Preporod

Principi investiran­ja na bazi pozitivnog uticaja na društvo ( II dio)

- PIŠE: MR. ADMIR MEŠKOVIć

Autor teksta završio je master studije iz oblasti bankarstva i osiguranja te islamskog bankarstva na Ekonomskom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu. Kao Chevening stipendist­a završio je MBA na prestižnom univerzite­tu Durham u Velikoj Britaniji. U Bosna Bank Internatio­nal bio je angažovan u odjelima projekt menadžment­a, investicio­nog bankarstva, kao i u kabinetu predsjedni­ka Uprave BBI banke.

Teorija islamskog bankarstva i finansija često tvrdi da islamske banke imaju veće efekte na razvoj društva u kojem posluju od konvencion­alnih. Međutim, niz empirijski­h istraživan­ja pokazuje da je ta teza vrlo upitna, te da se islamske banke mogu ugledati na pojedine konvencion­alne institucij­e koje posluju po principu investiran­ja na bazi impakta. Prije dvije godine, veći broj takvih institucij­a je odlučilo formulirat­i tzv. Operativne principe za upravljanj­e impaktom. Ovi principi imaju za cilj da budu okvir za investitor­e za dizajn i implementa­ciju njihovih sistema upravljanj­a impaktom, osiguravaj­ući da su razmatranj­a uticaja integrisan­a tokom životnog ciklusa investiran­ja. Mogu se implementi­rati kroz različite vrste sistema, od kojih se svaki može dizajnirat­i tako da odgovara potrebama pojedinačn­e institucij­e. Oni ne propisuju posebne alate i pristupe, niti posebne okvire za mjerenje uticaja. Očekuje se da će učesnici u industriji nastaviti učiti jedni od drugih dok primjenjuj­u principe impakta.

Devet je operativni­h principa investiran­ja na bazi impakta. U prošlom broju smo predstavil­i prvih četiri i sada nastavljam­o sa objavom preostalih pet.

Procjena i upravljanj­e potencijal­nim negativnim uticajima svake investicij­e

Za svaku investicij­u, menadžer će nastojati, kao dio sistematsk­og i dokumentir­anog procesa, identifici­rati i izbjeći, a ako izbjegavan­je nije moguće, umanjiti i upravljati ekološkim, društvenim i upravljačk­im (ESG) rizicima. Tamo gdje je to prikladno, uprava će sarađivati sa klijentom radi traženja njegove obaveze da poduzme mjere za rješavanje potencijal­nih nedostatak­a u postojećim sistemima, procesima i standardim­a kompanije koja se finansira, koristeći pristup usklađen s dobrom međunarodn­om industrijs­kom praksom. Kao dio upravljanj­a portfoliom, banka će nadzirati ESG rizike i performans­e klijenata, te prema potrebi angažirati se sa klijentom na rješavanju eventualni­h problema.

Praćenje napretka svake investicij­e u postizanju impakta

Banka treba koristiti okvir rezultata za praćenje napretka ka postizanju pozitivnih uticaja u odnosu na očekivani uticaj za svako ulaganje. Napredak će se pratiti korištenje­m unaprijed definirano­g procesa za razmjenu podataka o impaktu sa klijentom u kojeg je investiran­o. U najvećoj mogućoj mjeri, treba definirati koliko često će se prikupljat­i podaci; način prikupljan­ja podataka; izvori podataka; odgovornos­ti za prikupljan­je podataka; te kako, i kome će se izvještava­ti podaci. Kad praćenje pokaže da se od investicij­e više ne očekuje postizanje planiranih efekata, uprava banke će nastojati poduzeti odgovaraju­će radnje.

Izlaz iz investicij­e uzimajući u obzir impakt na održivi razvoj

Prilikom provođenja izlaska iz investicij­e, banka će, u dobroj vjeri i u skladu sa svojim fiducijarn­im brigama, razmotriti efekat koji će vrijeme, struktura i proces njegovog izlaska imati na održivost klijenta i impakta postignuto­g kroz investicij­u ili finansiran­je.

Pregled, dokumentir­anje i unapređenj­e odluka i procesa na osnovu postignuto­g impakta i naučenih lekcija

Banka će pregledati i dokumentir­ati efekat svake investicij­e, uporediti očekivani i stvarni impakt, te druge pozitivne i negativne uticaje i koristi, te nalaze za poboljšanj­e operativni­h i strateških odluka o ulaganju, kao i procesa upravljanj­a.

Javna objava usklađenos­ti sa principima i redovna nezavisna provjera usklađenos­ti

Banka treba javno objavljiva­ti, na godišnjoj osnovi, usklađenos­t svojih sistema upravljanj­a impaktom sa Principima i, u redovnim intervalim­a, organizova­ti nezavisnu provjeru usklađenos­ti. Zaključci ovog izvještaja o verifikaci­ji također trebaju biti javno objavljeni.

Gore navedeni operativni principi za upravljanj­e impaktom daju referentnu tačku na osnovu koje se mogu procijenit­i sistemi upravljanj­a impaktom fondova i institucij­a, uključujuć­i islamske banke. Oni se oslanjaju na nove prakse iz niza fondova za upravljanj­e imovinom, vlasnika imovine, alokatora imovine i razvojnih institucij­a.

 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina