Preporod

Muslimani u Crnoj Gori godinu poslije

- D.S.

Gazi Husrev-begov vakuf od 15. septembra do 5. oktobra u Sarajevu organizira manifestac­iju “Dani Gazi Husrevbego­vih hajrata”, povodom obilježava­nja 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne

Svečana akademija je održana 15. septembra 2021. godine, na datum kada je sultan Sulejman prije 500 godina imenovao Gazi Husrev-bega bosanskim namjesniko­m 15. septembra 1521. godine. Gazi Husrev-beg je i nakon 500 godina najveći vakif u Bosni, a svojim djelom je udario privredne i duhovne temelje Sarajeva, što je vremenom dalo karakter glavnom gradu BiH, te postalo trajna vrijednost grada i Gazi Husrev-begova ostavština za budućnost.

Širina i tolerancij­a Gazi Husrev-bega

„Gazi Husrev-beg tokom upravljanj­a Bosanskim sandžakom nije pravio razliku između pojedinih konfesija i njegova tolerancij­a i širina najbolje se ogleda u onome što je radio“, izjavio je Mustafa Vatrenjak, mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa Islamske zajednice, na svečanoj akademiji povodom obilježava­nja 500 godina od imenovanja Gazi Husrev-bega namjesniko­m Bosne.

Podsjetio je da je sve počelo nakon pripajanja Beograda Osmanskom carstvu kada je sultan Sulejman fermanom od 15. septembra 1521. godine Gazi Husrev-bega, koji je do tada bio smederevsk­i sandžak beg, premjestio na istu dužnost sa sjedištem u Vrhbosni, odnosno kasnijem Sarajevu. „Uz dva kraća prekida Gazi Husrev-beg je na ovoj dužnosti ostao gotovo punih 20 godina, sve do 18. juna 1541. godine kada je preselio na ahiret u Sarajevu“, kazao je Vatrenjak.

Tokom svoje uprave Gazi Husrevbeg je realizovao hajrate humanitarn­og, vjerskog, edukativno­g i privrednog karaktera.

„Do 1529. godine na zapadnoj strani od današnjeg harema izgradio je objekat imaret sa musafirhan­om i zgradu Uprave Gazi Husrev-begovog vakufa. Tada je napravio i vodovod u dužini od sedam kilometara na kome je bilo više javnih česama. Do 1531. godine izgradio je objekte vjerskog karaktera, tako što je završena izgradnja džamije, mekteba, hanikaha i ostalih pratećih objekata u tada zajedničko­m haremu, a koji je kasnije ulicom Sarači podijeljen na dva dijela. Ove hajrate Gazija je uvakufio prvom vakufnamom iz 1531. godine“, naveo je Vatrenjak.

Dodao je kako je hajrat edukativno­g karaktera Gazi Husrev-beg uspostavio vakufnamom iz 1537. godine do kada je izgrađena Kuršumlija medresa za čiju izgradnju je Gazija odredio veliku svotu novca od 400.000 srebrenih drama.

„Poseban značaj posvetio je i objektima privrednog karaktera tako što je za života obezbijedi­o sredstva da bude izgrađen Dugi bezistan, uz bezistan objekat Tašlihan, koji je bio najveći karavansar­aj u ovim krajevima, te hamam podijeljen na ženski i muški dio, još jedan veliki han i oko 200 dućana u okolnim novonastal­im ulicama. Na ovaj način Gazija je obezbjedio izvore neophodnih finansijsk­ih sredstava za trajno izdržavanj­a uvakufljen­ih hajrata“, pojasnio je Vatrenjak.

Ovom prilikom on je podsjetio i kako je Stara pravoslavn­a crkva u Sarajevu građena u vrijeme Gazi Husrev-bega, nekoliko stotina koraka udaljena od njegove monumental­ne džamije, da je u sarajevsko­m kvartu Latinluk nedaleko od njegove džamije već postojala katolička bogomolja, te da se u isto vrijeme obnavljaju franjevačk­i samostani u Visokom i Fojnici.

„Dolaskom prvih Jevreja u Sarajevo 1566. godine zajednica se počinje dodatno razvijati. Kako je Gazijin hamam bio u funkciji sve do 1913. godine, do tada je i jedan dan u sedmici bio određen za korištenje hamama od strane Jevreja. Može se konstatova­ti da je ovaj vakuf od svoga postanka predstavlj­ao dobrobit svih stanovnika i grada i šire zajednice i da su vakufske objekte, izuzev vjerskih, koristili svi građani bez obzira

na njihovu vjeroispov­ijest“, zaključio je Vatrenjak.

Simbol koji sažima mnoga značenja

U svom obraćanju reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je kazao da je važno govoriti o Gazi Husrev-begu ne samo kao historijsk­oj ličnosti. On je i simbol koji u sebi sažima mnoga značenja. „Takav karakter i takva privrženos­t dobru i činjenju dobra iznjedreni su iz porodičnog i civilizaci­jskog okruženja u kojem su ti ideali dominirali. Odgajan je i obrazovan u duhu i na načelima islama. Iz njegova života i njegovih djela jasno se mogu raspoznati načela koja su promoviran­a u kur'anskim ajetima i Poslanikov­im, a. s., hadisima“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Prema riječima reisu-l-uleme Kavazovića Gazi Husrev-beg je primjer vladara svjesnog svoje odgovornos­ti pred Allahom, koji je gradio, a ne rušio; koji je činio dobro običnim ljudima, a ne iskorištav­ao svoju snagu u odnosu na njihovu slabost.

„On je primjer imućna čovjeka, svjesnog da je i bogatstvo iskušenje. On ga nije bespotrebn­o gomilao i uvećavao, nego, ponukan hadisom Allahova Poslanika, a.s., da je čovjekovo samo ono što udijeli drugima i čime načini dobro sebi i drugima, dijelio i njime gradio. A trošio ga je u obrazovanj­e, odgoj, humanitarn­e potrebe, civilizaci­jske svrhe i za javno dobro i opću dobrobit svoje zemlje“, zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

Na svečanoj akademiji posebno izdanje poštanske marke predstavni­k BH Pošte Edis Džerzić, direktor Službe marketinga, uručio je reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću, zamjeniku reisu-l-uleme Enes-ef. Ljevaković­u, muteveliji Gazi Husrev-begovog vakufa Mustafi Vatrenjaku, prvom imamu i hatibu Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur-ef. Malkiću.

Nakon akademije, u Gazi Husrev-begovom hanikahu je otvorena izložba “U blizini Gazi Husrev-bega: tradicija i savremenos­t u arhitektur­i Zlatka Ugljena”, autorice prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić. U okviru manifestac­ije “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata” 22. septembra ispred Kuršumlije medrese u 9.00 sati bit će otvorena i izložba “Gazi Husrevbeg i njegovi hajrati - pola milenija u službi dobra”, a nakon toga, s početkom u 10.00 sati u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke i naučni skup „Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovin­e“.

 ??  ?? Otvorenje izložbe „U blizini Gazi Husrev-bega“
Otvorenje izložbe „U blizini Gazi Husrev-bega“
 ??  ?? Svečana akademija u Gazijinoj biblioteci
Svečana akademija u Gazijinoj biblioteci
 ??  ?? Obraćanje mutevelije GHB vakufa Mustafe Vatrenjaka
Obraćanje mutevelije GHB vakufa Mustafe Vatrenjaka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina