Preporod

Prva hafiska dova u Livnu nakon Drugog svjetskog rata

- H. HASIć

Hafiskoj dovi Mahir-ef. Kevriću, glavnom imamu MIZ Livno prisustvov­ao je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i članovi delegacije Rijaseta, ali i brojni hafizi s područja Muftijstva mostarskog te drugih područja BiH, imami, džematlije, te brojni poznanici i rodbina.

Ulivanjsko­j džamiji Čurčinica, 4. septembra upriličena je hafiska dova Mahir-ef. Kevriću, glavnom imamu MIZ Livno. Podsjećamo, Mahir-efendija je hifz položio pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH krajem januara prošle godine. Hafiska dova je pomjerena slijedom okolnosti koje je izazvala pandemija.

U okviru posjete Muftijstvu mostarskom hafiskoj dovi je prisustvov­ao i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović. Pored njega, prisutni su bili Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta, Mensur-ef. Pašalić, šef Odjela za džemat i imamet te Bahrudin-ef. Čolo, stručni saradnik u Upravi za vjerske poslove. Ovom značajnom događaju za MIZ Livno prisustvov­ali su brojni hafizi s područja Muftijstva mostarskog, ali i iz drugih područja BiH, imami, džematlije, te brojni poznanici i rodbina.

Prisutnima se na samom početku obratio predsjedni­k MIZ Livno Dževad Hadžić, nekadašnji glavni imam ovog medžlisa. Tom prilikom je izrazio zadovoljst­vo održavanje­m svečanosti hafiske dove. Prisjetio se iskustva hafiza Mahir-efendije iz vremena dok je učio hifz naglasivši njegovu posvećenos­t tome, ali i poslu koji je obavljao.

Iham-ef. Puce, izaslanik muftije mostarskog prenijevši selame muftije, u svome obraćanju istakao je da ova generacija muslimana može biti sretna što je dočekala novog hafiza nakon mnogo vremena. Pri tome je podsjetio na historijsk­u prisutnost religije islama u Livnu te učenja o islamu. Nakon uvodnih obraćanja uslijedilo je učenje odlomaka iz Kur'ana okupljenih hafiza te učenje hafiza Mahir-ef. Kevrića. Potom, skupu se obratio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović prigodnim vaz-i nasihatom.

Reisu-l-ulema je istakao važnost ove hafiske dove na nivou cijele Islamske zajednice. Ukazao je na uloženi trud hafiza i muhaffiza, kao i trud koji je uložen u stabilizac­iji religijsko­g života u Livnu. U svome govoru podvukao je važnost morala podsjetivš­i na poslaničku misiju Muhammeda, a.s., koja se ogledala i kroz njegove riječi: „Došao sam da usavršim moral kod ljudi“. Navodeći brojne pozitivne osobine koje čovjek može nositi u sebi, a što uljepšava čovjekov moral, naglasio je da takvi poznaju istinsku vrijednost života na ovom svijetu, kao i oni koji uspostavlj­aju odnose među ljudima. Također, reisu-l-ulema je potcrtao da je značajna spoznaja za čovjeka ona pri kojoj je svjestan da je čovjek pored njega, ustvari, čitav jedan svijet.

Na kraju se osvrnuo na oživljavan­je religijsko­g života u Livnu, što svjedoči i događaj održane hafiske dove. “Oni koji nauče Božiju riječ i oni koji nauče kako nas je Poslanik, a. s., odgajao kao zajednicu muslimana, oni nikada neće ožednjeti“, bila je jedna od poruka reisu-l-uleme Kavazovića.

Dovu je proučio muhaffiz hafiza Mahira, hafiz Edin-ef. Bukva iz Visokog. Hafisku diplomu hafizu Mahir-efendiji uručio je reisu-l-ulema, nakon čega je uslijedilo čestitanje, a prisutni su imali priliku uručiti i prigodne poklone novom hafizu.

„Momenat hifza, pamćenja riječi Uzvišenog Allaha, dž.š., ja doživljava­m isključivo kao Božiju nakolonost i Božiju ljubav prema meni – volim to tako da tumačim. Što se tiče mojih ličnih sposobnost­i i mojih kapaciteta, ne bih bio sposoban ni jedan harf naučiti da nije Allahove naklonosti i ljubavi prema meni, pa mi je podario ovu blagodat“, kazao nam je hafiz Mahir-efendija.

„Ovo je svečan momenat, u kojem su samo lijepe emocije koje pokaže samo jedan djelić te velike radosti koje, inšallah, čeka čuvare Allahove knjige“istakao je hafiz Mahir-efendija te dodao da je to radost „koja čeka, u suštini, sve vjernike – koji su u pokornosti Uzvišenom Allahu, dž.š. – na ahiretu, u džennetu kojem se svi nadamo“. Proces učenja Kur'ana napamet smatra procesom koji obogaćuje čovjeka te mu pokazuje „da može učiniti ono što se u određenom trenutku čini nemogućim“. Osim toga, ističe da je to proces pri kojem se čovjek vezuje s Uzvišenim Allahom, dž.š., s ahiretom, odnosno temeljnim postulatim­a vjere.

 ??  ?? Detalj svečanosti hafiske dove
Detalj svečanosti hafiske dove
 ??  ?? Dodjela hafiske diplome hafizu Mahir ef. Kevriću Reisu-l-ulema: “Oni koji nauče Božiju riječ i oni koji nauče kako nas je Poslanik, a. s., odgajao kao zajednicu muslimana, oni nikada neće ožednjeti“.
Dodjela hafiske diplome hafizu Mahir ef. Kevriću Reisu-l-ulema: “Oni koji nauče Božiju riječ i oni koji nauče kako nas je Poslanik, a. s., odgajao kao zajednicu muslimana, oni nikada neće ožednjeti“.
 ??  ?? Hafiz Mahir ef. Kevrić: „Što se tiče mojih ličnih sposobnost­i i mojih kapaciteta, ne bih bio sposoban ni jedan harf naučiti da nije Allahove naklonosti i ljubavi prema meni, pa mi je podario ovu blagodat“.
Hafiz Mahir ef. Kevrić: „Što se tiče mojih ličnih sposobnost­i i mojih kapaciteta, ne bih bio sposoban ni jedan harf naučiti da nije Allahove naklonosti i ljubavi prema meni, pa mi je podario ovu blagodat“.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina