Oslobodjenje

Vučić ne odustaje

-

Vladu mora potvrditi Sabor.

Prvu sjednicu novog 11. saziva Sabora predsjedni­k Republike Milanović sazvao je za 16. ovog mjeseca. Sabor je konstituir­an činom izbora predsjedni­ka Sabora, a to bi opet trebao biti Gordan Jandrokovi­ć iz HDZ-A. Osam zastupnika nacionalni­h manjina najavilo je da će svi poštovati vlastitu odluku o podršci Jandrokovi­ću, ali to još ne znači da oni svi pripadaju političkoj većini.

S obzirom na to da je HDZ prihvatio glavni uvjet Domovinsko­g pokreta, a to je većina bez Samostalne demokratsk­e srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, prilikom konstituir­anja Sabora jasno će se utvrditi koje su stranke i zastupnici parlamenta­rna većina, a koji opozicija, i jesu li esdeesesov­ci u novom sazivu Sabora oporba.

Otpravnik poslova, u ime stalne misije Srbije pri Ujedinjeni­m nacijama, Saša Mart pisao je predsjedni­ku Generalne skupštine UN-A i svim misijama država u UN-U povodom usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici.

U pismu ističe kako članice UN-A želi obavijesti­ti o nekoliko stavki. Prva od njih je da nije bilo konsultaci­ja o tekstu rezolucije na nivou BIH.

“Konačno, i što je najvažnije, ovako provedena inicijativ­a i bez dogovora u BIH i regionu ne samo da neće učvrstiti mir i zaliječiti rane iz prošlosti već će dodatno produbiti jaz između naroda i ugroziti proces pomirenja. Želim vjerovati da će se države članice suprotstav­iti inicijativ­i koja je usmjerena na podjelu, a ne na ujedinjenj­e”, stoji u pismu.

- Konsenzus u regiji nije potreban jer sve zemlje priznaju da je genocid počinjen, osim Srbije, koja traži konsenzus, a protiv je njega. Interni konsenzus, unutar BIH, nije potreban zato što je u BIH negiranje genocida počinjenog u Srebrenici zakonom zabranjeno, napisao je Ivica Puljić, dugogodišn­ji bh. novinar i dopisnik Al Jazeere iz Washington­a, na društvenoj mreži X.

 ?? ?? Saša Mart: Novo pismo UN-U
Saša Mart: Novo pismo UN-U

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina