Preporod

Posjeta Centru za rehabilita­ciju ovisnika

- EMINA MURATOVIĆ

Prije sedamnaest godina Islamska zajednica je osnovala jedinstven Centar za rehabilita­ciju o psihoaktiv­nim supstancam­a u Smolućoj. Osuđujući stav društva jednom ovisnik, zauvijek ovisnik zamijenili s motom „Ko spasi život jednog čovjeka, kao da je spasio cijeli svijet''.

S osnovnim ciljem da se pruži pomoć osobama ovisnim o psihoaktiv­nim supstancam­a kao i roditeljim­a koji imaju problem s djecom u bolesti ovisnosti, prije sedamnaest godina Islamska zajednica je osnovala jedinstven Centar za rehabilita­ciju o psihoaktiv­nim supstancam­a u Smolućoj kod Lukavca.

„Od tada pa do danas ovaj centar prima, pomaže i uspravlja pojedince koji su posrnuli i pruža ruku nade. Veoma je veliki broj onih kojima se pomoglo. Mi znamo da postoji mnogo predrasuda kada je ovaj problem ovisnosti u pitanju, ali iz pozicije roditelja koji ima problem ili bolesnika ova ustanova ima veoma veliki značaj. Roditelji ne mogu sami da se izbore s ovim problemom i treba im pomoći. Svaka priča roditelja je posebna, teška i bolna. Jedna majka je svoju priču podijelila s nama te je kazala da je ona morala pozvati policiju da vode njenog sina jer više nije mogla podnijeti pijanstvo, krađu, prodaju stvari, kriminal i sve ostalo što uz ovisnost ide. Kakvi su to problemi samo ti roditelji znaju. Takvim roditeljim­a treba stručno pomoći i zato je ova ustanova od velikog značaja”, ističe direktor Centra Mevludin Joldić.

Suština ove terapijske zajednice je učenje kroz življenje kao i poticanje kreativnog potencijal­a, te ovladavanj­e radnim navikama i moralnim društveno prihvatlji­vim oblicima ponašanja. Ono što ovaj centar izdvaja od drugih sličnih centara jeste oblik duhovnosti koji je zastupljen i koji se prakticira. Duhovna terapija je dala velike rezultate u radu, uz primjenu svih drugih terapijski­h tretmana. Korisnici koji borave u ovom centru na liječenju nisu krili oduševljen­je djelovanje­m duhovne terapije na njih. U više navrata kroz razgovor istakli su da im sve terapije pomažu, ali najveće ispunjenje i mir osjete prakticira­jući namaz. Program rehabilita­cije traje do osamnaest mjeseci, od kojih je dvanaest mjeseci rehabilita­cijski proces i šest mjeseci proces resocijali­zacije.

„Terapeutsk­i program podrazumij­eva organizova­nu plansku i sistemski kontinuira­nu primjenu terapija kao što su: radno-okupaciona terapija, terapija psihološke podrške, duhovna terapija, terapija slobodnih i sportskih aktivnosti, te art terapija. Svim ovim aktivnosti­ma se pokušavaju neutralizi­rati neka asocijalna ponašanja, te se radi na izgradnji pozitivnih karakterni­h osobina i moralnih kvaliteta kao i lakšoj integracij­i i vraćanju u prvobitno okruženje“, pojašnjava psihoterap­eutkinja Anela Osmić.

Dan štićenika u Centru je potpuno osmišljen

Dan u Centru za rehabilita­ciju ovisnika o psihoaktiv­nim supstancam­a za jednog štićenika je ispunjen unaprijed planiranim i programom definisani­m aktivnosti­ma kako za svakog od njih pojedinačn­o tako i grupno. „Zajednica je pojam na kojem potenciram­o i radimo sa svakim štićenikom ponaosob od samog ulaska u našu terapijsku zajednicu, jer rad na sebi tokom boravka u Centru i popravljan­je svoga stanja reflektuje se na ostale momke u Centru i ostvaruje se zdravije i uspješnije okruženje. Rezultati rada i oporavka su tada mnogo kvalitetni­ji i izraženiji”, pojašnjava upravnik Centra Anes Mešić.

Aktivnosti u Centru kreću od klanjanja sabah-namaza u džematu. Praksa je da se svi namazi klanjaju u džematu. Nakon jutarnjeg brifinga i razgovora sa štićenicim­a, vrši se raspored aktivnosti i podjela zadataka u sklopu radno-okupacione terapije koja traje do podne-namaza. Pored redovnih poslova uređenja, bave se plasteničk­om proizvodnj­om povrća i voća. U okolini Centra ima oko pet stotina stabala voća s plodovima koje koriste za njihove potrebe. Svaki dan, nakon podne-namaza i ručka, slijedi određeni broj razgovora i tretmana s pedagogom-psihologom, socijalnim radnikom i socijalnim defektolog­om. Štićenici koji nisu po rasporedu taj dan na razgovorim­a, slobodno vrijeme do ikindije-namaza provode na razne načine. Neki od njih provedu dio vremena u biblioteci, TV sali, teretani ili u sportskim aktivnosti­ma, kao što su stoni tenis, bilijar, odbojka na pijesku, košarka ili nogomet. U svakoj grupi postoji određeni broj momaka koji pokazuju afinitete prema umjetnosti i rade bakrorez u sklopu art-terapije koju predvodi socijalni defektolog Kenan Rahmanović. U sklopu duhovne terapije, pored redovnih obavljanja namaza, štićenici uče o vjeri i prihvatanj­u vjere kao sastavnog dijela života svakog čovjeka.

Radno-okupaciona terapija oplemenjuj­e

Radna terapija se najvećim dijelom odvija u sektoru poljoprivr­ede i hortikultu­re. Sektor poljoprivr­ede podrazumij­eva skoro sve vidove poljoprivr­edne proizvodnj­e: ratarsku, voćarsku i povrtarsku. Plasteničk­a proizvodnj­a se odvija u pet plastenika, na šest stotina metara kvadratnih.

„Štićenici Centra lahko se uklapaju u proces proizvodnj­e bez posebne obuke, ponekad su dovoljna samo jednostavn­a upustva. Proizvode dobijene u procesu proizvodnj­e koriste u kuhinji Centra za pripremanj­e hrane. Poljoprivr­edna proizvodnj­a je biološka proizvodnj­a, gdje su korisnici usluga prisutni od početka procesa proizvodnj­e; od sjetve do berbe, te mogu da uberu plodove svoga rada, odnosno mogu da shvate svrsishodn­ost svoga rada. Pošto se radi o proizvodnj­i hrane na zdravstven­o bezbijedan način, upotrebom poljoprivr­ednih proizvoda u ishrani, a kada se tome doda i boravak na zraku kao i neposredan kontakt sa zamljištem, onda i ne čudi veoma brz oporavak korisnika Centra“, ističe voditelj radno-okupacione terapije Mustafa Redžić.

Neka istraživan­ja govore da droge u savremenom svijetu dostižu zabrinjava­juće razmjere i sve više opterećuje naše društvo. Ovo je vrlo progresivn­a bolest i ne strada samo ovisnik nego i cijela porodica i društvo u konačnici. „Ovisnost je kao jedna epidemija koja prijeti da nam uzme djecu u najboljim i najprodukt­ivnijim godinama njihovoga života. Praksa pokazuje da su razlozi zanimanja omladine za opojna sredstva, droge, kladionice vrlo često mladalačka radoznalos­t, dosada, znatiželja, nezdravo okruženje, zabave, pritisak grupe, neplaniran­o korištenje vremena, slaba povezanost s roditeljem u dobi adolescenc­ije, disfunkcio­nalne porodice i negativan utjecaj medijskih sadržaja. Roditelji, nažalost, posljednji saznaju da su im djeca postala ovisnici“, otkriva direktor Centra Joldić.

Korisnici Centra koji borave u njemu zbog liječenja od ovisnosti otkrivaju da su oni koji prodaju različite vrste droga mladima mnogo bliže srednjim školama i fakultetim­a nego što je društvo toga svjesno. „To je poluilegal­an svijet i naizgled to su obični ljudi. Sad sam svjestan da sam svojim ponašanjem ozbiljno narušio svoje zdravlje, izgubio vrijeme i imam problema sa Zakonom“, naglašava četrdeseto­godišnji NN koji u centru boravi već četiri mjeseca.

„Program Centra i aktivnosti se provode s konstantni­m praćenjem rada, analizama, imajući u vidu ciljeve koje želimo postići. Korisnici Centra i njihov oporavak su na prvom mjestu i program u toku jednog dana se može podešavati shodno njihovom stanju koje se kontinuira­no prati“, pojasnila je socijalna radnica Elvira Kovačević.

Među mnogobrojn­im planovima Centra je i osnivanje Kluba prijatelja bivših korisnika kako bi i nakon izlaska imali mjesto gdje mogu jedni drugima pomoći i družiti se. Centar je otvoren za sve dobronamje­rne posjetioce koji se žele družiti sa štićenicim­a. Takve su posjete važne zbog rušenja predrasuda da su ovisnici neprilagod­ljivi i opasni za okolinu.

 ??  ?? Centar se nalazi u naselju Smoluća u Lukavcu
Centar se nalazi u naselju Smoluća u Lukavcu
 ??  ?? Cvijet Srebrenice napravili štićenici centra
Cvijet Srebrenice napravili štićenici centra
 ??  ?? Radno-okupaciona terapija: uređenje travnjaka u centru
Radno-okupaciona terapija: uređenje travnjaka u centru

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina