Oslobodjenje

Kolašinac i Atalanta slave evropski trofej

- J. T.

Sa tri pogotka Ademole Lookmana fudbaleri Atalante su savladali Bayer iz Leverkusen­a u finalu Lige Evrope. Reprezenta­tivac BIH Sead Kolašinac počeo je utakmicu koja se igrala u Dublinu, no zbog povrede je morao na poluvremen­u napustiti igru. Sead je postao i prvi bh. fudbaler sa evropskim trofejom nakon Elvira Rahimića, koji je sa moskovskim CSKA osvojio 2005. godine tadašnji Kup UEFA, preteču današnje Lige Evrope. Ranije su Elvir Baljić s Realom i Hasan Salihamidž­ić s Bayernom osvajali Ligu šampiona.

- Nevjerojat­no. Ovo je historijsk­i trijumf za klub i ponosan sam što sam dio toga, rekao je Kolašinac, pa dodao da nije jednostavn­o igrati ovakve utakmice:

- Naravno, ne igrate finale

Lige Evrope svake sedmice. Nervoza je dio toga. Niko nam nije poklonio ni finale, naporno smo radili za to i jasno da smo željeli pobijediti.

- Ovo je naš vrhunac za sve što smo radili posljednji­h godina. Slavili smo protiv vrhunskih timova. Pobijedili smo prvaka Portugala Sporting, sjajni Liverpool, jako dobri Marseille i sada njemačke šampione. To što smo nadigrali sjajne ekipe dodaje sjaj našem uspjehu, rekao je Gian Piero Gasperini, trener Atalante.

- Bili su bolji tim. To je posljedica sjajne taktike koju je kolega Gasperini uradio. Poraz definitivn­o boli, ali moramo da ga iskoristim­o na pozitivan način. Ono što smo mi uspjeli je nevjerovat­no i moramo biti ponosni. Imali smo veliku priliku da produžimo niz i dali smo maksimum, ali to ipak nije bilo dovoljno. Svi smo morali bolje, pa i ja kao trener, kazao je trener Bayera iz Leverkusen­a Xabi Alonso.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina