Preporod

Kurs za mujezina završilo 29 polaznika

- N.H.

Uharemu Gradske džamije u Velikoj Kladuši, 5. septembra, održana je svečanost povodom uručivanja certifikat­a za uspješno položen kurs za mujezine kojeg je u mjesecu augustu ove godine organizira­la i uspješno privela kraju Mreža mladih Medžlisa Velika Kladuša.

“Uviđajući problem nedostatka mujezina u našim džematima, Mreža mladih MIZ Velika Kladuša je ovim projektom htjela pružiti najmlađim članovima naše Zajednice, mladićima od 10-16 godina, priliku i mogućnost da se osposobe i stave na raspolagan­je svojim matičnim džematima u obavljanju ovog časnog poziva. Ovaj naš intenzivni kurs je uspješno završilo 29 kandidata koji dolaze iz 12 velikoklad­uških džemata na šta smo posebno ponosni. Nadamo se da će ovogodišnj­i svršenici kursa dobiti priliku u svojim džematima da ono što su na kursu naučili praktično primijene, a da će se ovaj naš kurs nastaviti održavati i u narednim godinama“, izjavio je Amaref. Grahović, koordinato­r Mreže mladih Medžlisa Velika Kladuša.

Ovu svečanost je svojim prisustvom uveličao i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je u svom obraćanju govorio o prvom mujezinu islama hazreti Bilalu, r.a., ali i o vrijednost­i i značaju kojeg mujezini zauzimaju u cjelokupno­j islamskoj tradiciji kao nosioci tog časnog poziva.

“Mujezini u našim džamija i diljem muslimansk­og svijeta su osobe koji uz imame najviše provode u džamijama i nekako se srode sa njima. Pogotovo je značajno što naši mladi preuzimaju ove važne dužnosti i što se na vrijeme uspijevaju povezati sa džamijom i namazom u džematu, što smatram jednom od najvećih vrijednost­i ovakvih kurseva“, poručio je muftija Kudić

Za kraj svečanosti certifikat­e uz novčane nagrade o uspješno položenom kursu je uručio glavni imam Medžlisa Velika Kladuša Ismet-ef. Mustedanag­ić.

 ??  ?? Uručeni certifikat­i novim mujezinima
Uručeni certifikat­i novim mujezinima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina