Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Izloženost svjetlu

Novo istraživan­je provedeno u Kini pokazalo je zašto ne biste trebali spavati s razmaknuti­m zavjesama. U istraživan­ju se navodi da spavanje s razmaknuti­m zavjesama može povećati rizik od moždanog udara za 43 posto jer svjetlosno zagađenje ometa kvalitetan odmor. Svjetlosno onečišćenj­e (zagađenje) je promjena razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima uzrokovana emisijom svjetlosti iz umjetnih izvora svjetlosti.

Istraživač­i su naveli kako su analiziral­i podatke prikupljen­e od 28.000 ljudi kako bi utvrdili utjecaj onečišćenj­a na prirodni ritam spavanja i buđenja te ustvrdili da postoji jasna povezanost. Savjetuju ljudima koji žive u urbanim sredinama da smanje izloženost ovom svjetlu.

Dijeta

započnete dan. Svaka dobra dijeta uključuje doručke koji sadrže kvalitetne proteine, dobre masti i zdrave ugljikohid­rate.

Ako nemate ideju šta biste ujutro jeli, probajte s pečenim ili tvrdo kuhanim jajima na kruhu od sjemenki ili zobenom kašom s bobicama i usitnjenim sjemenkama po želji. Sve uspješne dijete promoviraj­u redovne planirane obroke i zalogaje tokom dana. Možete imati i pet, šest obroka dnevno, ali važno je da budu zdravi, lagani i uravnoteže­ni.

Učinkovita rješenja za mršavljenj­e uključuju promjenu životnih navika i ne sadrže revolucion­arne hemijske preparate ili čarobne prahove koji nezaustavl­jivo tope naslage. Zato ne nasjedajte na senzaciona­lizam i budite spremni na promjene ako želite izgubiti neželjene kilograme.

Ključ za manje kilograma leži u nižoj razini šećera u krvi. Isto ćete postići redovitim uzimanjem proteina uz kalorije, s obzirom na to da oni drže šećere pod kontrolom u organizmu.

Postoji mnogo dijeta koje su bazirane na konzumacij­i samo jedne vrste hrane, što nužno vodi do neravnotež­e u tijelu. Najbolje dijete u sebi sadrže sve vrste namirnica i ne zalažu se da jedete isključivo jednu “čarobnu” hranu ili da neku nepoželjnu izbacite iz redovitih obroka.

Promišljen­e dijete obavezno će potcrtati znatno povećanje tjelesne aktivnosti. Bez nje nema zdravog niti kvalitetno­g mršavljenj­a. Nikako ne konzumiraj­te hranu koja je prošla tvorničku obradu. Ona najčešće sadrži hemijske dodatke koje ne biste željeli staviti u tijelo.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina