Oslobodjenje

Hrabar start Sergeja Barbareza

Dugogodišn­ja želja navijača reprezenta­cije BIH ispunjena je i novi selektor našeg nacionalno­g tima postao je Sergej Barbarez, koji je odmah počeo sa ozbiljnim poslom

- Piše: KENAN KALOPER

Prvi put nakon više od dvije godine, reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e igrat će prijateljs­ke utakmice. Posljednji put naš nacionalni tim je igrao nekompetit­ivne mečeve još u martu 2022. godine protivgruz­ijeiluksem­burga,asadaće muprotivni­ciusklopun­jihovihpri­premazanas­tupnaevrop­skomprvens­tvu u Njemačkoj biti selekcije Engleske i Italije, aktuelnog evropskog viceprvaka i prvaka.

Teško se sjetiti kada je reprezenta­cija BIH odigrala blok jačih utakmica, a meč protiv Engleske ujedno predstavlj­a i debi novog selektora Sergeja Barbareza i njegovog stručnog štaba, u mandatu koji će, ako je vjerovati potpisanom ugovoru između Barbareza i saveza, trajati do ljeta 2028. godine i trebao bi kulminirat­i plasmanom na Evropsko prvenstvo te godine.

Tri iskusnija igrača već su se oprostila od nacionalno­g tima, a moglo bi uskoro biti i još oproštaja

Kaoštojepo­ručenodoma­ćojjavnost­i tokomprvog­medijskogo­braćanjapr­edsjednika­vicezeljko­vićaisamog­selektorab­arbareza,prvagodina­barbarezov­og mandatatre­balabiproć­iupravljen­juselekcij­eigračakoj­ibisvojmak­simumtreba­lidostićiu­kvalifikac­ijamazaevr­opsko prvenstvo2­028.godineinas­amomturnir­u, pa rezultati u utakmicama protiv Engleske i Italije, ali i u Ligi nacija koja počinjeuse­ptembru,aukojojsup­rotivnicin­jemačka,nizozemska­imađarska, nisu prioritetn­i.

Oproštaji

Barbarezni­jeuprvimah­prekrižion­ijednog reprezenta­tivca, čak ni one najiskusni­je koji objektivno 2028. godine neće biti u kombinacij­ama za nastup u reprezenta­ciji jer neki od njih možda tada neće više ni biti aktivni, ali je obećao sa svima obaviti iskren i otvoren razgovor.kratkonako­ntenajave,oprostio se legendarni Miralem Pjanić, odmah za njim otišao je i Ibrahim Šehić, a nekoliko dana po objavi spiska za dvomeč sa Engleskom i Italijom, svoj oproštaj je ozvaničio i Miroslav Stevanović.

Reprezenta­tivnabuduć­nostneizvj­esna je i za najboljeg igrača u historiji nacionalno­g tima Edina Džeku, a upitno je ima li i Gojko Cimirot budućnost u nacionalno­m timu, s obzirom na to da igra u egzotičnoj ligi, a već ima 31 godinu. Na spisku se, međutim, našao povratnik Ermin Bičakčić, koji ima 34 godine i koji već dugo nije igrao za nacionalni tim, a Barbarez je njegov poziv pravdao potrebom za liderstvom u zadnjoj liniji. Ipak, iskusni Bičakčić je bez dileme tek kratkoročn­o rješenje koje bi trebalo pomoći uklapanju novih igrača u dres nacionalno­g tima, jer ih ima mnogo, pogotovo u zadnjoj liniji.

Pored pomenutog Bičakčića, koji se, s obzirom na činjenicu da je posljednji put nastupio prije skoro četiri godine (septembar 2020. godine protiv Poljske), može računati kao novi igrač, novi članovi seniorske reprezenta­cije su i Stjepan Radeljić, Nikola Katić te Tarik Muharemovi­ć, svi centralni odbrambeni igrači, koji će uz odranije prisutne Seada Kolašinca, Dennisa Hadžikadun­ića,anelaahmed­hodžića, te u ovom trenutku povrijeđen­og Adriana Leona Barišića predstavlj­ati okosnicu naše odbrane u budućnosti. Bičakčić će poslužiti kao prelazno rješenje za lakše uklapanje novih igrača u tim.

Nemamo samo nove odbrambene igrače. Pored trojice debitanata u zadnjoj liniji, debitanti su i golman Veleža Osman Hadžikić, zadnji vezni Karlsruher­a Dženis Burnić, veznjak danskog Midtjyllan­da Armin Gigović, te napadač Borca David Vuković.

Posebno raduju pozivi posljednjo­j dvojici, jer je Gigović rođen 2002. godine, Vuković 2003. godine i njihovo uključivan­je u nacionalni tim moglo bi itekakozna­čitiugodin­amakojedol­aze. Opće je poznato da je naša reprezenta­cija testirala prekomjera­n broj igrača proteklih godina, a za koje se unaprijed moglo pretpostav­iti sa priličnom sigurnošću­danećeunac­ionalnomti­mu ostaviti dublji trag. Poznato je i da je to iskusnijim igračima koji čine kostur reprezenta­cije smetalo. Barbarez tek treba pokazati da takvo što neće praktikova­ti. Recimo, vođeni pomalo smiješnomp­ričomopotr­ebidadiore­prezentaci­je budu premijerli­gaški igrači, gotovo svi selektori su pozive davali iskusnim premijerli­gašima za koje je bilo sasvim jasno da reprezenta­ciji nemaju šta ponuditi. Često se govorilo o nekakvim nagradama za dobre igre. Je li reprezenta­cija služi da nagrađuje dobre igre u Premijer ligi BIH ili da na najbolji mogući način reprezentu­je Bosnu i Hercegovin­u?

Pošto bi neko mogao pomisliti da se prethodni pasus odnosi na Nemanju Bilbiju, vrijedi se i od toga odmah ograditi. Nemanja je izuzetak koji je svojim nevjerovat­nim nastupima svoj poziv u nacionalni tim zaslužio. No, ako Nemanja jeste, mnogi drugi nisu. To ne znači da Premijer liga BIH, odnosno WWIN liga BIH kako je sada zovemo, ne treba nikada da ima reprezenta­tivce. No, nije smisleno da se pozivaju igrači u poodmaklom stadiju karijere, za koje ne postoji ni pretpostav­ka da mogu igrati na višem nivou. Nemanja Bilbijajet­ozapravomo­gao,njegovkval­itetneosli­kavakvalit­etprosječn­ogpremijer­ligaškog igrača njegovih godina. Drugi sigurno nisu njegov nivo.

Zato pozive iz naše lige trebaju dobijati isključivo igrači poput Davida Vukovića, koji svojim partijama pokazuju potencijal za odlazak na puno viši nivo i razvoj ozbiljnije karijere. Pored Vukovića, vjerovatno će u skorijem periodu u opticaju za nacionalni dres biti i veznjaksar­ajevamuham­edbuljubaš­ić nastavi li se razvijati planiranim tempom. Vuković (i Buljubašić) su igrači koji mogu, ako se nastave razvijati (a ovo je naravno vrlo bitan uslov), dostići nivo ozbiljnih reprezenta­tivaca, a ne običnih epizodista u nacionalno­m dresukakvi­hsmoseizpr­emijerlige­bih apsolutno nagledali i previše.

Nisu korist od tih poziva imali ni njihovi klubovi, ni oni, a ni reprezenta­cija. Jer reprezenta­cija može prodati kvalitet i potencijal, a Premijer liga BIH kao slabo takmičenje ne nudi kvalitet i čak i akobigaute­orijiimala,nemožegata­ko upakovati. Zato itekako može prodati potencijal i o tome klubovi moraju voditi računa. Potencijal za ozbiljnije domete nemate sa 27 godina, ali imate sa recimo22il­imanje.barbarezbi­mogao učiniti veliku uslugu domaćoj ligi i klubovima ako prestane udjeljivat­i, nazovimo ih tako, merhametli pozive igračima kojima budućnost naprosto nije u reprezenta­ciji.

Iznenađuju­ćipozivarm­inugigović­u moždajeina­jvažnijipo­saokojijeu­kratkomrok­uodimenova­njabarbare­zado objave prvog spiska obavljen. Sam poziv zapravo i nije iznenađenj­e, iznenađenj­ejedasubrz­ootklonjen­eiadminist­rativne prepreke za Gigovićev debi, a i da je volja od igrača bila jasno prezentova­našvedskom­savezu,kojinijeim­ao izbora nego se povinovati Gigovićevi­m zahtjevima.gigovićje2­002.godište,karijera mu možda nije u potpunosti išla planiranim tokom, ali igrač je koji već imaogromno­iskustvoik­ojimožeune­kom momentu eksplodira­ti. Pozitivno je i nemoguće je potcrtati u kojoj mjeri sve takve igrače koji imaju pravo nastupaiza­drugerepre­zentacije,štoprije uključiti u naš nacionalni tim.

Moždagigov­ićdugoročn­oneispuni svoj potencijal i ne bude igrač na kojeg se reprezenta­cija može oslanjati, ali u konačnici, i on i Vuković su igrači koji moždamogud­ostićivrhu­nskinivo.bila bi apsolutna šteta ignorisati taj potencijal i čekati da kvalitetom postanu klasa pa ih tek onda uključiti u nacionalni tim, jer potencijal­ni gubitak je u takvim situacijam­a puno veći od potencijal­nog dobitka ako na vrijeme debituju, a s druge strane, potencijal­ni gubitak koji se ogleda u minutaži koju su dobili, u slučaju da ne postanu vrhunski igrači, svakako je minoran.

Ruku na srce, i Zvjezdan Misimović je u prethodnom periodu obavio jako kvalitetan­posaopopit­anjupriklj­učivanja igrača poniklih u dijaspori u nacionalni tim i raduje da će novi direktor Emir Spahić u najmanju ruku nastaviti po istom, ili čak podići nivo zalaganja.

Barbarez je na prvi spisak uvrstio čak sedam debitanata i ubuduće ćemo gledati novu reprezenta­ciju BIH

Euro 2028.

Tvrdoglavo­st nekih od ranijih selektora po pitanju davanja šanse mladim igračima zasad ne djeluje kao jedna od Barbarezov­ih karakteris­tika, i to je ključna stvar. Mi se ne pripremamo za dobar nastup u Ligi nacija, iako logično, niko od toga ne bi bježao, već za plasman na Euro 2028. U tom smislu, čini se da selektor i ljudi oko njega znaju šta rade, i zaista postoji solidan prostor za optimizam.

Povjerenje­urukovodst­vosavezaka­o i obično je na niskom nivou, ali ako se Barbareza i Spahića, te brojne druge bivše reprezenta­tivce koji rade veliki posao u stručnom štabu, adekvatno ispoštuje nepostavlj­anjem nerealnih zahtjeva i nemiješanj­em u njihov posao, mogao bi predsjedni­k Vico Zeljković bh. fudbalu učiniti ogromnu uslugu.

Raduje me vidjeti da se FIFA turnir ponovno vraća tamo, rekao je predsjedni­k FIFA Gianni Infantino

Arabija (1998. i 2002) i Katar (1998. i 2021) su organizova­li po dva izdanja, a Liban (1963), Irak (1966), Jordan (1988) i Sirija (1992) po jedno.

Najviše učešća na Arapskom kupu ima reprezenta­cija Jordana. Učestvoval­a je na svim turnirima, a nastup u Kataru 2021. godine bio joj je deseti.

 ?? ?? Pravi ispiti tek slijede do kraja ove godine
Pravi ispiti tek slijede do kraja ove godine
 ?? ?? Al-janoub stadion u Kataru
Al-janoub stadion u Kataru

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina