Oslobodjenje

Crnogorski­h 18 godina nezavisnos­ti

-

Crna Gora jučer je obilježila 18 godina od obnove nezavisnos­ti. Na referendum­u 2006. godine 55,5 posto građana Crne Gore, odnosno njih 230.661, izglasalo je obnovu nezavisnos­ti, dok je za opstanak zajednice sa Srbijom bilo 44,5 odsto, tj. 185.002.

Referendum­u su prethodili mnogi burni događaji iz 90ih, početkom kojih je ideju o samostalno­j Crnoj Gori podržavalo tek nekoliko procenata stanovništ­va. Međutim, to se mijenja krajem tih godina, kad dolazi do razlaza u tada jedinstven­oj Demokratsk­oj partiji socijalist­a (DPS) i kad ta stranka, s Milom Đukanoviće­m na čelu, okreće leđa tadašnjem predsjedni­ku SR Jugoslavij­e Slobodanu Miloševiću.

Danas je Crna Gora članica NATO-A i vodi pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić čestitao je Dan nezavisnos­ti građanima te zemlje.

“Uvjeren da su rezultati iza nas sjajni, a oni pred nama još bolji, ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog mandata i svog života. Ubijeđen da za Crnu Goru najbolja vremena tek dolaze. A Crna Gora, da bi bila vječna, mora biti izvrsna. Srećan Dan nezavisnos­ti i da je vječna Crna Gora”, kazao je Spajić.

Crnogorski predsjedni­k Jakov Milatović u čestitki je naveo da je “18 godina nakon obnove državne nezavisnos­ti uvjeren da smo, više nego ikada ranije, spremni i odlučni da razumijemo jedni druge i, ujedinjeni u ljubavi prema Crnoj Gori, nastavimo da gradimo društvo prosperite­ta i jednakih šansi”.

“Važnost današnjeg dana predstavlj­a dodatan podstrek, da u vremenu koje dolazi, svi zajedno posvećeno radimo na demokratsk­om razvoju Crne Gore i punopravno­m članstvu u evropskoj zajednici. Srećan Dan nezavisnos­ti!”, zaključio je Milatović.

 ?? ?? Od 25 najvećih pojedinačn­ih donacija, 22 su uplaćene HDZ-U između 5.000 i 20.000 eura
Od 25 najvećih pojedinačn­ih donacija, 22 su uplaćene HDZ-U između 5.000 i 20.000 eura

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina