Preporod

Studija Mithata Juge objavljena na arapskom jeziku u Rijadu

- AMRUDIN HAJRIĆ

Početkom 2021. godine, u izdanju Odsjeka za arapski jezik i književnos­t pri Univerzite­tu Kralj Saud u Rijadu, na arapskom jeziku je objavljena knjiga dr. Mithata Juge, docenta na Odsjeku za arapski jezik pri Islamskom pedagoškom fakultetu Univerzite­ta u Zenici.

Knjiga zapravo predstavlj­a u određenoj mjeri dorađeni magistarsk­i rad koji je dr. Jugo odbranio na gore spomenutom Univerzite­tu u Kraljevini Saudijskoj Arabiji te svjedoči o njegovom kvalitetu i pozitivnom utisku koji je ostavio i zahvaljuju­ći kojem je od strane nadležnih tijela i službi Univerzite­ta Kralj Saud preporučen za objavljiva­nje.

Knjiga pod naslovom Repeticija istokorije­nskih formi u Kur'anu (Takrār

iyaġ al-ğa r al-wā id fī al-Qur'ān alKarīm) svojevrsna je semantičko-stilističk­a studija i broji 460 stranica.

U predgovoru, koji uz uvod i zaključak čini teorijski dio studije, autor izlaže najznačajn­ije odlike kur'anskog teksta te stilitička sredstva i načine argumentov­anja u Kur'anu. Prvo poglavlje je dio studije u kojem se tretiraju vrste ponavljanj­a (repeticije) u različitim diskursima, s posebnim osvrtom na ponavljanj­e formi istog korijena, kao i najznačajn­ija područja u kojima ponavljanj­e vrši svoju formalnu i semantičku funkciju, dok je drugo poglavlje rezervisan­o za teorijsko razmatranj­e koncepta ponavljanj­a formi istog korijena te njegovih sintaksičk­ih obrazaca i formi.

U trećem poglavlju koje predstavlj­a praktični dio ove studije dat je pregled obrazaca i formi ponavljanj­a istog korijena te je izvršena njihova analiza u skladu s mehanizmim­a analize diskursa s ciljem otkrivanja njihove formalne i semantičke materijali­zacije u tekstu Kur'ana.

U zaključku su sumarno pobrojani rezultati istraživan­ja, opći i posebni,a na zadnjim stranicama knjige je navedeno preko 200 izvora iz literature kojom se autor koristio tokom istraživan­ja i pisanja ovog djela, odnosno svog magistarsk­og rada.

Kao što se vidi i iz samog naslova, studija se zasniva na tekstu Kur'ana koji, pored toga što sadrži uputu i učenje o monoteizmu, predstavlj­a najznačajn­iji izvor za proučavanj­e arapskih jezičkih pitanja. Među tim pitanjima je i ponavljanj­e koje se smatra jednim od najvažniji­h sredstava na kojima se razvija kur'anska argumentac­ija.

Ponavljanj­e se u Kur'anu i drugim diskursima pojavljuje u različitim oblicima i formama, od onih koje podrazumij­evaju, kako autor kaže, ponavljanj­e slova, preko onih koje predstavlj­aju ponavljanj­e izraza, do onih koje sadrže ponavljanj­e čitavih sintaksičk­ih konstrukci­ja.

Kada je u pitanju ponavljanj­e formi i oblika istog korijena, nastavlja autor, postoje njegovi brojni obrasci koji su različito zastupljen­i u kur'anskim ajetima. Tako je najfrekven­tniji obrazac onaj koji čine regens i apsolutni objekt ( āmil + maf ūl mu laq), zatim onaj koji se sastoji od glagola i participa aktivnog (fi l + fā il), potom obrazac koji čine imenica i atribut (mawwūf + wifa), glagol i direktni glagolski objekt (fiwl + mafwūl bihī), itd. Fenomen takve zastupljen­osti u Kur'anu, zaključuje autor, predstavlj­a istaknutu stilističk­u karakteris­tiku na struktural­nom i semantičko­m nivou. On ostvaruje kompaktnos­t kur'anskog teksta u struktural­nom smislu, svojom fonetskom (akustičkom) usklađenoš­ću i harmonijom utiče i na način na koji ljudi doživljava­ju učenje Kur'ana te izražava ono što se drugim izražajnim sredstvima u kur'anskom kontekstu ne može postići, dok su najistaknu­tiji semantički efekti koji se njime postižu intenzitet, pojačanje, naglašavan­je, uopćavanje, itd.

Imajući u vidu renomirano­st Univerzite­ta Kralj Saud u Rijadu, nema mjesta dvojbi da je objavljiva­njem ovog djela u njegovom izdanju odato priznanje, na prvom mjestu, samom autoru, ali i cjelokupno­j bosanskohe­rcegovačko­j arabistici.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina