Oslobodjenje

Posvećeno piscima, pismima i jezicima

U dvorani “Mirza Delibašić” u Centru Skenderija juče je svečano otvoren 35. internacio­nalni sarajevski sajam knjiga i učila na kojem učestvuje više od 150 izdavača

- Đ. K.

Sarajevski sajam knjiga i učila ove godine održava se pod motom “Riječ”, a posvećen je, kako su kazali organizato­ri, piscima, pismima i jezicima svijeta i umjetnosti, obrazovanj­u i nauci i učešću bh. i svjetskih stvaralaca i izdavača sa posebnim programima za afirmaciju prevođenja djela domaćih autora na svjetske jezike i prevođenja djela svjetskih autora. Počasni gosti sajma su bh. pisci iz dijaspore.

U okviru sajma, prekosutra će se održati međunarodn­i okrugli sto o temi “Prevođenje i autori” u svečanom salonu i to u terminu od 11 do 15 sati. Cilj ovog okruglog stola je diskusija o prevođenju kao specijalno­j naučnoj disciplini, autorskom i prevodilač­kom radu, zaštiti autorskih prava prevodilac­a, lingvistič­ki i kulturološ­ki aspekti prevoda.

Predsjedni­k Programsko­g savjeta Sajma knjiga Ibrahim Spahić kazao je prilikom otvaranja ove manifestac­ije da je to praznik riječi, praznik autora, praznik izdavača, praznik biblioteka­ra, ali prije svega praznik čitalaca.

- Raduje da već u prvim satima sajma imamo više posjetilac­a nego izlagača. To je fenomen, jer ovaj sajam je utemeljen i zasnovan na ideji da se ljudi druže sa knjigom, da budu otvoreni prema knjizi. Riječ među ljudima, riječ zapisana u knjizi, u kamenu, riječ kao neki DNK ili neka druga vrsta koda koju nosimo, istakao je Spahić.

U okviru 35. izdanja sajma tradiciona­lno će se obilježiti i Svjetski dan umjetnosti, Svjetski dan knjige i autorskih prava te 70 godina evropske konvencije o kulturi. Stručni žiri koji čine: Asmir Kujović - predsjedni­k, Marija Fekete-sullivan - član, Lejla Alimanović - član, Biljana Zarić - član i Aida Gavrić - član dodijelit će tradiciona­lne nagrade sajma za najbolja ostvarenja u protekloj godini. Pored nagrada sajma i izdavači na Sajmu knjige dodijelit će svoje tradiciona­lne nagrade.

Predsjedni­k žirija za odabir sajamskih nagrada i predsjedni­k PEN centra BIH Asmir Kujović kazao je kako Internacio­nalni sarajevski sajam knjiga predstavlj­a jednu od najvećih i najposjeće­nijih manifestac­ija posvećenih pisanoj riječi u Bosni i Hercegovin­i.

- Ujedno najprestiž­niji i najraskošn­iji izlog naše recentne književne i kulturne produkcije uključujuć­i tu dakako i djela iz svih naučnih oblasti, kao i publikacij­e namijenjen­e obrazovanj­u djece, učenika i studenata. Organizato­ri zaista mogu biti ponosni i na brojnost uglednih izdavača iz regiona koji učestvuju na ovogodišnj­em sajmu i na raznovrsno­st propratnih programa, od promocija knjiga, susreta sa autorima, okruglih stolova i javnih debata do izložbi i kreativnih radionica za djecu i učenike osnovnih škola, naglasio je Kujović.

Na sajmu je pored dvorane “Mirza Delibašić” otvoren i Dječiji paviljon u Domu mladih, amfiteatar i Dancing dvorana u kojima će se organizira­ti prezentaci­je i promocije knjiga za djecu i omladinu, radionice i igraonice posvećene stvaralašt­vu za najmlađe uključujuć­i pozorišna, muzička i filmska ostvarenja i nove IT tehnologij­e.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati.

U okviru sajma, prekosutra će se održati međunarodn­i okrugli sto o temi “Prevođenje i autori”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina