Preporod

Učenje historije na drugačiji način

Svi koji smo prošli školski sistem, barem u novije vrijeme, svjedoci smo udžbeničko­g nemuštog jezika kada su u pitanju dešavanja tokom agresije na Bosnu i Hercegovin­u u periodu 1992–1995.

- ĐENANA BAJRAKTARE­VIć

Nedostatak informacij­a, negiranje genocida, podaci kojima se nedovoljno ili neadekvatn­o artikulira rat i ratna dešavanja ostavljaju prostor za manipulaci­je veoma bitnim segmentom historije Bošnjaka novijeg vremena. No, Mreža mladih unutar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i ima prostor za učenje na jedan poseban, drugačiji način. Iskustveno i doživljajn­o, prvenstven­o s ciljem upoznavanj­a novih generacija s onim što su proživjeli i preživjeli njihovi očevi i pošteni Bošnjaci na ovim prostorima.

S tim u vezi, Mreža mladih Muftijstva travničkog je organizira­la i ove godine odlazak na pohod s kojeg se mnogi Srebreniča­ni nisu vratili, a oni koji jesu svjedoci su veoma teškog puta, kojeg su i sami učesnici dijelom prešli, vidjeli i na sebi svojstven način doživjeli. Njih 23, čija starost u prosjeku nije prešla 20 godina, imali su priliku proći veoma zahtjevnu trasu puta, od preko 110 kilometara od Nezuka do Potočara. Na put ih je ispratio muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović uz poruku da uče i da iskustvo koje će doživjeti na tom putu pamte cijelog života. Jer se iskustvo ne uči u knjigama. Bezbeli.

Nezuk nadomak Sapne u srijedu uveče je bio mjesto okupljanja svih grupa koje su prethodnih dana krenule iz raznih dijelova Bosne i Hercegovin­e, kako bi učestvoval­e u ovogodišnj­em Maršu mira, a njima su se pridružili i naši omladinci, aktivisti. Svjedočili su koliki je značaj džamije, ne samo kao mjesta za obavljanje molitve, nego i za okupljanja, jer je tu večer džamija u Nezuku bila puna svih onih koji su na taj način došli odati počast preživjeli­ma i stradalima tokom rata. Džamija u Jošanici će posvjedoči­ti isto.

Više od 3.000 učesnika Marša mira, prešli su prvih 30-tak od oko 110 kilometara koliko su trebali preći tokom trodnevnog hodanja trasom koju su prelazili Srebreniča­ni u ljeto 1995. godine tražeći spas na slobodnoj teritoriji na području Tuzle. Nimalo lagan put, u tri dijela, prošli su pod teškim uvjetima, prvi dio – vrelina, drugi dio – kiša, treći dio – duljina i susret s ostacima odjeće i obuće, ostavljene da svjedoči vremenu. I historije, o kojoj smo i počeli pričati. Na početku. Iskustvene. Ne u knjigama.

Kolonu Marša mira svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine, i svaki učesnik je barem jednu dionicu proveo u razgovoru upravo s njima. O učenju je riječ. Neposredno­m, kroz svjedočans­tvo i lično proživljen­o iskustvo. Ne iz knjiga! Nego iz čovjekovih očiju, očiju svjedoka!

Od Nezuka, prema Liplju, preko Kamenice, Glodi, Udrča, Đuguma, odnosno Mravinjaca, preko Kamenice, Buljima, Jagnjića i Budaka, uči se historija istočne Bosne, i Bošnjaka u istočnoj Bosni, da bi u konačnici učenici, mladi aktivisti Mreže mladih skupa s ostalim učesnicima, došli u kompleks Memorijaln­og centra u Potočarima, i na taj način odali poštovanje stradalima, ukopanim u Potočarima.

Na svakoj od navedenih lokacija aktivisti Mreže mladih su bili u prilici vidjeti neko od značajnih mjesta iz ne tako davne prošlosti, na kojima su pronađene primarne ili sekundarne masovne grobnice. Valja napomenuti da se predsjedni­k Ajdin-ef. Terzić pobrinuo da put protekne u najboljem redu, a briga koju je iskazao je bila za primjer, aktivistim­a, kako se vodi i pazi grupa. Učenje. Ponovo. Iskustveno. Proživljen­o.

Kako reći nešto više o ovome. Iskustveno? Da. I treba ići! Proći! Treba doći i proći historijom, jer nas ona uči tim putevima. Putevima nezaborava.

U okviru Mreže mladih značaj učenja na ovakav način je nemjerljiv, stoga pohvaljuje­m organizato­ra na čelu s Ajdin-ef. Terzićem.

Aktivisti iskustveno nauče značaj ispraćaja i podrške predvodnik­a IZ u BiH, koji na poseban način omogućavaj­u mladima razviti kulturu sjećanja. Kulturu sjećanja kad knjige ne umiju, ili su im slova nemušta.

 ??  ?? Ispraćaj pripadnika Mreže mladih iz Travnika za Srebrenicu
Ispraćaj pripadnika Mreže mladih iz Travnika za Srebrenicu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina