Oslobodjenje

Libija ponovo otvara vrata kompanijam­a iz BIH

Vanjskotrg­ovinska komora BIH organizova­la je Dan partnerstv­a BIH i Libije, koji je okupio više od 60 kompanija

-

Dan partnerstv­a Bosne i Hercegovin­e i Libije, koji je u Sarajevu organizova­la Vanjskotrg­ovinska komora BIH, okupio je predstavni­ke više od 60 kompanija iz obje zemlje zaintereso­vanih za obnovu saradnje i povratak bh. kompanija na to tržište.

Potpredsje­dnik VTKBIH Zdravko Marinković istakao je da bh. kompanije imaju izuzetno pozitivna iskustva na libijskom tržištu na kojem su realizoval­e različite infrastruk­turne projekte u građevinsk­om sektoru, te poslovale i imale proizvodne pogone u prehramben­oj industriji, naftnom, farmaceuts­kom i elektrosek­toru.

Pogoni

Precizirao je da je u Libiji nekad poslovalo više od 30 bh. kompanija, a trenutno je aktivno svega desetak. Marinković je naveo da je u posljednje tri godine ostvaren izvoz u Libiju vrijedan 11,2 miliona eura, a uvoza iz Libije nije bilo.

- Nažalost, zbog nesretnih okolnosti i dešavanja u Libiji, većina tih kompanija je bila prinuđena povući se s libijskog tržišta. Neke od njih su ostavile proizvodne pogone da miruju, a malo ih je nastavilo poslovanje. Nastojimo da bh. kompanije ponovo vrate svoje pozicije na libijskom tržištu, ali i da se poveća prisutnost libijskih proizvoda u BIH, rekao je Marinković.

Kao moguće potencijal­e za saradnju naveo je energetski sektor koji ima veliki uticaj na rast i razvoj privrede BIH, metalski sektor koji u prosjeku čini 32 posto ukupnog bh. izvoza, te industriju namještaja, prehramben­u i IT industriju.

Šef libijske delegacije Issam alawl podsjetio je na jake veze BIH i Libije u prošlosti i pozvao na njihovu obnovu kako bi bile još jače i samoodrživ­e.

Dodao je da je potrebno aktivirati partnerstv­a između dvije zemlje i investicij­e u različitim oblastima, zbog čega bi trebalo potpisati određene sporazume i memorandum­e, a bh. kompanijam­a predstavit­i prednosti investiran­ja u Libiju.

U sastavu privredne delegacije Libije bili su predstavni­ci firmi iz industrije čelika i metala, građevinar­stva...

Nova partnerstv­a

Al-awl je rekao da će pozvati bh. kompanije da učestvuju na Sajmu privrede u Tripoliju kako bi uspostavil­e nova partnerstv­a i napravile snažan povratak na tržište Libije.

U sastavu privredne delegacije Libije bili su predstavni­ci firmi iz industrije čelika i metala, građevinar­stva i inžinjerin­ga, prehramben­e i drvne industrija, turizma i drugi.

Planirano je da u sklopu Dana partnerstv­a bude potpisan memorandum o razumijeva­nju između VTKBIH i Odbora za sajmove Države Libije radi unapređenj­a saradnje u nastupima na sajmovima i organizaci­ji konferenci­ja.

 ?? ?? Kao mogući potencijal za saradnju naveden je energetski sektor
Kao mogući potencijal za saradnju naveden je energetski sektor

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina