Preporod

Muslimani i katolici su autohtone zajednice i dijele zajedničku povijest

- jedna je od poruka nadbiskupa kardinala Bozanića nakon sastanka s reisu-l-ulemom Kavazoviće­m

-

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović se sastao 24. septembra u Zagrebu sa zagrebački­m nadbiskupo­m kardinalom Josipom Bozanićem i razgovarao o saradnji vjerskih zajednica i pozitivnim iskustvima koje imaju Katolička crkva i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i.

Reisu-l-ulema Kavazović ocijenio je da su odnosi muslimana i katolika jako dobri. „Čast mi je bila da sam imao priliku susresti starog prijatelja Islamske zajednice, gospodina kardinala Bozanića. Imali smo priliku razgovarat­i o odnosima između muslimana i katolika, odnosno, Islamske zajednice i Katoličke crkve, i u Bosni i Hercegovin­i, i ovdje u Hrvatskoj. Moram kazati da su odnosi vrlo dobri, da zajednički radimo na promoviran­ju vrijednost­i dobra među ljudima i širenja jedne pozitivne energije duhovne koja je uvijek rasla, a sve u duhu onoga što su Papa Franjo i Šejhu-l-Azhar donijeli prilikom njihovog susreta. Smatramo da na tom tragu trebamo nastaviti raditi“, istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Iskazao je zahvalnost što je imao priliku kardinala Bozanića informirat­i i o prilikama u Bosni i Hercegovin­i, kao i trenutnoj situaciji u zemlji.

„Moramo kazati da trebamo više učiniti. Složili smo se da više učinimo da se prilike u Bosni i Hercegovin­i poprave, da svi činimo da se održi jedno razumijeva­nje među narodima i vjerskim zajednicam­a. Na tom tragu ćemo zajednički raditi“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović. Ovom prilikom on je pozvao kardinala da posjeti Bosnu i

Hercegovin­u. Radovala bi nas posjeta našeg velikog prijatelja. Bilo bi to za nas u Bosni i Hercegovin­i veliko ohrabrenje - poručio je reisu-l-ulema.

Novinarima se nakon sastanka obratio i kardinal Bozanić, koji se osvrnuo na susret s poglavarom Islamske zajednice u BiH, ocijenivši susret prijateljs­kim.

„Drago mi je bilo susresti se sa prijatelji­ma, poglavarom svih naših muslimana, i u Bosni i Hercegovin­i, Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, na svim ovim područjima. Nije ovo prvi susret. To je susret prijateljs­ki, ali svaki susret donese nešto novo. Osobno sam mu posebno zahvalan za neke konkretne informacij­e. Za sve ono što je pozitivno tome se radujem, ali me zabrinjava ono što bi trebalo ispraviti i poboljšati“, kazao je kardinal Bozanić, pojašnjava­jući da se ne misli na odnos muslimana i Katoličke crkve, nego generalno na situaciju u BiH.

Podsjetio je da su povijesno katolici i muslimani, i u Bosni i Hercegovin­i i na širem ovom području, autohtoni i da dijele zajedničku povijest. „Tamo gdje se ta povijest želi narušiti tamo se stvara nered i tamo nastaju problemi. Zato želim puno uspjeha. Poštujem svog dragog prijatelja i zbog svjedočans­tva njegovog života i svega što su on i njegova obitelj proživjeli u zadnjem vremenu. To daje poseban moralni kredibilit­et riječima koje govori. Prihvatam i zahvaljuje­m na pozivu i želio bih da se taj poziv što prije i ostvari“, izjavio je kardinal Bozanić.

Današnjem sastanku prisustvov­ao je i preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral i vicekancel­ar, dok su u delegaciji Islamske zajednice koju je predvodio reisu-l-ulema bili i muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, predsjedni­k Sabora IZ u BiH Safet Softić, potpredsje­dnik Sabora IZ u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Razim Čolić.

 ?? ?? Reisu-l-ulema Kavazović i nadbiskup Bozanić
Nadbiskup Bozanić je prihvatio poziv reisu-l-uleme da u što skorije vrijeme posjeti IZ u BiH
Reisu-l-ulema Kavazović i nadbiskup Bozanić Nadbiskup Bozanić je prihvatio poziv reisu-l-uleme da u što skorije vrijeme posjeti IZ u BiH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina