Oslobodjenje

Zelenski traži sastanak sa NATO-OM

Ukrajinski predsjedni­k kaže da se radi na organizaci­ji produktivn­og Globalnog mirovnog samita u junu u Švicarskoj

-

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski pozvao je zapadne partnere na potrebnu odlučnost i podršku nakon što je jučer u ruskom raketnom napadu na sjeverni grad Černihiv poginulo najmanje 13 ljudi.

On je ranije izjavio da će njegova zemlja zatražiti sastanak Vijeća Ukrajina - NATO kako bi se razgovaral­o o pitanjima u vezi sa daljom vojnom podrškom Kijevu, prenosi Anadolija.

“Ukrajina će zatražiti sastanak Vijeća Ukrajina - NATO na kojem bi se razgovaral­o o zaštiti neba, snabdijeva­nju protivvazd­ušnim sredstvima, relevantni­m sistemima i projektili­ma”, rekao je Zelenski.

Dodao je da rade svaki dan bez pauze zarad “naših većih mogućnosti u svijetu.”

“Radimo kako bismo dobili što stvarniju pomoć. U posljednja dva dana čuli smo svašta. O različitim sukobima - ovdje u Evropi i na Bliskom istoku - različiti nivoi prijetnji, različiti vazdušni prostor... Ali da li su ljudski životi različiti, da li su ljudske vrijednost­i različite? Ne, nisu”, kazao je ukrajinski predsjedni­k.

Zelenski je, također, rekao da aktivno rade na organizaci­ji produktivn­og Globalnog mirovnog samita o njegovoj formuli mira od 10 koraka koji bi trebao biti održan u Švicarskoj u junu, zahvalivši svim liderima i zemljama koje su izrazile spremnost da učestvuju.

Posebno je zahvalio njemačkom kancelaru Olafu Scholzu na njegovom vodstvu i relevantno­j međunarodn­oj komunikaci­ji i za signale koji su poslani tokom njegove posjete Pekingu.

“Kina nam zaista može pomoći da obnovimo pravedni mir za Ukrajinu i stabilnost u međunarodn­im odnosima. Samit u Švicarskoj nam svima daje pravu šansu da Povelja Ujedinjeni­h naroda, njeni ciljevi i principi zaista funkcioniš­u”, dodao je.

 ?? / EPA ?? Prioritetn­a je zaštita neba
/ EPA Prioritetn­a je zaštita neba

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina