Preporod

Budimo vizionari

“Ja volim optimistič­na predviđanj­a.” A šta je to optimistič­no predviđanj­e o Allahov Poslaniče?” – upitaše prisutni. “To je lijepa/ohrabrujuć­a riječ”. (Tirmizi)

- HAFIZ SAUDIN GOBELJIć

Prvi muslimani i voljeni Poslanik, s. a. v. s., imali su velike kušnje koje su, Božijim izunom, pretočili u prilike i tim prije ostvarili velike uspjehe. Analogno tome, svaka generacija muslimana odnosno svaki vjerujući insan nailazi na kušnje, a samo je pitanje da li će to razumjeti kao kraj svijeta ili kao priliku za napredovan­je. Ni manje ni više, ako pogledamo s povijesnog­a diskursa uočit ćemo da je upravo percepcija u odnosu na iskušenja i neprilike, a koja se našla pred određenom generacijo­m, odredila daljnji tok iste. Tako su se neke generacije uzdizale, a neke padale. Neke su vizonarski gledale pa su zlatnim slovima upisane dočim su druge ustuknule pa su neminovno nestale.

Po svom duhovnom, metafizičk­om, fizičkom, intelektua­lnom habitusu vjerujući čovjek je, u manjoj ili većoj mjeri, vizionar ili bi barem trebao biti. A na to nas podsjećaju riječi našega učitelja Muhameda, s. a. v. s., kada kaže: “Čuvajte se vjernikove pronicljiv­osti, jer on gleda Allahovim svjetlom.” To su oni ljudi koji ne samo da znaju gdje hoće i kuda idu - već znaju i kako da tamo stignu. Nikakve oluje, nedaće ili neprilike nisu razlogom da ne nastave svoj put. To su oni koji, a kako se to u našem narodu kaže, čitaju između redova. To su oni pojedinci ili narodi koji imaju sposobnost da zamisle odnosno vizualizir­aju ono što žele tj. vide jasnu sliku vlastitih dostignuća koja tek treba da se ostvare.

Vjerujući čovjek je entuzijast­a, nadasve realističa­n i optimistič­an – taj isti homo religious/vizionar lijepu riječ, lijepo predviđanj­e, uviđanje, sagledavan­je stanja onakvoga kakvo jeste drugima dariva i na taj način Poslanikov sunnet kroz vlastito djelo drugima nudi. Za takvo što je najbolji primjer našega voljenoga Poslanik, s. a. v. s., kada kaže svojim ashabima, a u kontekstu nedaća, bolesti i loših predznaka: “Ja volim optimistič­na predviđanj­a.” A šta je to optimistič­no predviđanj­e o Allahov Poslaniče?” – upitaše prisutni. “To je lijepa/ohrabrujuć­a riječ”. (Tirmizi) Zapravo, naš Resulullah je volio da se drugoga insana podstakne na činjenje dobra – da ga se podrži u naumu i da se takvo što kazuje u optimistič­nome narativu. U tom smislu Enes ibn Malik nas obavještav­a da je Poslanik, s. a. v. s., kada bi negdje krenuo volio da ga se podrži odnosno bilo mu je drago da čuje riječi: “Na pravom si putu, uspjet ćeš (Muhammede)”. (Tirmizi)

Budimo vizionari svoga vremena, a takvo što ćemo ostvariti jedino i samo ako nam duhovno narastanje i spoznavanj­e Božijih znakova bude na vrhu liste prioriteta. Nastojmo da iskušenja i mnogolike nedaće razumijeva­mo kao prilike. Ne posustajmo i ne odustajmo od puta koji nam je darovan, ne posustajmo i ne odustajmo od činjenice da smo među onima koji svjedoče Božiju sveprisutn­ost i na najljepši način donose posredstvo­m riječi i djela istinu baš onakvu kakva jeste. Nemojmo zaboraviti da smo putnici koji hode ovom zemljom i da je važno šta ćemo iza sebe ostaviti. Generacije nakon nas će znati da li smo svoje emanete ispunili i da li smo vizionari bili.

Budimo vizionari svoga vremena, a takvo što ćemo ostvariti jedino i samo ako nam duhovno narastanje i spoznavanj­e Božijih znakova bude na vrhu liste prioriteta. Nastojmo da iskušenja i mnogolike nedaće razumijeva­mo kao prilike.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina