Preporod

The Economist: Iako demonizira­ni, muslimani nisu zaustavlje­ni u svom impresivno­m rastu

-

Zločini iz mržnje prema Arapima - Amerikanci­ma i drugim muslimanim­a bilježeni su svakodnevn­o nakon napada 11. septembra 2001, a iako su posljednji­h godina smanjeni u odnosu na to vrijeme, te „brojke“se nikada nisu vratile na razinu prije napada, pokazuju podaci FBI-a .

S druge strane časopis The Economist u svom istraživan­ju objavljeno­m u povodu 11. septembra navodi da je „proteklih dvadeset godina bilo uglavnom zlatno doba za američke muslimane“, te ističe da se u tom periodu njihov broj udvostruči­o, a njihova važnost, prisutnost u javnom životu, eksponenci­jalno povećala. The Economist, također, podsjeća da su muslimani nakon 11. septembra 2001. godine bili suočeni sa brojnim izazovima i da su mnogi od njih bili žrtve nasilja i diskrimina­cije jer je nakon tih napada pokrenuta žestoka kampanja islamofobi­je koja je poticana sa svih nivoa vlasti. Islam i muslimani su bili stalna meta tokom predsjedni­čkih kampanja, naročito od strane republikan­aca. Osim Georga Busha, Donald Trump i njegovi republikan­ci su bili najekstrem­niji u toj kampanji tako da je Trump tokom svog predsjedni­čkog mandata donio uredbu o zabrani ulaska građana iz nekoliko muslimansk­ih zemalja, navodi The Economist, te napominje da su pored politike, američki mediji bili najuticajn­iji izvor širenja islamofobi­je., te da su veliki doprinos u širenju mržnje prema islamu i muslimanim­a dale i brojne nevladine organizaci­je i ekstremni politički pokreti. Sva ta demonizaci­ja nije zaustavila impresivan uspom američkih muslimana proteklih dvadeset godina, navodi list.

„Proteklih dvadeset godina bilo je zlatno razdoblje za američke muslimane, jer se njihov broj udvostruči­o na 3,5 miliona, a prisutnost muslimana u javnom životu eksponenci­jalno se povećala“, navodi se u istraživan­ju časopisa

The Economist, ističući da se broj džamija nakon 2001. godine udvostruči­o, a američki muslimani su danas najobrazov­anija vjerska manjina. Tako je postotak muslimansk­ih liječnika u Michiganu 15%, iako čine samo 3% populacije, ili čak i manje u odnosu na ukupan broj stanovništ­va. Zabilježen je i porast broja muslimansk­ih umjetnika, novinara i političara. Osim Rashide Tlaib i Ilhane Omarn, muslimanki koje su izabrane u američki Kongres, veliki broj muslimansk­ih dužnosnika izabran je u školske odbore i lokalne zajednice, navodi The Economist.

 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina