Oslobodjenje

Posljednje Borussia Dortmund i PSG vijesti u polufinalu Lige prvaka

Ponovo dvije sjajne utakmice u najjačem svjetskom klupskom takmičenju, njemački i francuski tim izbacili su dva španska kluba - Barcelonu i Atletico Madrid

- Pišu: ZLATKO ŠARIĆ i JASMIN TAJIĆ J. T.

Borussia (D) - Atletico 4:2

Stadion: Signal Iduna Park. Gledalaca:81.365.sudija:slavkovinč­ić(slovenija). Strijelci: 1:0 - Brandt 34, 2:0 Maatsen (39), 2:1 - Hummels (49 ag), 2:2 - Correa (64), 3:2 - Füllkrug (71), 4:2 - Sabitzer (74). Žuti kartoni: Ryerson (Borussia Dortmund), Azpilicuet­a, Hermoso (Atletico). Prvi meč: 1:2.

BORUSSIA DORTMUND: Kobel, Ryerson, Hummels, Schlotterb­eck, Maatsen, Sabitzer, Can, Brandt (90. Reus), Sancho (86. Ozcan), Adeyemi (66. Byonoe-gittens), Füllkrug. Trener: Edin Terzić.

ATLETICO MADRID: Oblak, Molina (46. Barrios), Witsel, Gimenez (84. Gimenez), Hermoso, Azpilicuet­a (46. Riquelme), Llorente, Koke, De Paul, Morata (46. Correa), Griezmann. Trener: Diego Simeone.

Borussia iz Dortmunda se nakon 11 godina plasirala u polufinale Lige prvaka nakon što je u spektakula­rnoj utakmici savladala Atletico iz Madrida 4:2.

U prvom meču bilo je 2:1 za Atletico, ali već u 39. minuti na prepunom Signal Iduna Parku u Dortmundu bilo je 2:0 za domaćine. Izgledalo je kako će bezproblem­aproćidalj­e,alinesmotr­enostiskus­nogstopera­matsahumme­lsa koštala ih je mnogo.

Hummels je postigao autogol u 49. minuti, a Angel Correa je u 64. pogodio za izjednačen­je. Nisu se domaći predavali, nošeni podrškom s tribina postigli su dva gola za samo četiri minute, prvo je pogodio Niclas Füllkrug nakon asistencij­e Marcela Sabitzera u 71. minuti, a upravo je Sabitzer bio strijelac za konačnih 4:2.

Ekipa koju sa klupe vodi trener porijeklom iz Bosne i Hercegovin­e Edin Terzić igrat će u polufinalu protiv Paris Saint-germaina.

- Izuzetno sam sretan. Na ovom nivou detalji su odlučujući. A mi smo imali te detalje na našoj strani. Postigli smo pet golova u dva meča protiv tako kvalitetno­g tima kao što je Atletico, rekao je Terzić.

Barcelona - PSG 1:4

Stadion: Olímpic Lluis Companys u Barceloni. Gledalaca: 50.309. Sudija: Istvankova­cs(rumunija).strijelci:1:0 - Raphinha (12), 1:1 - Dembele (40), 1:2 - Vitinha (54), 1:3 - Mbappe (61 pen), 1:4 - Mbappe (89). Žuti kartoni: Martinez, Lewandowsk­i, Gündogan, Lopez (Barcelona), Mbappe, Ruiz, Marquinhos,donnarumma(psg).crvenikart­on: Araujo (Barcelona) u 29. minuti. Prvi meč: 3:2.

BARCELONA: Ter Stegen, Kounde, Araujo, Cubarsi, Cancelo (82. Felix), De Jong (82. Lopez), Gündogan, Pedri (62. Torres), Yamal (34. Martinez), Lewandowsk­i, Raphinha. Trener: Xavi Hernandez.

PARIS SAINT-GERMAIN: Donnarumma, Hakimi, Marquinhos, Hernandez, Mendes Zaire-emery (80. Ugarte), Vitinha, Ruiz (77. Asensio), Dembele (88. Kolo Muani), Mbappe, Barcola (77. Kang-in). Trener: Luis Enrique.

Barcelona je imala sve u svojim rukama, ali jedan trenutak nesmotreno­stipotpuno­jeokrenuou­takmicuiis­pala je od Paris Saint-germaina. Prvi meč u Parizu dobila je Barcelona 3:2, a u revanšu pred svojim navijačima imala je vodstvo 1:0 golom Raphinhe. Ali onda je Araujo srušio Barcolu, koji je bio u izglednoj prilici i dobio crveni karton.

Tako jaka ekipa kao PSG nije imala previše problema da kruniše situaciju u kojoj ima igrača više. Dembele je izjednačio u 40. minuti, a Vitinha u 54. pogodio za 2:1.

Bilo je jasno da je priča u Barceloni gotova kada je u 61. minuti Kylian Mbappe realizirao penal za 3:1. Konačnih 4:1 postavio je svojim drugim pogotkom Mbappe.

Trener Barcelone Xavi Hernandez bio je ljut na sudije nakon meča.

- Dok smo bili ravnopravn­i, bila je to sasvim druga utakmica. Bili smo odlično organizira­ni u igri 11 na 11. Rekao sam sudiji da je donio jako lošu odluku kad je isključio Arauja i da ne razumije igru. Bila je to katastrofa. Ne volim pričati o sudijama, ali ta nas je odluka dotukla, rekao je Xavi, koji je morao čestitati nekadašnje­m saigraču iz Barcelone Luisu Enriqueu, sadašnjem treneru PSG-A.

Rezultati revanša polufinala Lige šampiona: Barcelona - PSG 1:4 (Raphinha 12 - Dembele 40, Vitinha 54, Mbappe 61, 89) (prvi meč 3:2), Borussia Dortmund - Atletico Madrid 4:2 (Brandt 34, Maatsen 39, Füllkrug 71, Sabitzer 74 - Hummels 49 ag, Correa 64) (1:2). Sinoć: Bayern - Arsenal (21 sat; prvi meč 2:2), Manchester City Real Madrid (21; 3:3).

Parovi revanš-mečeva četvrtfina­la Lige Evrope, danas u 21 sat: Roma - Milan (prvi meč 1:0), Atalanta - Liverpoola (3:0), Marseille - Benfica (1:2), West Ham - Bayer (0:2). Liga konferenci­ja, danas u 18.45 sati: Fiorentina - Plzen (0:0), Lille - Aston Villa (1:2). 21 sat: Fenerbahce - Olympiakos (2:3), PAOK - Club Brugge (0:1).

Specijalni policijski tim

je, po nalogu Specijalno­g državnog tužilaštva Crne Gore, uhapsio Jelenu Perović, direktoric­u Agencije za sprečavanj­e korupcije, zbog sumnje da je tokom prošle i do aprila ove godine zloupotrij­ebila službeni položaj.

Dmitrij Peskov, glasnogovo­rnik

ruskog predsjedni­ka, izjavio je da su ruske mirovne snage počele povlačenje iz Nagorno-karabaha nakon što je Azerbejdža­n uspostavio kontrolu.

Ime Pabla Escobara,

zloglasnog šefa kolumbijsk­og narkokarte­la, ne može se koristiti kao robna marka za dobra i usluge u EU jer je suprotno moralnim načelima, presudio je Opći sud EU u Luksemburg­u.

Borussia Dortmund, koju sa klupe vodi trener porijeklom iz BIH Edin Terzić, igrat će u polufinalu protiv PSG-A

WRC Croatia Rally

Jedan od najvećih svjetskih sportskih događaja održat će se i četvrti put u Hrvatskoj, a WRC Croatia Rally na rasporedu je od danas do nedjelje, kao četvrta utrka ove sezone. Ukupno 20 brzinskih ispita bit će raspoređen­o od sutra do nedjelje, dok su danas na rasporedu tzv. Shakedown i Ceremonija­lni start ispred NSK u Zagrebu. Za WRC Croatia Rally 2024. prijavljen­o je 68 posada iz 35 zemalja, a osam vozača će se takmičiti u najjačoj Rally1 klasi. Naslov će braniti Velšanin Elfyn Evans, a u Hrvatsku stižu i osmerostru­ki svjetski prvak Francuz Sebastien Ogier, trenutno vodeći u ovogodišnj­em prvenstvu Belgijanac Thierry Neuville, mladi Francuz Adrien Fourmaux, prvak svijeta iz 2019. Estonac Ott Tanak... Čak 22 posade stižu u Rally2 konkurenci­ji, koju će predvoditi Francuz Yohan Rossel, Finac Sami Pajari i Španac Pepe Lopez.

WRC Croatia Rally četvrta je stanica najboljih svjetskih relivozača. Sezona je počela u Monte Carlu pobjedom Belgijanca Neuvillea, a nastavila se u Švedskoj, gdje je slavio Finac Esapekka Lappi. Prije Hrvatske relielita vozila je u Keniji na Safari Rallyju od 28. do 31. marta, gdje je slavio Finac Kalle Rovanpera. Dodajmo i to da je 13. aprila, na godišnjicu smrti Craiga Breena, na mjestu nesreće otkriven spomenik irskom vozaču koji je poginuo prošle godine.

 ?? ?? Trenutak kada je Julian Brandt postigao prvi gol za njemački tim
Trenutak kada je Julian Brandt postigao prvi gol za njemački tim
 ?? ?? Kylian Mbappe bio je dvostruki strijelac za Parižane
Kylian Mbappe bio je dvostruki strijelac za Parižane
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina