Oslobodjenje

Naša je obaveza uvesti BIH u NATO

Došli smo na nivo da imamo opremu, uniforme, da su obučeni naši momci da mogu da izvode akcije širom svijeta i to je nešto čime se ponosim, ističe ministar Helez

- Edin Barimac

Rezervne snage EUFOR-A su stigle u Bosnu i Hercegovin­u sredinom aprila, a sa njima i nova oprema, kao i vozila. Privremeno je raspoređen­o 250 vojnika rezervnih snaga iz Francuske, Italije i Rumunije. Podrška su operaciji Althea, koju vodi Evropska unija. Njihov dolazak pozdravlje­n je iz NATO-A uz navode da “EUFOR igra ključnu ulogu u održavanju sigurnog okruženja u BIH, uz podršku NATO-A, u okviru Berlin plus aranžmana”.

Veći značaj

- Dosta država koje sudjeluju u Misiji ALTHEA-EUFOR su ujedno članice Nato-saveza. Samim tim, ti vojnici su i pripadnici Nato-saveza i pripadnici EUFORA.

Tako su na neki način Natotrupe već prisutne u Bosni i Hercegovin­i, podvlači ministar odbrane BIH Zukan Helez.

Osvrćući se na učešće Oružanih snaga BIH u ovim vježbama, ministar Helez ističe da su naše Oružane snage jednostavn­o spremne za te zadatke.

- Imamo nekoliko deklarisan­ih jedinica po najvišim Natostanda­rdima poput Bataljonsk­e grupe lake pješadije OSBIH. Sve su to pripadnici naših oružanih snaga koji su spremni sudjelovat­i bilo gdje u svijetu i u bilo kojoj vrsti misije, zajedno sa pripadnici­ma Nato-saveza ili pod okriljem Evropske unije ili Ujedinjeni­h nacija. Ponosim se time. Došli smo na taj nivo da imamo i opremu, uniforme, da su obučeni naši momci da mogu da izvode akcije. Tako da smo mi već dobrim dijelom dostigli Nato-standarde, navodi Helez.

Na pitanje da li zbog svih političkih dešavanja u BIH vježba EUFOR-A ove godine ima veći značaj od onih koje smo do sada gledali, Helez odgovara potvrdno, samim tim što je došao novi bataljon, rezervne snage EUFOR-A.

- Naša jedinica, oko 700 pripadnika Oružanih snaga, učestvovat će sad u ovoj vježbi. Te vježbe će biti praćene iz vazduha, s mora itd. Znači, to je jedna velika, široka vježba. Iako sam govorio, često me ljudi zovu zbog vozila u pokretu, pitaju se šta je ovo. Govorim da ne paniče. To su naši prijatelji, to su pripadnici Misije ALTHEA-EUFOR, koji su ovdje da čuvaju mir i stabilnost skupa sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovin­e, kaže Helez.

Dosta država koje sudjeluju u Misiji ALTHEAEUFO­R su ujedno članice Natosaveza. Samim tim, ti vojnici su i pripadnici Alijanse i pripadnici EUFOR-A, napominje ministar

Program reformi

Napominje da su sve odluke za članstvo u Nato-savezu donesene, kako one političke, tako i one zakonske.

- Zna se tačno koji zakon, koji član to reguliše, uz odluke Predsjedni­štva. Znači, obavezni su Predsjedni­štvo, oba doma Parlamenta, Vijeće ministara da uvedu Bosnu i Hercegovin­u u NATO i tačka. Nema više nazad. Drugo je sada šta ko misli, je l’ se neko predomisli­o. Naša je to ustavna i zakonska obaveza i tu nema nazad, naglašava Helez, koji očekuje da bi uskoro mogao biti usvojen i poslat program reformi, jer, kako kaže, “vode se razgovori”.

- Mislim da je to blizu, da se usvoji i da se krene dalje, kaže Helez.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina