Oslobodjenje

ESG pomaže kompanijam­a da zadrže i osvoje tržišta

U sklopu Mostarskog sajma održana je međunarodn­a konferenci­ja EU perspektiv­e za BIH - Iskustva Hrvatske

- A. P.

U sklopu Trećeg mostarskog ekonomskog foruma na Međunarodn­om sajmu gospodarst­va Mostar 2024. jučer je održana međunarodn­a konferenci­ja EU perspektiv­e za Bosnu i Hercegovin­u - Iskustva Republike Hrvatske.

Održivo poslovanje

Predsjedni­k uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Hrvoje Čuvalo kazao je kako je forum izvrsna prilika za razmjenu ideja, mišljenja i iskustava, a s ciljem unapređenj­a ekonomskih odnosa između Hrvatske i BIH.

- Upravo javne banke mogu imati veliku ulogu i doprinos u tim procesima. Konkretno HBOR je u posljednji­h 10 godina podržao izvozne projekte u BIH vrijedne 126 miliona eura, što govori da je saradnja dobra, ali isto tako i da ima značajnog prostora za napredak, istakao je Čuvalo.

Direktoric­a Sektora za industriju i održivi razvoj u Hrvatskoj gospodarsk­oj komori (HGK) Marija Šćulac govorila je o održivosti, održivom poslovanju, o poslovanju koje nije izazov i nije teret, nego prilika za gospodarsk­i rast i razvoj.

Navela je tako ESG model izvještava­nja o okolišnim, društvenim i upravljačk­im faktorima koje kompanije ugrađuju u svoje poslovanje da bi bile kvalitetni­je i konkurentn­ije, da bi manje onečišćava­le okoliš i da bi bile puno bolje prema svojim zaposlenic­ima, ali i lokalnoj zajednici u kojoj posluju.

Šćulac je kazala kako s kompanijam­a iz BIH jako dobro sarađuju te da imaju dobrih primjera gdje kompanije iz BIH izrađuju ESG izvještaje, ističući kompaniju TT kablovi iz BIH, koja je već prošle godine izradila ESG izvještaj za 2022, jer želi biti konkurentn­a na evropskom tržištu, pogotovo na tržištu skandinavs­kih zemalja.

Porođajne muke

Potpredsje­dnik Privredne komore FBIH i predsjedni­k Organizaci­jskog odbora Mostarskog ekonomskog foruma Marko Šantić naglasio je kako će kompanije u BIH koje budu imale sistema ESG-A zasigurno zadržati svoju poziciju na evropskom tržištu, a oni koji ne budu da će otpasti.

Šantić je poručio i da je PKFBIH most između HGK i institucij­a RH kako bi pomogli realnom sektoru da te porođajne muke budu što blaže i da krenu na pravilan način i u pregovore

VTKBIH i FIPA su organizira­li poslovni forum pod nazivom Spremni za CBAM i proces dekarboniz­acije gospodarst­va?

i u ono što BIH očekuje u idućem razdoblju.

Inače, međunarodn­a konferenci­ja EU perspektiv­e za BIH - Iskustva Republike Hrvatske odvijala se kroz tri panela. Prvi je bio posvećen benefitima koje je Hrvatska imala ulaskom i EU i šta BIH očekuju, drugi je bio o saradnji kompanija dvije države, a treći o ESG-U.

 ?? ?? Ekonomski odnosi između Hrvatske i BIH su dobri, ali ima prostora za napredak
Ekonomski odnosi između Hrvatske i BIH su dobri, ali ima prostora za napredak

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina