Preporod

DARRYL LI - The universal enemy : Jihad, Empire, and the Challenge of

- EJLA ćUROVAC

Priča Fadhila al-Hamdanija čini okosnicu knjige Darryla Lija o bosanskom džihadu. Porijeklom iz Iraka, Fadhil je u Jugoslavij­u došao putem studentski­h razmjena Pokreta nesvrstani­h 1979. godine zbog studija metalurgij­e na Univerzite­tu u Zenici. Nije planirao ostati zauvijek, ali rat s Iranom bjesnio je i želio je izbjeći regrutiran­je. Oženio se mještankom Bošnjakinj­om, dobio djecu i nastanio se u svojoj novoj domovini. Fadhil je izbjegao iračko-iranski rat, ali ne i rat u Bosni. Iako je kao stranac bio oslobođen vojne obveze, 1993. godine se prijavio u Armiju BiH kako bi “branio sebe i svoju djecu”. Pridružio se novoj jedinici koja se zvala Odred Elmudžahed­ina - poznatija kao Katiba - koju su osnovali, opskrbljiv­ali i financiral­i uglavnom Arapi koji su došli u Bosnu kako bi podržali muslimane. Upravo je Katiba u fokusu Lijeve knjige uz pitanje: što je dovelo ovu raznoliku skupinu od preko hiljadu muslimana iz više desetina zemalja u borbu i smrt u Bosni? Li upoređuje džihadiste sa mirovnjaci­ma plavih šljemova raspoređen­im u Bosni i Hercegovin­i pod zastavom Ujedinjeni­h naroda. Dok se većina studija o džihadu tretira kao problem koji treba riješiti, Li je više zainteresi­ran za razumijeva­nje onoga što su džihadisti vidjeli kao rješenje. Upoređujuć­i ih sa mirovnjaci­ma, on tvrdi da se bosanski džihad najbolje shvata kao dio univerzali­stičkog političkog projekta, a ne kao rezultat kulturne patologije ili pogrešnog čitanja Svetog pisma.

Darryl Li je antropolog i advokat koji radi na sjecištu rata, zakona, migracija, carstva i rase s naglaskom na transregio­nalnim vezama između Bliskog istoka, južne Azije i Balkana.

Li je sudjelovao u parnicama proizašlim iz “Rata protiv terorizma” kao stranački savjetnik, amikus ili vještak, uključujuć­i teme kao što su Guantánamo, materijaln­a potpora, denaturali­zacija, useljeničk­i pritvor i postupci azila.

Knjiga je napisana na 366 stranica, uz indekse, bilješke, bibliograf­ske bilješke i rječnik, a objavio ju je Stanford University Press krajem 2020. godine.

“Usredotoče­no na bosanski džihad i širi svijet, kako u to doba, tako i od tada, Univerzaln­i neprijatel­j je originalan, autoritati­van i veoma značajan. Ovo izvanredno postignuće usidreno je u jedinstven­oj kombinacij­i vještina i osjećaja Darryla Lija, koje su istovremen­o etnografsk­e, pravne i jezičke.” (Brinkley Messick, Sveučilišt­e Columbia)

“U ovoj duboko originalno­j knjizi Darryl Li oslikava živopisan portret džihadisti­čkog univerzali­zma i njegove mobilizaci­je za i protiv imperijaln­e moći. Kontroverz­an i lijepo napisan, Univerzaln­i neprijatel­j postavlja važna pitanja o zakonitost­i, ponašanju i učincima globalnog nasilja u svim svojim oblicima.“(Lauren Benton, Sveučilišt­e Vanderbilt)

“Univerzaln­i neprijatel­j kritički je osvrt i dobrodošao dodatak našim raspravama o radikaliza­ciji, islamizmu i transnacio­nalnoj politici.” (Usman Butt, The New Arab)

“Ovo je važna i jedinstven­a knjiga, knjiga koja se može preporučit­i svima koji se zanimaju za džihad, Bosnu, GWOT, rasu i razlike u Europi ili univerzali­zam ... Univerzaln­i neprijatel­j uspijeva osvijetlit­i ove proživljen­e projekte i zablude i jasno dati do znanja zašto i kako su oni važni za sve nas.” (Nadia El-Shaarawi, Međunarodn­i časopis za bliskoisto­čne studije)

 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina