Oslobodjenje

Borac ovjerio titulu, Tuzla ispala iz bh. elite

Crveno-plavi su u vrlo zanimljivo­m meču nadigrali Igman iz Konjica sa 4:3 i tako ostali na pet bodova prednosti u odnosu na Zrinjski kolo prije kraja

- Piše: JASMIN TAJIĆ J. T.

Fudbaleri Borca su novi šampioni BIH. Banjalučan­i su u 33. kolu na svom terenu pobijedili Igman sa 4:3 i ostali na pet bodova više u odnosu na Zrinjski. Banjalučan­i su tako osvojili treću titulu šampiona naše zemlje.

Reakcija

Borac je od starta krenuo ofanzivno. Redale su se šanse i polušanse pred golom Ćemana, ali tek u 32. minuti golman gostiju je kapitulira­o. David Vuković se sjajno namjestio sa lijeve strane i šutirao u suprotan ugao, te pogodio za 1:0. Deset minuta kasnije uslijedio je potpuni preokret. Prvo je Mešinović izašao sam na Miloševića te pogodio za 1:1, a samo što se krenulo s centra Ramić je ukrao loptu Šušiću i istrčao do šesnaester­ca Borca i pogodio za 2:1 u korist Konjičana. Tim rezultatom se otišlo na odmor. Nakon tri minute igre u nastavku sudija Aleksandar Njegomirov­ić je izmislio penal za Borac, smatrajući da je Dupovac faulirao Lukića, no kontakta nije bilo, ali je arbitar pokazao na bijelu tačku, a Jovan Nišić pogađa za 2:2. U 51. minuti Igman je ponovo poveo, a Kenan Hebibović je asistirao za Janketića, koji pogađa za 3:2. Golijada je nastavljen­a dvije minute kasnije, a Hrelja je pogodio mrežu bivšeg kluba za 3:3. Na novi pogodak čekali smo do 63. minute, a nakon jako dobre akcije i slabe reakcije odbrane Igmana rezervista Kvržić pogađa za 4:3.

Zrinjski je na svom terenu deklasirao Tuzla City sa 4:0, ostao bez titule i goste ispratio u niži rang. Plemići su poveli u 15. minuti, nakon što je Mario Ćuže postigao pogodak, njegov 27. u dresu mostarske ekipe.

U 43. minuti Nikić je faulirao Malekinuši­ća, a sudija je pokazao na penal. Siguran realizator bio je Nardin Mulahusejn­ović za vodstvo plemića od 2:0. Ćuže je do 28. gola u dresu plemića stigao u 64. minuti, kada je pogodio za 3:0. Na novi gol publika na stadionu Pod Bijelim brijegom je čekala do 72. minute, a Matija Malekinuši­ć je uz pomoć Nikića postigao gol za 4:0.

Velež i GOŠK su odigrali 3:3. Rođeni su poveli u 5. minuti, a grešku golmana Vasilja iskoristio je Mlinarić i pogodio za 1:0. U 34. minuti GOŠK je stigao do izjednačen­ja, a Esmir Hasukić je pogodio za 1:1. Nakon dvije minute igre u nastavku Guliashvil­li je pogodio za vodstvo Veleža od 2:1. No, samo što se krenulo s centra rezervista Ikić donio je novo izjednačen­je od 2:2. U 85. minuti GOŠK vodi golom Hasukića, a u sudijskoj nadoknadi Mlinarić postavlja konačnih 3:3.

Sarajevo i Posušje su odigrali 1:1 na Koševu. Sarajevo se mučilo, a odbrana gostiju pokleknula je tek u 75. minuti nakon što se Oliveira najbolje snašao u kaznenom prostoru i pogodio za 1:0. U 92. minuti Dario

Pavković pogađa za konačnih 1:1.

Željezniča­r je kao gost deklasirao Zvijezdu u Ugljeviku rezultatom 5:0, a briljirao je napadač plavih Faris Zubanović, koji je postigao tri gola. Željo je u Ugljeviku poveo u 14. minuti. Štilić je sjajno izveo slobodni udarac iskosa s desne strane, golman domaćih brani, a u nastavku akcije Drina posprema loptu u mrežu za 1:0. U 64. minuti plavi su stigli do drugog gola, a vlastitu mrežu pogodio je Šapić. U 69. minuti Al-jabera je zamijenio Faris Zubanović, koji je samo tri minute kasnije pogodio mrežu domaćina za 3:0. Isti igrač je u 75. minuti iskoristio novu grešku odbrane domaćih, tačnije golmana Damjanović­a i pogodio za 4:0. U 85. minuti Damjanović je odbranio šut Haračića sa penala, a na loptu je naletio Zubanović i kompletira­o svoj hat-trick.

U Modriči je Sloga dočekala Široki Brijeg, vodila dva puta, ali je na kraju tim s Pecare slavio rezultatom 3:2. Meč je počeo pogotkom Kvesića u petoj minuti, a samo tri minute kasnije Ilija Bagarić je izjednačio na 1:1. Novu prednost Sloga je stekla u 16. minuti, nakon što je Brnović pogodio za 2:1. U 31. minuti Filip Matić nakon sjajne akcije pogađa za 2:2. U 71. minuti gosti su ostali sa igračem manje, jer je Pranjić dobio crveni karton, ali sedam minuta kasnije dolazi do prvog vodstva na ovom meču. Ilija Bagarić je postigao svoj drugi gol za 3:2 u korist tima s Pecare.

Željezniča­r je kao gost deklasirao Zvijezdu u Ugljeviku rezultatom 5:0, a briljirao je napadač plavih Faris Zubanović, koji je postigao tri gola

Zvijezda na dnu

Rezultati 33. kola WWIN lige BIH: Borac - Igman 4:3 (Vuković 32, Nišić 48pen, Hrelja 54, Kvržić 64 - Mešinović 42, Ramić 43, Janketić 53), Sarajevo - Posušje 1:1 (Oliveira 75 - Pavković 90+2), Sloga - Široki Brijeg 2:3 (Kvesić 5, Brnović 16 - Bagarić 8, 78, Matić 31), Zrinjski - Tuzla City 4:0 (Ćuže 13, 60, Mulahusejn­ović 43pen, Malekinuši­ć 72), Velež - GOŠK 3:3 (Mlinarić 3, 90+4, Guliashvil­i 47 - Hasukić 34, 85, Ikić 48), Zvijezda - Željezniča­r 0:5 (Drina 14, Šapić 61ag, Zubanović 72, 76, 85).

Poredak: Borac 78 bodova, Zrinjski 73, Velež 56, Sarajevo 52, Posušje 45, Sloga 41, Željezniča­r 40, Široki Brijeg 38, GOŠK 33, Igman 33, Tuzla City 27, Zvijezda 21.

Dalić objavio spisak

Selektor fudbalske reprezenta­cije Hrvatske Zlatko Dalić objavio je spisak igrača na koje računa za nastup na Evropskom prvenstvu od 14. juna do 14. jula u Njemačkoj. Dalić je objavio spisak sa 26 imena. U skladu s pravilima takmičenja, sve reprezenta­cije do 7. juna moraju UEFA dostaviti spisak od najmanje 23, a najviše 26 igrača. Okupljanje Hrvatske je 26. maja, nakon čega slijedi odlazak u Rijeku, gdje će vatreni trenirati do 3. juna, kada ih na Rujevici očekuje pripremna utakmica protiv Sjeverne Makedonije.

- Vjerujemo u ove igrače i da možemo napraviti što svi želimo. Ponavljam, nema pritiska, želim da uživamo i da Hrvatska opet bude sretna, dobra i ponosna, rekao je Dalić.

Na spisku se nalaze: Dominik Livaković, Ivica Ivušić, Nediljko Labrović, Domagoj Vida, Josip Juranović, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Josip Stanišić, Josip Šutalo, Martin Erlić, Marin Pongračić, Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, Lovro Majer, Luka Ivanušec, Luka Sučić, Martin Baturina, Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Ante Budimir, Marco Pašalić.

Rezerve su: Borna Barišić, Duje Ćaleta Car, Kristijan Jakić, Dominik Kotarski, Toni Fruk, Marin Ljubičić, Igor Matanović, Niko Krisitan Sigur, Petar Sučić.

 ?? ?? FK Borac 2023-24.
FK Borac 2023-24.
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina