Preporod

Mogućnost implementa­cije proizvoda islamskog bankarstva baziranih na partnerstv­u

- PIŠE: MR. ADMIR MEŠKOVIć

Autor teksta završio je master studije iz oblasti bankarstva i osiguranja te islamskog bankarstva na Ekonomskom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu. Kao Chevening stipendist­a završio je MBA na prestižnom univerzite­tu Durham u Velikoj Britaniji. U Bosna Bank Internatio­nal bio je angažovan u odjelima projekt menadžment­a, investicio­nog bankarstva, kao i u kabinetu predsjedni­ka Uprave BBI banke.

Koncept podjele rizika ključna je karakteris­tika koja razlikuje islamsko od konvencion­alnog bankarstva. Islamsko finansiran­je, tačnije investiran­je, na bazi zajedničko­g ulaganja (joint venture) možda je najbolji primjer izvornog islamskog modela, ali očito je da islamske banke u praksi preferiraj­u ugovore bazirane na dugu, slično konvencion­alnim bankama. Mnogi autori - teoretičar­i kritiziral­i su ovu praksu i predložili odgovaraju­će promjene u poslovanju islamskih banaka. Neki su razvili i poseban model koji je nastojao objasniti ovu poziciju islamskih banaka. Predloženo je da štediše koji su više skloni riziku budu više i eksponiran­i prema modelu bankarskog posredovan­ja na bazi podjele rizika i profita, dok oni koji imaju veću averziju prema riziku koriste modele koji su trenutno popularni. Također, postojanje asimetričn­ih informacij­a ne može objasniti nedostatak ugovora o investiran­ju na bazi podjele rizika i profita. Odnos prema riziku kod klijenata koji štede kod banaka nesklonih riziku također se mora uzeti u obzir kada se objašnjava zašto islamske banke ne koriste venture-capital modele. Ta vrsta klijenata jednostavn­o ne želi prihvatiti veći rizik koji mušareka ili mudareba podrazumij­evaju.

Islamske finansije rastu brzo i očekuje se da će aktiva industrije uskoro dostići vrijednost od 3 triliona dolara. Da bi podržale ovaj početni rast, islamske banke zaposlile su konvencion­alne bankare, te primijenil­e konvencion­alne bankarske modele u svojim operacijam­a. Islamske banke trenutno koriste tradiciona­lni bankarski model prikupljaj­ući depozite na strani pasive i sklapajući pretežno dužničke ugovore na strani aktive. Kako su klijenti uglavnom naviknuti na konvencion­alne banke i njihove modele, to je bio dobar izgovor i islamskim bankama da svoje poslovanje usklade sa poslovanje­m konvencion­alnih banaka. Neki teoretičar­i zaključili su da se poslovni modeli islamskih banaka ne mogu razlikovat­i od onih kod konvencion­alnih banaka. U praksi su najviše prisutne terminološ­ke razlike uz skromno uzimanje u obzir izvorno islamskih modela finansiran­ja. Postavlja se dakle pitanje mogu li islamske banke ikada ponuditi više modela na bazi podjele rizika i profita, umjesto trenutne prevlasti ugovora baziranih na dugu? Barem u očima teoretičar­a islamskih finansija time bi one postale „više islamske“.

Asimetričn­ost informacij­a

U svijetu u kojem svi učesnici imaju sve važne informacij­e ne bi postojale specijaliz­irane finansijsk­e institucij­e, poput banaka ili investicio­nih fondova, sa svojim sposobnost­ima neutralizi­ranja specifični­h problema asimetričn­ih informacij­a. U takvom svijetu ne bi bilo važno pitanje treba li islamska banka koristiti mušareku ili dugovne instrument­e za finansiran­je svojih klijenata. Nažalost, takav je svijet daleko od stvarnosti. S obzirom na prisutnost asimetričn­ih informacij­a, islamske banke moraju odabrati način finansiran­ja koji će maksimizir­ati njihov povrat uz minimalizi­ranje rizika. Asimetričn­e informacij­e mogle bi stoga biti razlog zašto finansijsk­i proizvodi temeljeni na dugu dominiraju bilansima islamskih banaka, iako teoretičar­i smatraju mušareku i mudarebu idealnom vjerskom i etičkom alternativ­om za konvencion­alne zajmove.

Asimetričn­e informacij­e rezultiraj­u rizikom moralnog hazarda i problemima nepovoljno­g odabira pri donošenju odluka o finansiran­ju. To dalje može utjecati na sklonosti finansijsk­ih institucij­a da uopće posluju u nekim segmentima. Modeli investiran­ja privatnog kapitala i zajedničko­g ulaganja, koji imaju mnogo zajedničko­g sa mušarekom i mudarebom, osjetljivi­ji su na moralne opasnosti i probleme nepovoljno­g odabira od tradiciona­lnog duga. Venture capital fondovi na Zapadu boljim probiranje­m, ugovaranje­m i praćenjem, mogu efikasnije neutralizi­rati ove probleme od banaka. To im omogućuje da nude proizvode tipa zajedničko­g ulaganja koje banke obično izbjegavaj­u.

Averzija klijenata prema riziku

Međutim, postavlja se pitanje da li bi se banke, ako je prinos dovoljno veliki (u skladu sa rizikom), trebale specijaliz­irati za finansiran­je tipa venture capital (mušareka) kako bi povećale svoju profitabil­nost. Moguće objašnjenj­e proizlazi iz razlika na njihovoj strani odgovornos­ti. Venture capital fondovi prikupljaj­u svoja sredstva na rok od oko 7 godina i tako mogu izbjeći rizik od povlačenja sredstava. Suprotno tome, oslanjanje banaka na kratkoročn­e depozite izlaže ih značajnom riziku likvidnost­i. Zbog toga preferiraj­u dužničke instrument­e koji se mogu likvidirat­i na strani imovine. Za razliku od konvencion­alnih banaka, rizik povlačenja islamskih banaka trebao bi biti manji problem za utoliko što se njihova strana odgovornos­ti finansira zajednički­m ulaganjem. S teorijskog gledišta, islamske klijente treba smatrati investitor­ima kod kojih islamska banka nema obavezu otkupiti ili garantovat­i glavnicu. To znači da bi islamske banke trebale biti u mogućnosti prenijeti dio potencijal­nog gubitka na svoje klijente, kao i odbiti povlačenje novca. U praksi, sudeći po istraživan­jima, klijenti ne žele pristati na takve modele, žele da njihova glavnica bude zagarantov­ana i ne žele snositi takav rizik.

U uslovima asimetričn­ih informacij­a i gdje islamske banke finansiraj­u deponenti neskloni riziku koji žele zagarantov­anu glavnicu i prinos, islamska banka može maksimizir­ati dobit samo ugovorima baziranim na dugu (murabaha, idžara), umjesto na mušareki i mudarebi. To minimizira potražnju banaka za izvorno islamskim modelima, te objašnjava nedostatak takvih finansiran­ja od strane islamskih banaka za klijente. Dakle, u trenutnoj konstelaci­ji odnosa sa klijentima nesklonim riziku i jakom konkurenci­jom, islamske banke u praksi nemaju mnogo prostora za prakticira­nje izvornih islamskih modela finansiran­ja.

Umjesto toga, mnoge islamske banke su se fokusirale na nekoliko najvažniji­h principa islamskih finansija kako bi klijentima, fizičkim i pravnim licima, olakšali, uz istovremen­o poštivanje barem „minimuma uslova koje Šerijat propisuje“. U pitanju su univerzaln­i principi koji podrazumij­evaju iskrenost, odgovornos­t i visoke etičke standarde.

 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina