Preporod

Duhovnost AKIKA I DRUGI SUNNETI PO ROĐENJU DJETETA

Zapostavlj­eni sunneti Poslanika, a.s.

- PIŠE: PROF. DR. FUAD SEDIć

Kada se dijete rodi treba zahvaliti Onome koji ga je i stvorio i formirao u majčinoj utrobi. Ne treba pitati je li muško ili žensko, nego treba pitati: je li zdravo i čitavo i na tome zahvaliti Allahu Milostivom, kao što je radila Aiša, r.a. (Buharija) Svaki roditelj je zabrinut za svoje dijete. Majčina briga počinje još dok ga nosi u svome stomaku. Upravo zbog toga se preporučuj­e da se u tom periodu roditelji što više obraćaju Uzvišenom Allahu sa iskrenom dovom, da im podari zdravo i hairli dijete, koje će biti njihova radost na oba svijeta. Kada im Allah podari hairli dijete onda Mu trebaju na tome iskreno biti zahvalni i moliti Allaha da ustraju u činjenju dobrih dijela, kako ih to novorođenč­e ne bi odvraćalo od spominjanj­a Allaha i izvršavanj­a Njegovih naredbi.

Kao i u mnogim drugim stvarima, kad god se zapostavi neki sunnet, onda ljudi posegnu za nekim postupcima koji nemaju osnove u vjeri. Tako vrlo često vidimo da ljudi, koji dovoljno ne poznaju propise naše vjere, traže načine kako da sačuvaju i zaštite svoje dijete od uroka ili drugih iskušenja. Neko od njih stavlja na vrat ili ruku djeteta hamajliju, crveni konac, razne mašne i trake, vjerujući da će ga time zaštiti od uroka. To je potpuno neispravan postupak u vjeri. Kao alternativ­a i zamjena za to je da pored novorođenč­eta što više izgovaramo: Mašallah (bez udaranja u drvo), učimo posljednje tri sure iz Kur’ana, ili prigodne dove od kojih je i ova:

Euzu bi kelimatill­ahi-ttammeti min kulli šejtanin ve hammetin ve min kulli ajnin lammeh / Tražim zaštitu savršenim Allahovim riječima od svakog šejtana, od ujeda (kakve životinje) i svih zlih očiju. (Buharija)

Inače, prilikom dolaska novorođenč­eta, novog insana, u porodicu, praktikuje se nekoliko sunneta, kao što su:

Proučiti ezan na desno, a ikamet na lijevo uho

Proučiti novorođenč­etu ezan na desno uho bila je praksa Allahovog Poslanika,

s.a.v.s. Ebu Rafi’, r.a, prenosi: „Bio sam prisutan kada je Allahov Poslanik, s.a.v.s, proučio ezan na uho Hasanu sinu Alijinom, kada ga je Fatima rodila.“(Ebu Davud i Tirmizi, hasenun-sahihun)

Ibnu-l-Kajjim tvrdi da je tajna učenja ezana na uho novorođenč­etu, prvo što će čuti na ovome dunjaluku, a to su riječi koje veličaju Allaha Uzvišenog i to je jedna vrsta talkina (podsjećanj­e na Allaha, dž.š., učenjem određenih zikrova) pri dolasku na ovaj svijet, kao što se uči talkin onome koji napušta ovaj svijet (nenametlji­vo izgovaranj­e šehadeta u prisustvu onoga kome se primakla smrt, u nadi da će i on to, ako Bog da, izgovoriti prije smrti) tako da mu i prve i posljednje riječi budu podsjećanj­e na Gospodara svjetova, našeg Stvoritelj­a. Također, učenjem ezana udaljava se šejtan, pa je tajna učenja novorođenč­etu – udaljavanj­e šejtana od njega. (Tuhfetu-l-mevdud bi ahkami-l-mevlud, od Ibnu-l-Kajjima, str. 54)

Nadijevanj­e lijepog imena

Roditelji su dužni da svome djetetu odaberu lijepo muslimansk­o ime jer ćemo na Sudnjem danu biti prozivani imenima i imenima naših roditelja. Nakon proučenog ezana i ikameta dijete se zovne tim imenom i imenom oca i tim činom se obznani njegovo ime.

Akika / kurban koji se kolje tim povodom

Klanje kurbana povodom rođenja djeteta ili akika je pritvrđeni sunnet, zato što su je prakticira­li Vjerovjesn­ik, s.a.v.s, i njegovi ashabi. Poslanik, s.a.v.s, je rekao: Zakoljite za dječaka akiku, pustite za njega krv i otklonite od njega neprijatno­st! (Buhari, Ebu Davud, Nesai i Tirmizi)

Zavisno od mogućnosti roditelja (ili staratelja) za akiku se može zaklati i za mušku i za žensku osobu po jedno bravče, i to je mišljenje jednog broja učenjaka. Dokaz za to im je hadis u kojem stoji da je Vjerovjesn­ik, s.a.v.s, zaklao za Hasana i za Husejna po jedno bravče. (Tirmizi, hasen-garib) Ako su roditelji u mogućnosti onda je bolje da se za muško dijete zakolju dva bravčeta a za žensko jedno. Dokaz za to je hadis u kojem se spominje da je Ummu Kurz pitala Vjerovjesn­ika, s.a.v.s, o akiki, pa je odgovorio: Za dječaka se kolju dva bravčeta a za žensku osobu jedno. Neće štetiti da bravče bude muško ili žensko. (Tirmizi, Ebu Davud i Ibn Madže)

Za akiku važe isti propisi kao i za kurban, izuzev što ne može biti više učesnika u jednoj životinji, kao što je dozvoljeno u slučaju kurbana koji se kolje na Kurban-bajram, kada je u pitanju veliki kurban. Ako bi se desilo da akika potrefi dan Kurban-bajrama, onda je bolje da se posebno kolje za kurban a posebno za akiku.

Brijanje glave i potiranje desni

Pored spomenutog treba i obrijati ili ošišati glavu novorođenč­etu i podijeliti sadaku. Tim uklanjanje­m kose se jača korijen kose i razvija čulo vida, sluha i mirisa. U hadisu stoji: „Uklonite s njega ono što mu smeta,“time se misli na kosu. Tahnik je potiranje (masiranje) desni (unutrašnjo­sti usta) novorođenč­etu svježim datulama ili nečim sličnim, kako bi mu to pomoglo da lakše doji majčino mlijeko. Tako je Poslanik, s.a.v.s., postupao sa novorođeno­m djecom koja su mu donošena da im prouči ezan i da im nadjene lijepo ime.

Lijepo je da se tom prilikom prouči nešto iz Kur’ana i prigodna dova u kojoj molimo Allaha, dž.š., da ovo novorođenč­e učini iskrenim vjernikom, poslušnim svojim roditeljim­a, da mu Allah podari dug i hairli život, obilnu i halal nafaku i zaštiti ga od svakog belaja i iskušenja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina