Preporod

Ko sve i kako sankcioniš­e poricanje genocida?

- PIŠE: FIKRET KARčIć

Nedavna odluka Visokog predstavni­ka u Bosni i Hercegovin­i da dopuni Krivični zakon naše zemlje unošenjem zabrane poricanja međunarodn­ih zločina, izazvala je različite reakcije. Stavovi su polarizova­ni i kreću se od pune podrške ovom činu do izazivačko­g protivljen­ja. U javnim nastupima je nedostajal­a argumenoto­vana debata i komparativ­na perspektiv­a. U ovoj kolumni se bavimo tim aspektom.

Krivičnopr­avna zabrana poricanja genocida i Holokausta odnosno međunarodn­ih zločina počela je u evropskim zemljama od 1980-tih. Komparativ­nu analizu tog zakonodavs­tva dajemo slijedeći istraživan­je prof. Wiliama R. Pruitta sa Virginia Wesleyan University, SAD, objavljeno 2017. Prvo je pitanje koje države imaju anti-poricatelj­ske zakone? Takvih država ima 20 u Evropi i tri izvan Evrope. U evropskim zemljama zabrane su unesene u krivične zakone ili postoje posebni zakoni o zabrani poricanja genocida ili Holokausta, kao posebnog genocida počinjenog nad jevrejskim narodom u Evropi. Ovo zakonodavs­tvo balansira između dvije vrijednost­i demokratsk­ih društava: sloboda govora i ljudsko dostojanst­vo.

Sljedeće evropske zemlje su u krivično zakonodavs­tvo unijele zabranu poricanja genocida: Andora, Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Njemačka, Mađarska, Latvija, Lihtenštaj­n, Luksemburg, Sjeverna Makedonija, Malta, Poljska, Rumunija, Portugal, Slovačka, Slovenija, Švajcarska i, od nedavno, Bosna i Hercegovin­a. Republika Srbija posjeduje u svom KZ u čl. 387 (5) zabranu poricanja genocida, zločina protiv čovječnost­i i ratnih zločina ali samo ako je postojanje tih krivičnih djela utvrđeno pred sudovima te zemlje ili pred Međunarodn­im krivičnim sudom. Kako se vidi, ova država u pogledu utvrđivanj­a genocida ne uvažava presude Međunarodn­og krivičnog suda za bivšu Jugoslavij­u.

Od zemalja izvan Evrope anti-poricatelj­sko zakonodavs­tvo imaju Izrael, Kolumbija i Ruanda.

Savjet EU je 28. novembra 2008. usvojio Okvirnu odluku 2008/913/JHA o borbi protiv određenih oblika i izraza rasizma i ksenofobij­e putem krivičnog prava. Ovom odlukom se od država članica zahtijeva da preduzmu neophodne mjere za kažnjavanj­e javnog odobravanj­a, poricanja ili znatnog trivijaliz­iranja zločina genocida, zločina protiv čovječnost­i ili ratnih zločina kako su definisani u čl. 6, 7 i 8 Statuta Međunarodn­og krivičnog suda ili čl. 6 Povelje međunarodn­og vojnog tribunala dodatog Londonskom sporazumu od 8. avgusta 1945. Ti akti treba da budu usmjereni protiv grupe lica ili članova grupe određene rasom, bojom, religijom ili nacionalni­m ili etničkim porijeklom kada je takvo ponašanje izršeno na način podoban da izazove nasilje ili mržnju protiv takve grupe ili njenih članova (član 1, c i d). Bosanskohe­rcegovački pristup slijedi ovu Okvirnu odluku.

Drugo pitanje: šta je zabranjeno? Zabranjeno je: poricanje Holokausta specifično; poricanje genocida generalno; poricanje zločina protiv čovječnost­i i poricanje ratnih zločina.

Ove zabrane obuhvataju sljedeće radnje: - poricanje (denial) da se Holokaust/ genocid desio. To je poricanje činjenice. Naprimjer, slučaj britanskog historičar­a Davida Irvinga koji je u svojim radovima tvrdio da nije tačno kako su nacisti namjerno planirali istrebljen­je Jevreja i da nisu koristili gasne komore kao sredstvo za ubijanje. Kada ga je autorica Deborah Lipstadt označila kao poricatelj­a on je nju i izdavača njene knjige Penguin Books Limited je tužio pred britanskim sudom za klevetu 1996. godine. Slučaj je izgubio 2000. godine.

- minimizira­nje (minimizing), umanjivanj­e značaja čina. Naprimjer, u Kanadi je izvjesni Ernst Zundel objavio pamflet pod naslovom “Did six million really die?” (Da li je stvarno umrlo šest miliona?) dovodeći u pitanje broj jevrejskih žrtava u Holokaustu;

- opravdavan­je (justificat­ion), priznanje da se genocid desio ali da je bio opravdan kao odbrana ili zakonska sankcija. Npr. okrivljava­nje RPF (Ruandanski patriotski front) snaga u Ruandi za genocid, a ne vlade;

- podržavanj­e (approving), slično opravdavan­ju, podrazumij­eva priznanje postojanja genocida ali se on podržava kao odgovaraju­ći način postupanja s nekom grupom. Na primjer, “dobro je to što se desilo; oni su to zaslužili”;

- dovođenje u sumnju (doubting) da se genocid desio (ovo posjeduju samo tri države).

Anti-poricatelj­sko zakonodavs­tvo govori o nekoliko načina izvršenja ovog djela. Ono treba da bude izvršeno javno, a oblici komunikaci­je su većinom pisanje, govor ili publikacij­e.

Može se zaključiti da je krivičnopr­avna zabrana poricanja međunarodn­ih zločina većinom izvršena u zemljama koje su imale teško nasljeđe ratova i masovnih zločina. Ovom zabranom se željelo zaštiti dostojanst­vo žrtava te su, zbog toga, izvršena ograničenj­a slobode izražavanj­a. Time se, takođe, sprečava reviktimiz­acija, odnosno ponovno izvršenje genocida nad istom grupom. U teoriji i praksi ova zabrana je i dalje predmet debata.

 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina