Oslobodjenje

Na današnji dan

-

337.

Umro rimski car Konstantin i veliki, prvi rimski car koji je prihvatio kršćanstvo u rimskom carstvu. Godine 325. sazvao je prvi kršćanski sabor u Nikeji.

1859.

rođen engleski pisac arthur Conan doyle, proslavlje­ni autor kriminalis­tičkih romana u kojim su glavni junaci detektiv Sherlock Holmes i njegov prijatelj dr. Watson.

1873.

Umro italijansk­i pisac alessandro manzoni, čije su djelo i ideje snažno uticali na nacionalni pokret rizorđimen­to četrdeseti­h godina 19. vijeka.

1914.

velika Britanija je od anglo-perzijske naftne kompanije preuzela kontrolu nad naftnim izvorima u Perzijskom zalivu.

1943.

U moskvi je saopšteno da je raspuštena Komunistič­ka internacio­nala.

1970.

Umro jugosloven­ski reditelj i scenograf Bojan Stupica. Od 1949. bio je reditelj i jedan od glavnih organizato­ra u Jugosloven­skom dramskom pozorištu u Beogradu, a od 1957. režirao je u beogradsko­m ateljeu 212 i u Narodnom pozorištu.

1972.

Predsjedni­k Sad-a richard Nixon susreo se u moskvi s predsjedni­kom vrhovnog sovjeta SSSR-A Leonidom Brežnjevom, kao prvi američki predsjedni­k koji je posjetio Sovjetski savez.

1972.

Cejlon je postao republika u okviru Britanskog komonvelta pod nazivom Šri Lanka.

1985.

U eksploziji automobila bombe u predgrađu Bejruta poginulo 60, a ranjeno 190 ljudi.

1989.

indija je izvršila probu svoje prve rakete zemlja-zemlja srednjeg dometa.

1992.

republika BIH primljena u članstvo UN-A. među 178 zastava, na jarbolu ispred Palate UN-A zavihorila se zastava BIH. istog dana u UN su primljene Slovenija i Hrvatska.

1994.

Pobunjenic­i u građanskom ratu u ruandi zauzeli međunarodn­i aerodrom u Kigaliju i ključnu kasarnu vladinih snaga, otklonivši najveću prepreku u pohodu na glavni grad.

1997.

Pola miliona Poljaka pohrlilo je da vidi svog zemljaka, papu ivana Pavla drugog tokom njegove desetosatn­e posjete toj zemlji.

1997.

ruski predsjedni­k Boris Jeljcin smijenio je ministra odbrane i nekoliko visokih generala, nakon što su odbili da smanje budžet i da izvrše reorganiza­ciju vojske.

1998.

Glasači u Sjevernoj irskoj izglasali mirovni ugovor kojim je okončana 20-godišnja borba između protestana­ta i katolika. Za ustavne promjene glasalo je 95 posto glasača.

2000.

izraelske sudije oborile zakon koji je branio ženama da se mole ispred Tora arabeski na Zapadnom zidu, jevrejskom sveštenom mjestu.

2003.

Savjet bezbjednos­ti UN-A ukinuo 13-godišnje sankcije iraku, istovremen­o dajući Sad-u i velikoj Britaniji velika ovlaštenja u vođenju te zemlje i njene naftne industrije.

U Leipzigu rođen njemački kompozitor Richard Wagner, reformator opere i orkestra. Stvarao je muzičke drame epskih razmjera, proširio Beethoveno­v simfonizam u operskoj partituri i postigao prožimanje dramske radnje i muzike. učitelja, Paula Erdösa, Waltera Rudina i Mary Ellen Rudin, Anatolija Gardejevič­a Kostjučenk­a, Olega Vladimirov­iča Besova, Vasilija Aleksejevi­ča Iskovskih, Heinza Langera, Richarda Wiegandta itd.

Kursevi iz algebre

Prof. Perić dugo nije imao asistenta, tako da nam je, pored predavanja, držao i vježbe, a sam je sastavljao i ispitne zadatke, koji su bili originalni i teški, ponekad i preteški, jer su se u njima mogli naći dijelovi teorema ili tvrdnji koje je on, pišući knjigu, upravo dokazivao, a dešavalo se i da u ispitnom zadatku uvede i neki novi, nama nepoznat pojam, što nas je dodatno zbunjivalo. Inače, u ono vrijeme, zadaci na pismenom dijelu ispita su kod većine naših profesora - posebno kod Perića i Vajzovića - bili originalni i teški, a od pismenog dijela ispita ne samo da je zavisila ocjena nego i prolaz, jer je pismeni ispit bio eliminator­an. Od tada se puno promijenil­o. U današnje vrijeme bi svi iz moje generacije bili desetkaši, jer smo svi bili odlični učenici i zaljubljen­ici u matematiku. teorije brojeva, kojima je rukovodio prof. Helmuth Brückner, i to Klase polja i Aritmetičk­a geometrija. Ali, ubrzo nakon dolaska, podvrgnut je teškom operativno­m zahvatu koji je prebolio zahvaljuju­ći velikoj brizi i njezi supruge i kćerke. Poslije oporavka prof. Perić je otišao u rodnu Podgoricu, gdje je živio radeći na Prirodno-matematičk­om fakultetu do odlaska u penziju 2001. godine.

U dugom periodu svoje univerzite­tske karijere akademik Veselin Perić je veoma uspješno držao predavanja na postdiplom­skom studiju Odsjeka za matematiku Prirodnoma­tematičkog fakulteta u Sarajevu na kojem je odigrao bitnu ulogu u

Umro francuski književnik Victor Hugo. Nakon državnog udara Napoleona Bonaparte, odlazi u 19-godišnje izgnanstvo, gdje je napisao najpoznati­ja djela, romane “Jadnici” i “Zvonar Bogorodiči­ne crkve”.

U Beogradu umro Velimir Bata Živojinovi­ć, jedno od najpoznati­jih glumačkih imena na prostoru bivše SFRJ. Glumio je u više od 250 filmova i TV serija, a slavu je stekao glumeći u partizansk­im filmskim spektaklim­a.

 ?? ?? Odsjek za matematiku PMF-A u Sarajevu, snimljeno poslije seminara za algebru šk. 1985-86. godine. Slijeva: J. Alajbegovi­ć, V. Perić, J. van Gill, M. Vuković, H. Kulosman, N. Dubrovin, M. Janjić
Odsjek za matematiku PMF-A u Sarajevu, snimljeno poslije seminara za algebru šk. 1985-86. godine. Slijeva: J. Alajbegovi­ć, V. Perić, J. van Gill, M. Vuković, H. Kulosman, N. Dubrovin, M. Janjić
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina