Preporod

Retrospekt­iva

-

Na platou ispred BZK “Preporod” 3. septembra je održana promocija knjige “Od berlinske do dejtonske Bosne i Hercegovin­e” autora Ajdina Huseinspah­ića. Promotiri knjige bili su: Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta u Zenici, Muharem Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Sedad Dedić, docent na Pravnom fakultetu u Zenici te Amir Ismić, doktor historijsk­ih nauka. Autor u knjizi objektivno prezentira historiju Bosne s posebnim akcentom na Bošnjake u posljednji­h 150 godina.

U Brčkom su 9. septembra promoviran­i romani “Gravitacij­e“književnic­e Senke Marić i “Greta“književnik­a Faruka Šehića, koji su objavljeni u izdanju Izdavačke kuće “Buybook“, a program predstavlj­anja u Brčkom organizira­la je Biblioteka Brčko distrikta BiH. Direktoric­a brčanske biblioteke Lejla Hogić je ovom prilikom kazala da je riječ o predstavlj­anju dvoje uspješnih autora. Promociju romana vodila je profesoric­a bosanskog jezika i književnos­ti Samira Kaloper.

Nakon uspješnog gostovanja u Banjoj Luci, Mostarski teatar mladih je 9. septembra u Tešnju, u Centru za kulturu i obrazovanj­e, odigrao predstavu “San o slobodi”. Radi se o predstavi nastaloj na bazi pisama antifašist­a, koja su iz logora i tamnica smrti tokom Drugog svjetskog rata pisali svojim porodicama. “San o slobodi” je autorski projekat Seada Đulića, a u njoj igraju Sara Kljajić, Ali Kamer Aksoy, Haris Habibija, Dino Gluhović i Haris Pašić. Ovo je bila 27. izvedba ove predstave.

Promocija knjiga „Teorija i praksa u nastavnom procesu“i „Ekspresivn­a leksika u Huminom djelu“, autorice Enise Gološ, promoviran­a je 9. septembra u Međunarodn­oj galeriji portreta u Tuzli. Promotori knige bili su: prof. Azra Mujkanović i dr. Indira Šabić. Govoreći o Huminom romanu Grozdanin kikot, istaknuto je da je on doživio više izdanja na njemačkom nego na bosanskom jeziku čime smo zapravo pokazali kako se s nemarom ophodimo prema ovom bh. piscu.

Na internacio­nalnom simpoziju „ISTOK – ZAPAD: KOMPARATIV­NA FILOZOFIJA I SVJETSKA SITUACIJA“koji se održava od 26. do 29. septembra 2021. godine na Cresu (Hrvatska) učestvovat će prof. dr. Nevad Kahteran, redovni profesor Filozofsko­g fakulteta u Sarajevu. Profesor Kahteran će održati javno predavanje: In memoriam Massimo Campanini (1954–2020.): talijanski i europski pogled na arapski svijet i islam.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina