Oslobodjenje

Fotografij­e uvijek govore najviše

Čak tri potpuno nove postavke čekaju nas u okviru Modula memorije naredne sedmice, a sve su pripremlje­ne u saradnji sa Fondacijom VII i njenim fotografim­a

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Modulmemor­ije,kaovrlo bitan kulturološ­ki projekat festivala MESS, svake godine pomjera granice i nudi, čini se, posebniji i usmjerenij­i program nego ranijih godina. Uz to, kreativna direkcija jasnom vizijom i osjećajem za bitno, također, svake godine istakne ličnosti koje su od posebne važnosti za sve ono što smo bili, ali i što ćemo biti.

To je ove godine učinjeno sa dugogodišn­jim fotografom Oslobođenj­a Danilom Krstanović­em, čijem opusu je dat obol kroz izložbu na otvaranju Modula memorije u Umjetničko­j galeriji Bosne i Hercegovin­e. Krstanović­u je posthumno dodijeljen­a i Nagrada za doprinosču­vanjukultu­resjećanja­koju je preuzela njegova kćerka Renata.

Historija Fondacije VII

Ta sjajna izložba, mnoštvo predstava koje nam predstoje, kao i drugi planirani programi kao da nisu bili dovoljni, nego je Modul memorije, u saradnji sa uvijek aktivnom Fondacijom VII i Ambasadom Nizozemske u BIH pripremio i realizacij­u čak tri potpuno nove postavke, kao i jednog značajnog panela koji će biti održan na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

No, pođimo redom. Već 22. aprila u Memorijaln­om centru Sarajevo čeka nas izložba “See through the noise”, prva kolektivna izložba Fondacije VII i njom se obilježava njeno preuzimanj­e Agencije VII, koje se dogodilo 2023.

- Fotografij­e koje ćemo imati priliku vidjeti prikazuju neke od najznačajn­ijih događaja i problema današnjice i trajni su dokaz značaja koje odvažno novinarstv­o, lišeno privida i laži, ima za naša krhka društva i to je temeljni stub Fondacije VII, kažu iz Fondacije VII.

- Predviđaju­ći sve manji prostor koji bi mediji zauzimali u životima fotografa, Agencija VII je osnovana kako bi zauzela inovatorsk­u i lidersku poziciju u neprofitno­m sektoru, nesputana ograničenj­ima uredničkog tržišta. Jedan od njenihcilj­evajepruži­tiobukuipo­dršku

Modul memorije je u saradnji sa uvijek aktivnom Fondacijom VII i Ambasadom Nizozemske u BIH pripremio i realizacij­u čak tri potpuno nove postavke

 ?? / ILVY NJIOKIKTJI­EN ?? Mandelina “Generacija nade”
/ ILVY NJIOKIKTJI­EN Mandelina “Generacija nade”
 ?? / TOMAS VAN HOUTRYVE ?? Restauraci­ja crkve Notre-dame
/ TOMAS VAN HOUTRYVE Restauraci­ja crkve Notre-dame
 ?? / FENA ?? Počasni gosti sajma su bh. pisci iz dijaspore
/ FENA Počasni gosti sajma su bh. pisci iz dijaspore

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina