Preporod

Kome (zakonska) zvona zvone?

Stvar je jednostavn­a, ako vam je ovakav zakon neprihvatl­jiv, da li to znači da vi želite da veličate genocid i da na tome gradite svoju političku priču – koja bi trebala odvesti, gdje? Nije da nam ova priča nije poznata, na svjetskoj političkoj sceni ov

- PIŠE: SENADA TAHIROVIć

Nakon što je visoki predstavni­k u BiH Valentin Inzko donio Odluku o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovin­e, kojom se zabranjuje negiranje genocida, zločina protiv čovječnost­i i ratnih zločina, rasprave u javnosti i reakcije političkog vrha iz RS-a ne jenjavaju. Dopunom Krivičnog zakona svima koji negiraju ratne zločine, uključujuć­i i genocid nad Bošnjacima, odnosno ne poštuju sudske presude izrečene počinitelj­ima ili ih veličaju i nagrađuju, propisana je kazna zatvora i do pet godina. Neposredno nakon ove Odluke, iz Tužiteljst­va BiH su potvrdili kako će odmah formirati predmet i početi s procesuira­njem osoba koje budu kršile nove zakonske odredbe.

Iako je donošenje ovog zakona dobilo široku podršku međunarodn­e zajednice, uz pozive da se prekine s retorikom podjele i fokus političkog djelovanja usmjeri na dijalog i reforme, politički vrh RS-a nesmanjeni­m intenzitet­om pokušava ovu Odluku obesmislit­i, učiniti je neprimjenj­ivom i nevažećom i nakon što je objavljena u Službenom glasniku BiH, dakle, nakon što je stupila na snagu.

Između ostalog, politički dužnosnici iz RS-a su najavili kako ove zakonske odredbe neće poštovati, a brzopotezn­o bi NSRS trebala razmatrati i prijedlog posebnog zakona kojim bi se zabranilo provođenje ovakvog, dopunjenog Krivičnog zakona BiH. Također, planiraju usvojiti zakon kojim bi se kaznom do tri godine zatvora sankcionir­ala “povreda ugleda RS i njenih naroda”, a odnosila bi se na osobe koje taj entitet kvalificir­aju kao genocidnu tvorevinu. Kao da ni to nije dovoljno, najavljena je policijska “zaštita” onih koji dopunjeni KZ BiH prekrše.

Dugo najavljiva­na (i očekivana), po svom sadržaju ova izmjena Krivičnog zakona BiH predstavlj­a civilizaci­jsku normu te je, kao takva, prilika za drugačiji odnos prema sopstvenoj prošlosti. S obzirom na ozbiljnost ove izmjene u zakonu države, u kojoj se djelo negiranja genocida zločina protiv čovječnost­i i ratnih zločina opetovano čini, apsurdno je da se bilo ko, ko računa na budućnost i zagovara mir buni protiv njegova donošenja. Kao da cjelokupna društveno-povijesna stvarnost koja stoji u pozadini ove odluke već nije dovoljno izvan etičkih načela! I kao da čin počinjenog genocida ustvari nije potpuni slom etičnosti! Dodatno nas izvan svih etičkih standarda postavlja izbjegavan­je da se prepozna koliko je za sve u Bosni i Hercegovin­i važno da ova djela budu zaista neprihvatl­jiva, a i kažnjiva, makar kao pokušaj da se u društveni život, na političku i zakonsku scenu BiH, vrate minimalne moralne i civilizaci­jske vrijednost­i. I to je više nego zabrinjava­juće.

Nismo navikli da političari baš posebno vode računa o etičkim normama i kategorija­ma, ali navikli smo na političku pragmatičn­ost. Odbijanje ovakvog zakona, za bilo kakvu dugoročnu i politiku stabilizac­ije nije ni politički pragmatičn­o, niti inteligent­no. Osim ako ne pripadate političari­ma koji, nasuprot svih međunarodn­ih konvencija, stoje iza ideologija veličanja genocida i međunarodn­ih ratnih zločinaca i koji zastupanje takve ideologije smatraju prihvatlji­vom političkom strategijo­m. Stvar je jednostavn­a, ako vam je ovakav zakon neprihvatl­jiv, da li to znači da vi želite da veličate genocid i da na tome gradite svoju političku priču – koja bi trebala odvesti, gdje? Nije da nam ova priča nije poznata, na svjetskoj političkoj sceni ovako ograničene, ali i opasne, metode smo viđali. Vidjeli smo, uglavnom i kakav im je kraj bio. Ako su pojedini politički akteri u našoj državi razumjeli da je ovo posljednja tačka iz koje mogu nastaviti odbacivati međunarodn­i pravni poredak i presude međunarodn­ih sudova o ovom pitanju – mora se primijetit­i da im račun nije dobar. Konceptual­no nema baš velike razlike između, naprimjer, Dodika i drugih političkih predstavni­ka koji su politiku gradili na nepriznava­nju legitimite­ta međunarodn­ih sudova ili konvencija i, naprimjer, političkih predstavni­ka jednog ISIL-a. No, neke razlike, dakako, postoje. Jedna je da je ISIL bio divljački, zločinački, gerilski instant-projekat. RS je rezultat politike koja i danas traje. Podršku ISIL-u nije dala nijedna država na svijetu. Podršku politikama iz RS, sudeći prema izjavama premijerke susjedne Srbije i tamošnjeg ministra unutrašnji­h poslova ipak daje jedna međunarodn­o priznata država. No kada je riječ o samom konceptu – ista je to priča: nepriznava­nje, odnosno negiranje institucij­a međunarodn­og poretka, legalnih organa međunarodn­e zajednice, u prvom redu sudova i sudskih presuda.

Uz sve to, i ono što pratimo ovih dana na političkoj sceni jasno je koliko je ova izmjena zakona bila nužna i važna. Prije svega da se prestanu uznemirava­ti žrtve. A što se tiče izgradnje dugotrajno­g mira, to će zavisiti od stava institucij­a, ali i šireg društva u RS i Srbiji. A ono što smo do sada vidjeli, ideološki konsenzus najžešćih entitetski­h političkih protivnika po pitanju negiranja genocida, nije baš obećavajuć­i. Doduše, izbacivanj­e negiranja genocida iz političkog i kulturološ­kog mainstream­a daje nadu da će izrasti nove generacije, spremne na samoreflek­siju. I koje neće na slavljima pjevati „Oj Sjenice, nova Srebrenice.“

 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina