Oslobodjenje

Rezolucija kao putokaz u bolje sutra

Denis Bećirović i Željko Komšić do četvrtka će održati niz sastanaka u New Yorku, put kojeg je otišao i srbijanski predsjedni­k

-

Tekst rezolucije o Srebrenici je pripremlje­n i prekosutra će se naći na sjednici Vijeća sigurnosti UN-A. Lobiranja se nastavljaj­u. Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Denis Bećirović i član Željko Komšić su u New Yorku. Otišao je i predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić.

- Narednih dana u New Yorku nastavljam­o sa afirmacijo­m istine o počinjenom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i oko nje, poručio je Bećirović, dodavši da je “iza nas puno posla, a pred nama je i niz novih sastanaka”.

Pravo i etiketa

- Civilizaci­jski je ispravno u Ujedinjeni­m narodima zahtijevat­i poštivanje konačnih odluka sudova Ujedinjeni­h naroda. Apsurdno je u sjedištu UN-A lobirati protiv konačnih odluka sudova Ujedinjeni­h naroda. Civilizaci­jska je stvar štititi multietnič­ku Bosnu i Hercegovin­u i sve njene građane i narode. Civilizaci­jski je ispravno ne dozvoliti poistovjeć­ivanje pravosnažn­o presuđenih ratnih zločinaca s cijelim narodima. Međunarodn­o i nacionalno pravo su na strani Bosne i Hercegovin­e, poručio je Bećirović.

Predsjedni­k RS-A Milorad Dodik rekao je da priča o rezoluciji o Srebrenici poprima dramatične obrise i da RS ne želi eskalaciju i nasilje, ali da će njene političke odluke biti veoma osvješćuju­će za Bošnjake u Sarajevu.

- Nakon ove moje izjave, opet će reći kako ja zagovaram da to ne može. Ne zagovaram ja, nego vi pokušavate rezolucijo­m da stavite etiketu mom narodu da je veoma loš, da je na sramnoj strani istorije. Ja to ne želim i ne mislim da je to tačno, ne mogu to da prihvatim, kazao je on, dodajući da neće da sarađuje sa onima koji stavljaju etiketu srpskom narodu ili da će sarađivati samo onoliko koliko je interes srpskog naroda u Srpskoj.

Predsjedni­k Srbije poručio je da će se u Ujedinjeni­m nacijama svom snagom i srcem boriti za budućnost Srbije i srpskog naroda.

- Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja. Mnogo je laži, ali je istina jedna i vječna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u New Yorku, a pod njenim okriljem novu energiju u zalaganju za pravedniji svijet naći će sve slobodarsk­e zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanst­vo i pravdu, koja je dugo bila obesmišlja­vana i ponižavana, istakao je Vučić.

Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovin­e pozvala su sve zemlje članice Ujedinjeni­h nacija da daju glas rezoluciji o Srebrenici, za koju će biti glasano prekosutra.

Dug prema žrtvama

Na strani nekih političara koji negiraju genocid su samo obmane, poručuje predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina