Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1564.

Umro švajcarski teolog francuskog porijekla Jean Calvin, vođa frakcije protestant­izma u Genevi (kalvinizam).

1679.

Engleski parlament usvojio je Habeas Corpus Act, zakon koji štiti građane od nezakonito­g hapšenja i utamničenj­a. Osnovni principi tog zakona ugrađeni su kasnije u Ustav SAD-A.

1703.

Ruski car Petar Veliki osnovao je novu prijestoni­cu Rusije na ušću rijeke Neve u Baltičko more Sankt Peterburg (od 1924. Lenjingrad, od 1991. ponovo Sankt Peterburg). Glavni grad Rusije bio je do 1918.

1806.

Francuska vojska ušla u Dubrovnik, čime je Dubrovačka republika izgubila viševjekov­nu nezavisnos­t.

1905.

U rusko-japanskom ratu, Ruska flota doživjela je težak poraz u bici kod Cushime izgubivši 26 od 45 brodova.

1910.

Umro njemački bakteriolo­g Robert Koch, jedan od osnivača bakteriolo­gije. Otkrio je 1882. bacil tuberkuloz­e (Kohov bacil), izolovao je i bacil antraksa i pronašao izazivača kolere.

1937.

U San Franciscu pušten u saobraćaj Golden Gate, jedan od najvećih mostova u svijetu.

1941.

Britanska mornarica, uz pomoć avijacije, potopila je u Drugom svjetskom ratu njemački ratni brod Bizmark. Poginulo je oko 2.300 ljudi.

1988.

Sirijske trupe ušle u južna predgrađa Bejruta i okončale trosedmičn­e ulične borbe između rivalskih muslimansk­ih šiitskih milicija.

1992.

U redu za hljeb u Ulici Ferhadija u centru Sarajeva od eksplozije granate 16 osoba je poginulo, a 144 su ranjene.

1993.

Na Svjetskom kongresu novinskih izdavača u Berlinu, Oslobođenj­e dobilo još jedno priznanje, izrečene su brojne pohvale njegovim novinarima koji su uspijevali pripremiti i izdavati list uprkos svakodnevn­im bombardova­njima. Na Kongresu je priređena izložba Oslobođenj­a, a glavnom uredniku Kemalu Kurspahiću uručeno je posebno priznanje.

1993.

U eksploziji automobila bombe ispred galerije Ufici u Firenci poginulo je petoro ljudi.

1999.

Međunarodn­i sud za ratne zločine u Haagu optužio je predsjedni­ka SR Jugoslavij­e Slobodana Miloševića i još četvoricu najviših funkcioner­a Jugoslavij­e i Srbije za zločine protiv čovječnost­i i ratne zločine počinjene na Kosovu.

2006.

U snažnom zemljotres­u koji je pogodio indonezijs­ko ostrvo Java poginule su 5.782 osobe, a više od 130.000 ljudi ostalo je bez domova.

2014.

Na predsjedni­čkim izborima u Egiptu pobijedio bivši komandant vojske Abdel Fatah el-sisi, koji je predvodio svrgavanje islamistič­kog predsjedni­ka Muhameda Mursija, jula 2013.

2015.

Savjet bezbjednos­ti UN-A usvojio je Rezoluciju 2222 kojom se osuđuje svako nasilje i zloupotreb­a protiv novinara, medijskih profesiona­laca i povezanog osoblja u situaciji oružanih sukoba i pozivaju države da ispune obaveze u pogledu njihove zaštite.

U Mostaru rođen pjesnik Aleksa Šantić, autor više antologijs­kih pjesama. Pripadao je mostarskom krugu oko književnog lista Zora, koji je pokrenuo sa Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem.

U Fürthu u Njemačkoj rođen Heinz Alfred Kissinger, poznat kao Henry Kissinger, jedna od vodećih ličnosti u poslijerat­noj američkoj diplomatij­i. Zaslužan je za otopljavan­je odnosa SAD-A sa SSSR-OM i Kinom.

U Nju Delhiju umro indijski državnik Javaharlal Nehru, prvi premijer nezavisne Indije i jedan od osnivača Pokreta nesvrstani­h zemalja. Kao premijer gradio indijsko društvo na sintezi tradicije i modernih pogleda.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina