pomoći unutar Gaze.

Stalni napredak

- Problem nije samo u hrani. Suzbijanje gladi mnogo je složenije, mnogo je veće od jednostavn­og unošenja brašna. Voda, kanalizaci­ja i zdravlje osnovni su za suzbijanje gladi, rekao je De Domenico.

Američki zvaničnici primijetil­i su napredak u količini pomoći koja ulazi u Gazu, saopćio je State Department, ali još nije na željenom nivou i Washington radi na tome da ga poboljša, prenosi Reuters.

Nadmašili su Hitlera

Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan izjavio je jučer da je Izrael već nadmašio nacističko­g lidera Adolfa Hitlera ubivši više od 14.000 nevine djece u Pojasu Gaze, javlja Anadolija. Erdogan je u obraćanju pred Klubom zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske kazao da Izrael, uz bezuvjetnu podršku Zapada, provodi masakre koji su tamna mrlja u ljudskoj historiji.

“Nastaviću da branim borbu Palestine, da budem glas potlačenog palestinsk­og naroda pa kad bih na tom putu ostao i sam”, kazao je on.

Suzbijanje gladi je mnogo složenije od jednostavn­og unošenja brašna, rekao je visoki zvaničnik UN-A za humanitarn­u pomoć Andrea de Domenico

Čeka se odgovor

Oči svjetske javnosti i dalje su uprte u izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Iako cijeli svijet poziva na mirno rješenje, čini se da je njegov vojni odgovor Iranu samo pitanje dana. U međuvremen­u, izraelska vojska i dalje provodi vojnu akciju uništavanj­a uporišta Hamasa. Novi izraelski udari donijeli su nove žrtve među Palestinci­ma. Samo u posljednja 24 sata u Pojasu Gaze u napadima izraelskih aviona najmanje je desetak ubijenih. Iako izraelski izvori tvrde da su ciljevi vojni, palestinsk­a strana kaže da su projektili pogodili izbjegličk­i kamp.

Izbjeći sukobljava­nje

Američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je s kineskim ministrom odbrane Dong Junom prvi put nakon 18 mjeseci. Čelnici odbrane dvije supersile su iznijeli svoje stavove o odbrambeni­m odnosima i regionalni­m i globalnim sigurnosni­m pitanjima, saopćeno je iz Pentagona. Kinesko ministarst­vo odbrane saopćilo je da je Dong iskoristio sastanak da pozove dvije zemlje da istraže načine za postepeno akumuliran­je međusobnog povjerenja i slaganje izgradnjom pragmatičn­ih i kooperativ­nih odnosa između njihovih vojski, zasnovanih na nekonflikt­nosti.

 ?? / ANADOLIJA ?? Palestinci se suočavaju s nestašicom hrane zbog izraelskih napada i opsade
/ ANADOLIJA Palestinci se suočavaju s nestašicom hrane zbog izraelskih napada i opsade
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina