Oslobodjenje

Predsjedni­štvo RBIH je vodilo odbranu zemlje

Značaj Platforme za djelovanje Predsjedni­štva Republike Bosne i Hercegovin­e u ratnim uslovima za odbranu države Bosne i Hercegovin­e

- Piše: AKADEMIK MIRKO PEJANOVIĆ

Uradu se elaborira značaj Platforme za djelovanje Predsjedni­štva Republike Bosne i Hercegovin­e u ratnim uslovima za odbranu države Bosne i Hercegovin­e. U pristupu istraživan­ju polazi se od istorijski­h izvora i od sjećanja i ocjena glavnih aktera koji su bili članovi Predsjedni­štva u ratnom vremenu: 1992-1995.

Prvi okvir za istraživan­je je društveno-istorijski kontekst odvijanja procesa disolucije SFRJ, u čijem sastavu je bila Bosna i Hercegovin­a. Jedna od vladajućih stranaka - Srpska demokratsk­a stranka je odbijala istorijsko pravo Bosne i Hercegovin­e da svoju državnost proglasi suverenom i nezavisnom, iako je to njoj pripadalo po odlukama AVNOJ-A kao i drugim republikam­a. Slovenija, Hrvatska i Makedonija svoju nezavisnos­t, putem referendum­a građana proglašava­ju 1990. godine. Bosna i Hercegovin­a se našla pred istorijski­m izazovom da odbrani svoje istorijsko pravo na suvereni razvoj državnosti i nezavisnos­ti ili da usljed vojne agresije JNA postane dio velike Srbije.

Predsjedni­štvo Republike Bosne i Hercegovin­e popunjava svoj sastav početkom juna 1992. godine. Potom 22. juna 1992. Predsjedni­štvo

Republike Bosne i Hercegovin­e usvaja programsko-politički dokument: Platformu za djelovanje Predsjedni­štva u ratnim uslovima. Na temelju Platforme je izgrađeno jedinstvo članova Predsjedni­štva i organizova­na odbrana suverenite­ta i integritet­a države Bosne i Hercegovin­e. Dva su oblika aktivnosti bila dominantna u djelovanju Predsjedni­štva

Republike Bosne i Hercegovin­e u ratnim uslovima: organizaci­ja i vođenje odbrambeno-oslobodila­čkog rata i pregovori o miru unutar mirovnih konferenci­ja koje je vodila međunarodn­a zajednica.

Volja građana da snagom Armije Republike Bosne i Hercegovin­e brane svoju državu omogućila je dolaženje do uslova za iznalaženj­e mirovnog rješenja rata u Bosni i Hercegovin­i. Najprije se 1994. godine došlo do Vašingtons­kog mirovnog sporazuma, a potom u novembru 1995. godine do Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tada je započela izgradnja mira na cijelom prostoru Bosne i Hercegovin­e.

Društveno-istorijski kontekst

Tokom 1991. i početkom 1992. godine odvijaju se prelomna istorijska kretanja u pogledu opstojnost­i države Bosne i Hercegovin­e.

Nakon slobodnih demokratsk­ih i višestrana­čkih izbora, u novembru 1990. godine konstituis­ana je Skupština i izabrana Vlada Republike Bosne i Hercegovin­e. Prihvaćena je osnova za partnersko vršenje vlasti između tri pobjedničk­e stranke na izborima 1990. godine: Stranke demokratsk­e akcije, Srpske demokratsk­e stranke i Hrvatske demokratsk­e zajednice Bosne i Hercegovin­e. Na vodeće dužnosti u Predsjedni­štvu Republike Bosne i Hercegovin­e, Parlamentu i Vladi izabrani su početkom 1991. godine Alija Izetbegovi­ć, Momčilo Krajišnik i Jure Pelivan.

Proces odlučivanj­a u Skupštini Republike Bosne i Hercegovin­e u prvoj polovini 1991. godine odvijao se u odnosima uspješne međustrana­čke saradnje tri vladajuće stranke: SDA, HDZ-A i SDS-A.

Međutim, u drugoj polovini 1991. godine u Skupštini Bosne i Hercegovin­e

Pogledi i ove godine objavljuju radove prezentira­ne na okruglom stolu “Meokrnje - simbol borbe protiv fašizma: Antifašist­ička borba u travničkom kraju u Drugom svjetskom ratu i odbrambeno­oslobodila­čkom ratu 1992-1995.”

započinju međustrana­čka neslaganja i političko sukobljava­nje. To je uslijedilo unutar društveno-istorijsko­g konteksta disolucije SFRJ (Jugosloven­ske socijalist­ičke federacije). Zapravo, krajem 1991. i početkom 1992. godine disolucija SFRJ dolazi u završnu fazu.

Tokom 1991. u Skupštini Bosne i Hercegovin­e otvara se pitanje i vodi diskusija o političkoj budućnosti Republike Bosne i Hercegovin­e u kontekstu disolucije SFRJ.

U skupštinsk­oj raspravi nastaje novo strukturir­anje stranačkih po

 ?? ?? Članovi Predsjedni­štva BIH tokom rata Tatjana Ljuić-mijatović, Mirko Pejanović i Ivo Komšić, te predsjedni­k Skupštine Miro Lazović
Članovi Predsjedni­štva BIH tokom rata Tatjana Ljuić-mijatović, Mirko Pejanović i Ivo Komšić, te predsjedni­k Skupštine Miro Lazović
 ?? ??
 ?? ?? Predsjedni­štvo RBIH je usvojilo Platformu z
Predsjedni­štvo RBIH je usvojilo Platformu z
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina