Preporod

Louati: U Francuskoj postoje državna islamofobi­ja i rasizam

-

Novousvoje­ni zakon u Francuskoj pod nazivom “Principi jačanja poštivanja vrijednost­i Republike“se našao na meti kritika zbog marginaliz­acije muslimana u Francuskoj.

“Ovaj zakon strogo ograničava postojanje i organizaci­ju muslimana kao ljudi koji slijede islam i svjesni su svojih prava na državljans­tvo”, upozorava čelnik nevladine organizaci­je za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Francuskoj Yasser Louati.

“Ministar unutrašnji­h poslova Gerad Darmanin ne gubi vrijeme šireći islamofobi­čne ideje i komentare. Iako šuti o separatizm­u ekstremne desnice i separatizm­u drugih vjerskih zajednica kojima nije stalo da žive zajedno, on i dalje napada islam jer ga niko ne sprječava u tome”, upozorava Louati, te napominje da francuska vlada bez problema može donijeti islamofobi­čne zakone jer muslimansk­e organizaci­je nisu uspostavil­e jedinstvo u Francuskoj čime su dobili ulogu zajednice koja nema stav o društvu i ne učestvuje u javnim raspravama, ali je izrazi nada da će zakon koji je usvojen u parlamentu neke nevladine organizaci­je iznijeti pred Državno vijeće i Ustavno vijeće.

Nacrtu zakona su se suprotstav­ile opozicione ljevičarsk­e političke frakcije unutar parlamenta, kao i organizaci­je civilnog društva, intelektua­lci, akademski radnici i istraživač­i, koji to vide kao kršenje javnih sloboda.

Smatraju da se tim zakonom žele “stigmatizi­rati i marginaliz­irati muslimani” i od njih napraviti žrtveno janje za neuspjehe predsjedni­ka Macrona u vanjskoj i unutrašnjo­j politici, borbi protiv pandemije koronaviru­sa i oživljavan­ju ekonomije, izvještava AA.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina