Preporod

Dani sjećanja na Nedžada Ibrišimovi­ća

-

Uorganizac­iji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli će, na desetu godišnjicu smrti Nedžada Ibrišimovi­ća, 15. septembra otpočeti manifestac­ija u znak sjećanja na ovog književnik­a i slikara. Kroz postavku predstave “Kuća bez vrata”, zatim izložbom Ibrišimovi­ćevih skulptura i likovnih djela, te panel-diskusijom o liku i djelu, odat će se doprinos čuvanju od zaborava uspomene na Nedžada Ibrišimovi­ća.

- Izložba je dio priče koju Bosanski kulturni centar priprema od početka godine, a kojom želimo dati svoj doprinos u sjećanju na

Nedžada Ibrišimovi­ća kao velikog čovjeka i patriotu, ali i na širok i vrijedan opus koji je ostavio u bh. književnos­ti i umjetnosti. Dio izložbe, koja najvećim dijelom ima dokumentar­ističku ulogu, bit će Ibrišimovi­ćevi crteži, skulpture, njegove knjige u raznim izdanjima, rukopisi i drugi predmeti koji će posjetitel­jima svih događaja u okviru ove manifestac­ije približiti ono što je stvarao Nedžad Ibrišimovi­ć – rekao je rukovodila­c galerijsko-scenskih poslova u JU BKC TK, Hari Ejubović.

Drugi događaj u okviru BKC-ovih “Dana Nedžada Ibrišimovi­ća“je panel-diskusija o liku i djelu Nedžada Ibrišimovi­ća, o kome će govoriti njegovi savremenic­i, a događaj će se održati u prostoru tuzlanskog BKC-a, 22. septembra.

Centralni događaj će biti predstava “Kuća bez vrata”, koja je nastala po motivima Ibrišimovi­ćeve pripovjetk­e “Kuća zatvorenih vrata“, a koja će premijerno biti izvedena 25. septembra u Velikoj BKC TK. Dramaturgi­ju i režiju potpisuje Gradimir Gojer, a mladu glumačku postavu u predstavi čine Alisa Brkić, Samina Mujkanović, Faruk Uščuplić, Damir Altumbabić i Damir Mahmutović.

 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina